Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un mandat pentru climă – acţiune de sensibilizare şi formare a noilor aleşi francezi la chestiunile climatice (Reportaj FOTO & AUDIO)

20220621_110039.jpg

Cortul organizatorilor actiunii "Un mandat pentru climà si biodiversitate", Esplanada Invalizilor, Paris, 21 iunie 2022.
Cortul organizatorilor actiunii "Un mandat pentru climà si biodiversitate", Esplanada Invalizilor, Paris, 21 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

«Un mandat pentru climă şi biodiversitate». Cu acest slogan şi sub un cort uriaş amenajat la o sută de metri de intrarea în Adunarea naţională franceză, un grup de circa 30 de experţi în climă şi biodiversitate şi-au propus să le ofere noilor aleşi francezi explicaţii şi documentarea ştiinţifică necesară pentru a înţelege urgenţa combaterii schimbărilor climatice. Vasile Damian a stat de vorbă cu oamenii de ştiinţă prezenţi şi cu deputaţii veniţi să se formeze şi informeze.

Operaţiunea «Un mandat pentru climă şi biodiversitate» a început luni după-amiază, la nici 24 de ore după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative. Sub cortul instalat pe Esplanada Invalizilor, la doi paşi de intrarea rezervată deputaţilor în incinta Adunării naţionale franceze, agitaţie multă. Circa 30 de oameni de ştiinţă şi experţi în climă, biodiversitate, autori ai raportului GIEC sau IPBES, o platformă interguvernamentală ştiinţifică şi politică privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice, economişti ai climei, erau faţă în faţă cu de două ori mai multi jurnalişti. Lipseau din mulţime deputaţii, tocmai cei cărora doreau să le vorbească experţii prezenţi. La sfârşitul primei zile, o singură aleasă s-a prezentat acolo. Noroc că operaţiunea durează până miercuri seara. Marţi dimineaţă déjà erau mai multe zeci de aleşi, în majoritate de stânga şi ecologişti, care au trecut să se formeze şi informeze.

L-am întrebat pe Matthieu Orphelin, fost deputat ecologist, organizator al întâlnirii, care este scopul acesteia. "Timp de două zile şi jumătate îi aveţi aici pe cei mai buni specialişti francezi în climă şi biodiversitate. Ei îşi vor pune expertiza în serviciul deputaţilor, le vor pune la dipsoziţia acestor cunoştiinţele într-un demers imparţial, fără parti pri. Oamenii de ştiinţă îşi abandonează ideile politice când intră în laborator. Azi ei sunt aici ca să-i formeze pe toţi deputaţii, indiferent de culoarea lor politică. Un recent studiu arăta că mai bine de un parlamentar francez din 5 afirma că schimbările climatice nu întruneşte consens în rândul comunităţii ştiinţifice. Ori este vorba de unul din primele consensuri ale raportului GIEC."

Îl întreb pe Christophe Cassou, celebru climatolog şi co-autor al raportului GIEC, care este miza acestei întâlniri cu aleşii francezi. "Miza acestor trei zile este să-i formăm pe deputaţi şi să le furnizăm o bază de cunoştinţe care să le fie utilă în acţiunea lor. Le arătăm care sunt faptele ştiinţifice validate de comunitatea internaţională – rapoarte GIEC sau IPEBS - care ar trebui să le ghideze alegerile, de o manieră factuală." În opinia lui Christophe Cassou, "mizele climato-diversitate sunt transversale şi sistemice şi deci ele ar trebui să irige fiecare lege şi fiecare lege să fie coerentă cu strategia naţională de diminuare a carbonului care urmăreşte să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră pentru a ajunge la neutralitatea carbon în 2050-2060 care este singura opţiune."


O parte din expertii reuniti în cortul de pe Esplanada Invalizilor, 20 iunie 2022.
O parte din expertii reuniti în cortul de pe Esplanada Invalizilor, 20 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Lola Vallejo este directoarea programului climă la IDRI – Institutul de dezvoltare durabilă şi de relaţii internaţionale. Ea spune că şi-ar dori ca "deputaţii francezi să înţeleagă că dezbaterea actuală, care are tendinţa să se focalizeze pe chestiunea electrică, pentru sau contra energiei nucleare, pentru sau contra eolienelor, nu este singura. Depindem mai departe de petrol şi de gaze ca să ne deplasăm si încalzim. Vreau deci să le explic deputaţilor că, ţinând cont că preţurile gazului şi petrolului vor creşte din cauza războiului din Ucraina, avem o mare oportunitate de a accelera renovarea energetică a clădirilor. Toată lumea are de câştigat – familiile, clima şi geopolitica."

Nicolas Thierry, deputat ecologist din alianţa Nupes, spune că «aleşii ecologişti au propus o metodă de lucru care să fie aplicată de-a lungul întregului mandat astfel încât recomandările să poată fi incluse în toate textele şi legile pe care lucrează deputaţii. Aici e deci o primă luare de contact dar e o muncă pe care o vom continua 5 ani.»

Lisa Belluco este tot deputată ecologistă din tabăra Nupes – cei mai mulţi aleşi au venit dealtfel, în primele două zile, din acest grup – spune că "biodiversitatea şi clima sunt absolut prioritare. Nici nu am intrat încă în Parlament. Am vrut să venim mai întâi aici ca să arătăm care este mesajul pe care dorim să-l purtăm în următorii 5 ani."

Deputata Lisa Belluco (rochie rosie) la masà cu expertii în climà, 21 iunie 2022.
Deputata Lisa Belluco (rochie rosie) la masà cu expertii în climà, 21 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

În fine, am dat cu greu şi de o aleasă din partidul majoritar Renaissance – fost La République en Marche. Marjolaine Meynier nu este însă novice, a fost deputată şi în precedenta mandatură şi s-a ocupat de dezvoltarea durabilă. Pentru ea "este esenţial ca încă de la începutul mandatului, aleşii să fie sensibilizaţi şi informaţi despre chestiunile privind tranziţia ecologică şi biodiversitatea. Aici avem doar o prezentare în linii mari dar apoi trebuie aprofundate detaliile pentru a putea acţiona concret pentru climă şi biodiversitate."

Marjolaine Meynier, deputatà Renaissance (grup majoritar, prezidential, rochie verde) înconjuratà de experti în climà, 21 iunie 2022.
Marjolaine Meynier, deputatà Renaissance (grup majoritar, prezidential, rochie verde) înconjuratà de experti în climà, 21 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Ca să nu plece cu mâna goală, deputaţii care au trecut să se formeze şi informeze la cortul promotorilor «Un mandat pentru climă şi biodiversitate» au la dispoziţie o serie de documente şi rezumate ale principalelor texte validate de autorii francezi ai raportului GIEC.


Sursa imaginii: 
Vasile Damian
 
Un mandat pentru climă – acţiune de sensibilizare şi formare a noilor aleşi francezi la chestiunile climatice