Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucrainenii refugiați la Iași, o posibilă soluție pentru criza forței de muncă

ucraina_doi_munca.jpg

IT-iști refugiați din Ucraina lucrează într-un spațiu de co-working din Iași
Sursa imaginii: 
Fab Lab

Zeci de ucraineni refugiați la Iași deciși să se stabiliească în România lucrează deja în Horeca, IT și construcții. Numărul celor care și-au găsit un loc de muncă este greu de estimat. Dacă oferta anagajatorilor este generoasă la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, mai eficienți în găsirea unui loc de muncă sunt prietenii și rețelele de socializare. Multe companii locale confruntate cu o criză a forței de muncă autohtone au sperat că vor găsi o soluție în refugiații ucraineni. Alți angajatori au avut experiențe nu tocmai plăcute. La un restaurant, după o lună, chemate de soți în Ucraina, femeile au plecat fără măcar să anunțe.

 

Pe rețeaua de socializare „Uniți pentru Ucraina Iași”, cererile pentru locuri de muncă sunt numeroase. „Liuda este din Ucraina, mai exact din Harkov, ajunsă si ea în România cu o singură valiză...unde în mare parte erau instrumentele ei pentru muncă, și doar câteva lucruri personale. Nu a uitat însă să își ia și visele, și speranțele... Liuda își caută un job în Iași, din păcate nu vorbește româna, însă pozele demonstrează ce poate ea face cel mai bine”, așa sună unul dintre anunțuri. În două ore au curs ofertele de angajare pentru Liuda.

Peste 80 de locuri de muncă pentru ucraineni la AJOFM

Ucrainenii refugiați la Iași care vor să rămână în România și care își caută un loc de muncă pot apela la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă. Mai multe companii au făcut oferte ucrainenilor, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Adriana Sârghie: „Au pus la dispoziție 85 de locuri vacante destinate cetățenilor veniți din Ucraina în toate domeniile. Acum sunt înregistrate 12 persoane de cetăţenie ucraineană la noi. 11 şi-au găsit deja un loc de muncă potrivit pregătirii pe care o au. Vorbim de persoane care s-au angajat ca operator CNC, analist programator, confecţioner sau agent servicii client”

Adriana Sârghie spune că doar cu pașaportul și o declarație pe propria răspundere drumul către un loc de muncă e deschis pentru ucraineni. Am contactat câțiva dintre angajatorii înregistrați la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă. Proprietar al unui lanț de cafenele și cluburi din Iași ne-a răspuns foarte supărat la telefon. Cele trei ucrainence pe care le școlariza la bucătărie de o lună au plecat și l-au anunțat printr-un sms că le-au chemat soții în Ucraina. Cu năduf, antreprenorul a spus că nici măcar nu are cine să semneze încetarea contractului de muncă.

Proprietarul unei făbricuțe din Iași așteaptă și acum un răspuns din partea unei ucrainence care a trecut cu brio proba de interviu. Vorbea fluent trei limbi străine, investitor privat în domeniul turismului. Supercalificată, probabil că a găsit în altă parte, a spuns omul de afaceri care este însă mulțumit de alte două angajate din Ucraina care au învățat repede fluxul de producție.

„Lucrătorii ucraineni din domeniul serviciilor sunt foarte buni profesionişti”

Și pentru patroana unui salon de hair styling dintr-un cartier muncitoresc din Iași privește cu speranță către refugiații ucraineni. „Avem cinci locuri de muncă vacante destinate cetăţenilor ucraineni. Mai exact, două de hair styling, două la frizerie şi unul la manichiură. Oferim această oportunitate, în primul rând, pentru că noi găsim forţă de muncă foarte greu. Sunt foarte multe saloane, concurenţa este foarte mare, şi nu reuşim să găsim oameni pentru posturile libere. În plus, din ceea ce se ştie, lucrătorii ucraineni din domeniul serviciilor în care activăm sunt şi foarte buni profesionişti. Bariera lingvistică în domeniul nostru poate ridica probleme mai ales în saloanele de cartier, unde clienţii nu vorbesc engleza, de ucraineană nu mai spun”, a povestit antreprenoarea din Iași.

Prietenii și rețelele de socializare, eficiență 100%

Eficienți în găsirea unui loc de muncă pentru ucraineni sunt și prietenii făcuți la Iași. Ludmila Moroșanu Demianova s-a refugiat la Iași din Odesa mai ales pentru că, din cauza unei intervenții chirurgicale la picioare, nu se putea adăposti în refugiu atunci sirenele sunau de două-trei ori pe noapte. Povestea ei a fost relatată de RFI România. 

Autor a 180 de lucrări științifice și cărți în domeniul lingvisticii ruse, ucrainene, italiene, Ludmila Moroșanu Demianova consideră că, dacă omul vrea să muncească, găsește. Ea a găsit ajutată de prieteni. „Postul de translator l-am găsit cu ajutorul prietenilor pe care îi am de mult timp în Iaşi. Prin ei am aflat că se caută un post de translator la Centrul pentru refugiaţi din Nicolina. Se căuta vorbitor de limba rusă, ucraineană şi română. Salariul este bun. Predau în continuare online şi la universitate, dar am ore puţine acolo, şi mai predau foarte puţin româna pentru refugiaţi; spun puţin pentru că deja există astfel de cursuri organizate aici. În schimb, la Centrul de refugiaţi din Nicolina vrem să organizăm cursuri de comunicare în limba română gratuit pentru refugiaţi”, spune ea. Și la Opera din Iași lucrează trei artiști din Ucraina

Cei 11 insoțitori ai orfanilor din Dnipro refugiați la Iași au acum contracte de muncă cu Direcția Generala de Asistență Socială. Povestea lor a fost relatată de RFI România. Pe rețelele sociale oamenii se susțin în continuare: „E cineva dispus să găzduiască o mama cu un copil de 7 ani gratuit? Începând de luni o să înceapă să muncească aici, dar până o să primească primii bani, nu are posibilitatea de a susține cheltuielile”.