Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima bibliotecă digitală, în R.Moldova.”E mai mult decât binevenită. E un loc perfect pentru a învăța” (Reportaj)

librarie.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, a început vineri sesiunea de bacalaureat cu proba la limba și literatura română pentru alolingvi. Emoții mari și pregătiri intense, pentru ceilalți elevi, care vor susține examenele, săptămâna viitoare. Mulți aleg să ajungă la biblioteci. Unii chiar la cea mai recentă librărie digitală, IClick Library, proiect lansat de rețeaua de licee ”Orizont” din R.Moldova. Cei veniți aici pot avea acces la cele mai bune biblioteci digitale din lume, ziare străine, dar și informații academice. Deocamdată accesul este gratuit, dar ulterior se va face în baza abonamentelor.

Pe Dan Păvălescu și Bogdan Calancea, elevi în clasa 9-a la Liceul de Creativitate și Inventică ”Prometeu”, i-am găsit în pregătiri pentru examenul de matematică. Rezolvau exerciții pe tabla interactivă de la noua librărie. ”Este foarte utilă. Venim aici, discutăm, rezolvăm, repetăm pentru examene. E o bibliotecă bine dotată, cu tablă interactivă. Nu mai avem nevoie de cretă sau marker. E mult mai simplu și interesant”.


Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

”Am venit aici să ne pregătim pentru examenul de bacalaureat la limba română. Tocmai am avut o consultație la liceul ”Prometeu”. E liniște. Drăguț, nu e gălăgie, un loc perfect pentru a învăța. Avem aici analiza unui text, sarcini pe care le-am primit. Ne pregătim intens de BAC”, îmi spun câțiva elevi de la Liceul ”Prometeu”.


Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Pentru Nica Gojan de la liceul Teoretic ”Orizont”, IClick Library este locul preferat. Vine de două ori pe săptămână. ”Avem aici toate facilitățile de care avem nevoie. În special mă refer la sala cu computere. Repetăm pentru examene. Dar ne ajuta și pentru munca de voluntariat. E mai mult decât binevenit. Este ceva nou. Majoritatea dintre noi când ies să studieze cu colegii sau în cafenele, nu este cel mai comod și accesibil din punct de vedere al studiilor. Locul acesta este probabil perfect”.  


Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Daniela de la Liceul Teoretic Român-Spaniol ”Miguel de Servantes” a ales noua bibliotecă pentru a-și aduna informații legate de organizarea acțiunilor de voluntariat. ”Este un spațiu sigur unde avem acces la calculator și putem lucra în același timp alături mai multe colege. Am găsit un formular la care muncim, îl completăm, discutăm asupra întrebărilor”.

Iar Bianca învață la Liceul ”Spiru Haret” din Chișinău și e încântată de ce a găsit. ”Am venit pentru prima dată la noua librărie. Îmi place atmosfera. De obicei când vrei să înveți, intri într-un local, muzica e prea tare, nu ai cum să studiezi ceva, nu poți să te concentrezi. Îmi place ideea acestui local”.

Managerul biblioteci digitale, Faiz Ustun, spune că IClick Library, prima de acest fel în R.Moldova, încearcă să atragă tinerii, să fie motivați să învețe individual sau în grup lucruri noi, interesante.


Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

”Noua bibliotecă digitală este dotată cu o sala de calculatoare, o sală de conferințe cu tablă interactivă, o altă sală unde elevii sau studenții pot studia în liniște, dar și o cafenea. Cei veniți pot avea acces la cele mai bune biblioteci digitale din lume, ziare străine, jurnale, dar și informații academice. Deocamdată accesul este gratuit, dar ulterior se va face în baza abonamentelor. Pot petrece aici cât timp au nevoie. Acesta este prima librărie digitală din Chișinău, este proiectul lansat de rețeaua liceelor ”Orizont”. Pe lângă elevi, aici vin studenți de la Universitatea de Stat, de la medicină sau școala de arte, profesori și elevi”, ne mai spune Faiz Ustun.

Cu prilejul începerii sesiunii de bacalaureat, a venit cu un mesaj președinta R.Moldova, Maia Sandu. ”E o perioadă plină de emoții pentru mii de tinere și tineri, care se pregătesc să susțină examenele de absolvire și să pășească mai departe în viață. Dacă ați mers la lecții și v-ați făcut temele în anii de școală, sunt sigură că veți susține cu brio toate examenele. Știu că vreți să luați note mari, dar mai important este să ieșiți din școală cu obișnuința de a învăța. Cultivați în voi această obișnuință. Capacitatea de a învăța pe tot parcursul vieții vă va prinde bine, într-o lume care se schimbă tot mai rapid. Succes la probele de Bac! Am încredere în voi”, a menționat Maia Sandu.