Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iaurtul, laptele și fructele, alimente de lux în spitale. Dr. Beatrice Mahler, manager "Marius Nasta": Un meniu simplu, repetitiv și sărac în vitamine

mancare_spital_marius_nasta.jpg

Bucătăria Institutului Marius Nasta, București
Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mâncarea din spitalele din România. Preţul alimentelor a crescut, iar unităţile medicale nu vor mai putea asigura trei mese pe zi pacienţilor, spune medicul Beatrice Mahler. ”În prezent, suma alocată pentru hrana fiecărui bolnav internat în spital este de 11 lei. Laptele și iaurtul sunt alimente de lux. Suma ar trebui să fie de trei ori mai mare", spune medicul. "Banii sunt puțini pentru  asigura un meniu echilibrat, care să includă un desert sau fructe. Doar copiilor de sărbători ne permitem să le cumpărăm cîte un măr sau o banană", ne-a spus Viorica Olteanu, dietetician la "Marius Nasta".


Sursa imaginii: 
Facebook/Beatrice Mahler


Sursa imaginii: 
Facebook/Beatrice Mahler

Budincă de macaroane cu brânză telemea, 250 ml de iaurt și 4 felii de pâine. Este cina pe care o primesc marți pacienții internați la Institutul "Marius Nasta" din București.


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Viorica Olteanu, dietetician Institutul "Marius Nasta":

"Pacienților cu regim comun le-am dat ceai, parizer de pui, caș șl pâine. La prânz le-am dat ciorbă de legume cu zdrențe de ou, iahnie de fasole uscată cu cârnați, iar diseară vor primi budincă de macaroane cu brânză telemea și iaurt. Pentru regimul TBC, mai adaug o pulpă de pui și un măr ca supliment. este foarte greu să asigurăm și rația calorică cu 11 lei/zi."


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

 


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

"Micul dejun, din punctul meu de vedere, ar trebui îmbunătățit, pentru că ar trebui să reprezinte 25% din rația calorică. Și cina aș îmbunătăți-o, ea ar trebui să fie tot 25% din valoarea calorică.  Banii sunt foarte puțini. De exemplu, nu pot da fructe celor care au regim comun. Doar copiilor,de sărbători, ne permitem să le cumpărăm cîte un măr sau o banană", mai spune dietetician Viorica Olteanu.


Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Un meniu simplu, repetitiv, sărac în vitamine, spune medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului.

"Este o problemă nerezolvată, o problemă de actualitate, pe care o resimțim din plin în fiecare zi dar atunci când prețurile cresc devine acută și necesită ajutor din partea statului. Pentru regimul comun primim 11 lei pe zi, asta înseamnă 3 mese. Pentru pacienții cu tuberculoză, primim 17,5 lei pe zi, tot pentru 3 mese. Ei beneficiază și de un supliment, fruct sau desert, dar este foarte puțini față de nevoia pe care o au. În primul rând, orice regim alimentar trebuie să conțină un echilibru între glucide, lipide și proteine. Dacă vorbim de pacientul cu TB, el are nevoie de o dietă hipercalorică. În principiu, în momentul în care se internează, ar trebui să crească în greutate cel puțin 5-6 kilograme până în momentul externării, cu atât mai mult cu căt vorbim de categorii sociale defavorizate. Pentru acești pacienți nu există cineva care să vină de acasă cu supliment alimentar. Laptele e un lux, iaurtul e un lux, e sărbătoare când putem oferi cozonac. Un meniu destul de puțin bogat în vitamine, extrem de puțin diversificat..."