
Reportaj RFI
VivaTech, cel mai mare salon european al noilor tehnologii (Reportaj FOTO şi AUDIO)
20220616_183651.jpg

Semn al vivacităţii şi inovaţiei de care pot da dovadă tinerii ucraineni chiar şi în timp de război, joi, Volodimir Zelenski a apărut şi s-a exprimat la salonul VivaTech din Paris. Cert, nu era vorba de preşedintele ucrainean în persoană ci de holograma acestuia care dealtfel se exprima astfel la 4 saloane diferite răspândite pe tot mapamondul. În discursul său, liderul de la Kiev a lăudat inovaţiile tehnologice ale ţării sale. O ţară ce nu va mai folosi bani peşin, care are déjà mai toate documentele digitalizate la fel ca şi serviciile publice. Pe scurt, Ucraina trăieşte o adevărată revoluţie tehnologică, unică în lume. «Ucraina digitală» cum a descris-o Zelenski. Tara dispune de infrastructuri şi inovaţii digitale pe care este dispusă să le exporte sau să le împărtăşească şi cu alte state sau firme din lume.

La standul Ucrainei unde sunt reunite laolaltă tinere start-up-uri şi instituţii de stat precum ministerul digitalizării, am stat de vorbă cu Diana Sidko, şefa de proiect a standului, exilată în Franţa. «Am venit aici, printre altele, cu 14 start-up-uri din diverse domenii – sănătate, finanţe, comestică – cu produse ce pot interesa ţări din lumea întreagă şi mai ales din Franţa».

O întreb pe tânăra ucraineană care sunt obiectivele acestei prezenţe la VivaTech. «Urmărim două obiective. Pe de o parte, vrem să arătăm că în ciuda sfidărilor cu care se confruntă sectorul noilor tehnologii pe timp de război, asta nu ne împiedicăm să continuăm să lucrăm şi chiar să dezvoltăm noi produse, mai bune decât cele din restul lumii. Îmi pare răzu să mă laud aşa dar uitaţi, în telefonul meu am paşaportul şi permisul de conducere digitalizate graţie aplicaţiei Diya creată de ministerul ucrainean al digitalizării».

A 6-a ediţie a celui mai mare salon european al noilor tehnologii prezintă o serie de alte «pepite» revoluţionare. Astfel, starul se numeşte anul acesta «Volocity», un model de taxi zburător 100% electric realizat de firma germană Volocopter. Aparatul ar urma să realizeze primele zboruri comerciale în vara lui 2024, cu ocazia Jocurilor olimpice de vară găzduite la Paris. « Volocity» este impresionant – 12 m anvergură, 700 kg greutate, 18 motoare şi 9 baterii – şi poate transporta o încărcătură de 200 kg cu o viteză de 70-80 km/oră.

Tot la capitolul transport, SNCF – societatea franceză de căi ferate – prezintă la scara unu la unu macheta părţii din faţă a noii locomotive TGV M.


Metavers, realitate virtuală, web3 – sunt cuvinte şi concepte atotprezente pe aleeile salonului VivaTech. Nu ne miră să vedem uriaşul stand Meta, firma lui Mark Zuckerberg. Ce e mai curios este să te întâlneşti cu standul LVMH – gigantul francez al luxului – sau cu l’Oréal. Aceste societăţi folosesc însă şi ele tehnologii imersive sau inteligenţa artificială pentru a crea de exemplu un ruj de buze pe măsura clientei. De partea ei, start-up-ul francez «La Pâtisserie numérique» fabrică patiserii bizare graţie unor imprimante 3D.
Am întâlnit şi oameni care …copiază tablouri. Firma austriacă Lito s-a specializat în reproduceri extrem de fidele ale unor tablouri celebre. Pe standul parizian era astfel expusă o pictură de Vassily Kandinsky. Nu era opera cunoscutului pictor rus ci o copie perfectă comercialzată contra 7.000 de euro. Thierry Morel este directorul colecţiilor Lito. El ne spune cum se realizează copia. «Ce vedeţi aici este copia cea mai fidelă, cea mai apropiată de opera abstractă originală a lui Kandinsky. Intr-o primă etapă, cu autorizaţia muzeului, am scanat tabloul original. Datele au fost apoi digitalizate după care suprafaţa tabloului a fost reprodusă imitând până şi micro-crăpăturile pânzei originale. În fine, au fost adăugate în ultima etapă culorile lui Kandinsky».

Îl întreb dacă e vorba de serii limitate. «Da, e vorba de serii limitate. Kandinsky este limitat la 150 de exemplare dar există şi opere contemporane, semnate chiar de înşişi artiştii respectivi, limitate la 25-30 de exemplare în funcţie de dorinţele artistului, muzeului sau proprietarului».

Si cât costă o astfel de reproducere? «Kandinsky este la 7.000 de euro dar mai încolo aveţi opere la 1.500 de euro. Bellini încă nu este comercializat dar când o să fie, îl vindem cu vreo 2.000 de euro».

Salonul VivaTech durează până mâine, sâmbătă fiind totodată şi ziua rezervată marelui publici şi nu doar specialiştilor sau presei cum a fost cazul în primele trei zile.

