Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Avalanșa”, piesă de teatru, pusă în scenă la Bălți de un renumit regizor, refugiat ucrainean (REPORTAJ)

teatru_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Nicoleta Pânzaru

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din orașul Bălți, nordul R.Moldova, a împlinit recent 65 de ani de la fondare. Cu acest prilej, trupa a ales să lanseze piesa de teatru ”Avalanșa”, montată de renumitul regizor, acum refugiat ucrainean, Linas Zaikauskas. Mesajul principal pe care a încercat să-l transmită e cum să învingem frica. Un reportaj de Nicoleta Pânzaru. 

Pentru cunoscutul regizorul de la Kiev, Linas Zaikauskas, scena și culisele au devenit o nouă casă, de aproape trei luni, de când a început războiul în Ucraina. Piesa prezintă povestea a trei generații, izolate într-un sat de munte, aflat sub amenințarea unei avalanșe. Toți membrii familiei vorbesc în șoaptă, astfel încât să nu declanșeze avalanșa.


Sursa imaginii: 
Nicoleta Pânzaru

Linas Zaikauskas afirmă că mesajul pe care vrea să-l transmită prin această piesă este să învingem și să depășim frica. Refugiatul îl citează pe Papa de la Roma și îi îndeamnă pe toți să nu le fie frică. Iar când vine vorba despre noua piesă ”Avalanșa”, regizorul consideră că trupa Teatrului ”Vasile Alecsandri” a reușit să obțină un rezultat de care să nu-i fie jenă.”Un rezultat care poate fi arătat în diverse țări, la diverse festivaluri”.


Sursa imaginii: 
Nicoleta Pânzaru

Și actorii de la Bălți au îndemnat spectatorii să spună NU fricii. Actrița Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”, Ina Ilașciuc:”Este și o replică în spectacol că … frica paralizează gândirea omului. Cuiva îi este frică să spună nu războiului sau altceva. Mie îmi pare o piesă foarte actuală și cu un mesaj foarte actual”.

Emoționați, actorii recunosc că le-a fost dor de public. De multă vreme, sala Teatrului Național de la Bălți nu a fost atât de plină. Actorul Pavel Lupăcescu:”A fost minunat, superb. Nemaipomenit. Demult noi nu am avut așa sală plină în primul rând, și cu atâta ardoare, căldură prietenească cu care am fost aplaudați la final”.


Sursa imaginii: 
Nicoleta Pânzaru

La eveniment au fost prezenți și foști actori ai Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”. Actrița și regizoarea, Ina Paladi a fost încântată de ce a văzut pe scenă.”Tot ce a fost aici, a fost frumos. Am cele mai frumoase amintiri, și îmi doresc nespus de mult să revin într-o zi, cu siguranță se va întâmpla cât de curând.  Teatrul Național a fost și va rămâne un punct românesc aici, în nordul țării”.

Iar directorul Teatrului Național din Bălți, Onorina Tănase, afirmă că în curând publicul din țară, dar și din străinătate va avea parte de noi surprize. ”Avem invitație la Paris, cu două spectacole pentru copii. Am spus să fie surpriză, dar iată că nu mi-a reușit. Proiecte sunt multe, dă Doamne să fie pace și liniște în țară, actorii sănătoși, echipa dornică de muncă și să facem lucruri frumoase. De fapt, acesta este și scopul meu, de a face lucruri frumoase, noi și inedite”.

Dar ce cred spectatorii despre piesa ”Avalanșa”?


Sursa imaginii: 
RFI/Nicoleta Pânzaru

”,Actorii sunt bravo, eu le doresc multă sănătate, succes și la mulți ani Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți”.

Foarte interesant. Avem mult de învățat din acest spectacol. Le dorim succes și cât mai multe spectacole de acest gen”.

Concluzia mea a fost că nu se merită jertfe atunci când se poate de rezolvat conflictul ușor”.

Printre spectatori a fost și consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.”Și pentru că spectacolul are un titlu sugestiv, le doresc o avalanșă de spectacole minunate. Pentru mine este extrem de important să fiu alături de Teatrul Național din Bălți, pentru că reprezintă o citadelă a culturii naționale și o citadelă de cultură extrem de importantă unde toate valorile se întâlnesc”.

În martie 1957, Ministerul Culturii emite ordinul care prevede fondarea trupei în componenţa Teatrului Moldovenesc-Rus Muzical Dramatic. Personalitățile care au stat la baza fondării teatrului și au adus faima acestuia în lumea întreagă sunt Mihai Volontir, Anatol Pînzaru, Lidia-Noroc Pînzaru, Anatol Răcilă, Ion Marcoci. Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălți a avut peste 280 de premiere, 50 regizori implicați și sute de actori.