Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Târgul de vinuri Londra: România, al 12-lea producător mondial, o prezență notabilă

targul_de_vinuri_londra.jpg

Târgul de vinuri Londra
România este al 12-lea producător mondial de vinuri
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La Londra s-a încheiat târgul internațional al vinului, care a reunit peste 14.500 de profesioniști din vinificație. România a fost prezentă cu un stand notabil, unde au expus nouă firme.

În marea sală de expoziții de la Olympia din vestul capitalei britanice printre numeroasele standuri ale țărilor și firmelor prezente se numără și cel al României, unde expun nou firme, cu ai căror reprezentanți am putut sta de vorbă.

Alina Iancu de la Domeniile regale Segarcea spune că firma ei exportă vinuri în circa 40 de țări și apreciază acestă oportunitate de promovare.

“Este un factor benefic pentru noi că putem să ne promovăm atât cât putem în trei zile, este pentru imagine, lumea trebuie să afle că în România se produc vinuri bune și să nu mai existe această prejudecată că Europa de est, în speță România, nu ar produce vinuri bune”, a declarat la RFI Alina Iancu.

Laurian Olărescu reprezintă de Viti-pomicola Sâmburești, un brand vechi din 1638. Care ar fi după opinia sa principala dificultate pentru vinurile românești de a penetra piețe ca cele din marea Britanie?

Pavilionul României la Târgul de Vinuri de la Londra
România a fost prezentă alături de țări consacrate în vinificație precum Franța sau Italia
Sursa imaginii: 
Petru Clej

“Partea dificilă este doar din partea marketing-ului, de care țările din cest au beneficiat cu mult timp, 45 de ani înainte ca România să revină la sistemul occidental, dar din punct de vedere tehnologic lucrurile sunt echilibrate: avem tehnologie, avem consultanți din țări de renume ca Franța sau Italia, tehnologia provine din Franța și Germania. Din contră, noi avem tehnologie mai nouă decât cea pe care o au ei în momentul de față, datorită anilor în care s-a făcut această reconversie sau repoziționare a industriei de vinuri din România. Avem vinuri foarte bune, singura diferență este acel start pe care noi l-am avut mai întârziat. Atât.” spune Laurențiu Olărescu.  

Crina Duluțe Florea de la Domeniile Averești spune că firma exportă vinuri în 13 țări, mai ales acolo unde sunt comunități românești, deci se adresează cu precădere Diasporei, dar face eforturi pentru a se extinde la o clientelă internațională, dar acest lucru se lovește de unele dificultăți.

“În primul rând felul în care este privită România ca producător de vinuri, iar în al doilea rând venim cu soiuri noi necunoscute, ceea ce implică o muncă de educare a consumatorului  în privința acestora, pentru că oamenii nu știu la ce să se aștepte”, explică Crina Duluțe Florea.

Cramele Recaș - o poveste de succes

În afară de standul de țară, vinurile românești mai sunt prezente și la standuri de firmă, cum ar fi Cramele Recaș unde am stat de vorbă cu jurnalistul britanic Joe Wadsack, consultant pentru industria vinului.

Joe Wadsack intervievat de Petru Clej
Jurnalistul britanic Joe Wadsack spune că Recaș este o poveste de succes româno-britanică
Sursa imaginii: 
Petru Clej

El mi-a spus că Recaș o poveste de succes atât pentru România, cât și pentru Marea Britanie. Co-proprietarul este un fost șofer de TIR din Bristol, Philip Cox, care și-a găsit dragostea în România, s-a mutat acolo și a cumpărat domeniul Recaș  de la stat.

A ajuns cel mai mare exportator de vinuri din România cu 10 milioane de sticle anual și este furnizorul marilor lanțuri de magazine, Sainsbury, Tesco, Asda, Waitrose, firme de catalog, restaurante, spune Joe Wadsack.

Dar ce ar trebui să facă producătorii de vinuri din România ca să aibă succesul lui Philip Cox cu Recaș?

“Când te uiți la o țară ca România care are așa o industrie a vinului mare și dinamică – al 12-lea producător mondial de vinuri – dacă mergi de pildă prin Timișoara și cauți un bar de vinuri, în România e un lucru sofisticat să bei sortimente internaționale – Chardonnay, cabernet, nu mai bei vinurile pe care le beau bunicii tăi. Dar ceea ce voi oamenii din afara țării este exact asta: ei vor Feteasca Neagră, ei vor Feteasca Regală, toate soiurile indigene interesează cel mai mult. Dec dacă vă concentrai pe marile branduri pe care deja le aveți, acesta poate fi o medalie de onoare pentru România, iar viitorul va fi foarte pozitiv”, este de părere Joe Wadsack.

Ascultați interviul cu Joe WADSACK realizat de Petru CLEJ

Am căutat și standul Republicii Moldova, o țară renumită pentru vinurile produse acolo, dar în zadar. Am găsit doar o masă a unei firme din Marea Britanie care promova vinurile unei singure firme moldovenești – Novak.

În concluzie, o prezență reușită a României la Târgul de vinuri de la Londra, iar o parte a meritului acestui succes revine și Ambasadei României în Marea Britanie, ambasadoarei Laura Popescu și atașatei economice Laura Nasta, care au reușit să sprijine această vizibilitate fără de care vinurile românești nu pot penetra sofisticatele piețe occidentale.

Un contrast izbitor cu Târgul de carte desfășurat în aceeași sală cu două luni în urmă, când Institutul Cultural Român nu a fost în stare, din motive financiare după cum explică ICR, să prezintă un stand al României, o premieră negativă la acest eveniment major din capitala britanică.

Lista firmelor românești prezente la Târgul de vinuri Londra
La Londra au expus vinuri nouă firme producătoare din România
Sursa imaginii: 
Petru Clej

 

 
Ascultați reportajul realizat la Târgul de Vinuri Londra de Petru CLEJ