Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ăsta nu e blindat. Ba da! Toate care nu au geamuri sunt blindate" (reportaj)

ziua_fortelor_terestre.jpg

Sursa imaginii: 
RFI Romania/Mirela Dădăcuș

Cei care nu au plecat la mare sau la munte în minivacanța de 1 mai, au vizitat expoziția organizată în Parcul Carol din Capitală, de Forțele Terestre, de ziua instituției. Au avut parte de expoziții de armament, echipamente militare şi tehnică, standuri destinate promovării carierei militare dar și de exerciţii demonstrative. Ziua s-a încheiat cu un concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava" dar și cu tradiționala retragerea cu torţe.

"-Atunci, de ce are aceste balamale aici?

Știi cum te urci dacă nu ai ușă și trebuie să te urci pe sus? Te urci așa.

Reporter: Ce mașină e asta? Știți ce este?

-Nu, scrie acolo în față ce este.

Rep: V-ați urcat în ea?

Da.

Rep: V-a plăcut?

Da.

-Ăsta nu e blindat.

-Ba da.

-Toate cele care nu au geamuri sunt blindate. Cele care au geamuri nu sunt blindate."

Ziua Forțelor Terestre ale Armatei României, marcată în weekend în Parcul Carol din Capitală, prin expoziții de armament, echipamente și tehnică militară a fost o bucurie pentru sute de copii. Tancul poreclit Bizonul și sistemul antiaerian Gepard au fost de departe cele mai căutate de vizitatori. Zeci de persoane erau în permanență la rând pentru a explora interiorul echipamentelor de luptă.


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

"Ce v-a plăcut?

Mie mi-a plăcut foarte mult când m-am urcat în tanc. Mi-a mai plăcut foarte mult când am mers cu verișoara mea în parc să mâncăm înghețată.

Rep: Ție ce ți-a plăcut?

Mie mi-a plăcut foarte tare să fac poze cu verișoara mea.

Rep: În tanc?

Și pe motocicletă.


Sursa imaginii: 
Facebook/MApN

Rep. Și altceva ce ați mai văzut aici? Costumul acela de genist? Ai văzut și roboțelul?

Acela care seamănă cu un tanc în miniatură. Am trecut pe lângă el când am mers și la cățel.

Rep: E cel pentru dezamorsarea bombelor. Ți-a plăcut și roboțelul acela?

Da.

Rep: Ție ce ți-a mai plăcut?

Mie mi-au mai plăcut câinii ciobănești germani.

Rep: Ați venit târziu? Nu ați știut de eveniment?

Nu, nu am știut.

Rep: Dumneavoastră ce v-a plăcut?

Sincer, mie mi-a plăcut tot, dar cel mai mult motocicletele de poliție.

Rep: Ați urcat și dumneavoastră pe una?

Nu. Le-am lăsat întâi pe ele și erau foarte mulți copii. Au avut prioritate.

Rep: Foarte mulți copii și foarte mulți adulți, am văzut că la un moment dat copiii nu mai aveau loc de adulții la fel de curioși.

Curiozitatea e mare, mai ales că se vede destul de rar așa ceva. Cred că ar fi bine să se facă mai des prezentări dintr-astea. Sunt pasionați copiii, chiar i fetele, nu doar băieții.

Rep: dar știți cu ce ocazie a avut loc această expoziție?

Nu, chiar nu.

Rep: A fost ziua forțelor terestre.

Atunci, la mulți ani!"


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

30 aprilie a fost și ziua infanteriei române, așa că de la expoziție nu putea lipsi Jderul, mașina de luptă a infanteriei, model 1984 modernizată, un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe șenile.


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

"Rep: Curioși?

Da, curioși toți, au vrut să intre prin tehnică să vadă.

Rep: Ce întrebări v-au pus cel mai des?

Cel mai des ne-au întrebat ce e tunul mare de sus și ce face ăla, la aceste panouri de panouri de comandă de la stațiile de radio, ce sunt aceste butelii roșii, cam câți militari poate transporta această mașină de luptă a infanteriei. Cam astea au fost întrebările.

Rep: Am văzut că și adulții au fost interesați.

În principal adulții au fost interesați de armamentul care este la vedere și de acest sistem de lansare a grenadelor fumigene de pe lateralele mașinii. Mașina este în dotarea armatei și este în dotarea armatei.

Rep: Cam câte sunt?

În jur de 100, 100 și ceva de bucăți. Sunt trei batalioane în țară care sunt dotate cu tehnica aceasta.

Rep: Dumneavoastră ce batalion reprezentați?

Batalionul 280 infanterie mecanizată de la Focșani."

Un bărbat mic de statură cu un aparat foto în mână mi-a atras atenția prin curiozitatea sa. Nu rata nicio mașină de luptă. Făcea multe fotografii și punea multe întrebări militarilor.

"Rep: Acum cât timp ați făcut armata?

În 1976.

Rep: Cum vi se pare toată această aparatură față de acele timpuri?

E mult mai modernă. Transportoarele nu mai sunt cele care au fost la timpul respectiv. Chiar întrebam. Autonomia e mai mare. Viteza e mai mare. Sistemele tire diferă. VERIFICĂ 3:52-54 Sunt mult mai moderne.

Rep: Ce mașini erau pe vremea când ați făcut dumneavoastră armata?

Erau transportoarele clasice, tip sovietic, care erau făcute la Moreni, camioanele pe care le știm, SR-uri. Cam astea erau.

Rep: Ce v-a impresionat aici?

Tot, inclusiv cadrele militare, față de care am tot respectul, mai ales că și tatăl meu a fost militar.

Rep: Am văzut că ați făcut foarte multe poze.

Ca amintire. A mai fost cu mulți ani în urmă în zona Ateneului tot așa, tot comandamentul trupelor de uscat. De atunci nu s-a mai făcut. Nu știu de ce. Ce vedem e parada de 1 decembrie.

Rep. De fapt, astăzi se marchează Ziua Forțelor Terestre.

Da, ziua forțelor terestre."

Camuflați ca în teatrele de operații, militarii le-au arătat vizitatorilor lucruri utile în drumeții, precum amenajarea unui loc de dormit sau cum să filtrezi apa.

"Pentru a confecționa un filtru de apă avem nevoie de un recipient de plastic sau orice recipient. În interiorul lui se depun de jos în sus straturi straturi. Primul strat este de tifon vată, al doilea strat este de nisip, tifon, cărbune, tifon. De ce punem tifon între cărbune și straturile respective? Pentru a le separa. Piatra de râu, tifon, piatră de râu, nisip, cu cât punem mai multe straturi cu atât este mai bine. Se toarnă apă, dar nu în cantitate foarte mare. Se așteaptă filtrarea și se colectează apa. Dacă reușim și fierbe apa după aceea este foarte bine, dacă nu, este potabilă, bună de băut.


Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

Ceremoniile dedicate forțelor terestre au continuat cu un concert de fanfară, susținut de Muzica Militară a Brigăzii 1 mecanizată a Argedava, dar și cu tradiționala retragere cu torțe. 

Manifestările dedicate Zilei Forţelor Terestre Române (23 aprilie) au continuă sâmbătă cu expoziţii de armament, echipamente şi tehnică militară, concerte ale muzicilor militare şi tradiţionala retragere cu torţe. În cursul dimineţii au fost programate ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane de flori la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi la Monumentul Infanteriei. Între orele 11,00 şi 17,00, în Parcul Carol I a fost  expoziţie de armament, echipamente militare şi tehnică, standuri destinate promovării carierei militare, precum şi exerciţii demonstrative.Tot în Parcul Carol I, între orele 17,00 - 19,30, a fos programat un concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava" şi un spectacol de tip "drill-team" cu militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".De la ora 20,00, a avut loc retragerea cu torţe pe traseul Parcul Carol I - Palatul Parlamentului - sediul Ministerului Apărării Naţionale - şos. Panduri - Palatul Cotroceni - bd. Vasile Milea - sediul Statului Major al Forţelor Terestre.