
Reportaj RFI
Fotografii de Sebastião Salgado, expuse la Défense într-un pavilion din bambus (FOTO)
20220618_121657.jpg

Expoziţia «Aqua Mater» este prezentată într-un inedit pavilion temporar, construit din bambus, pe Esplanada de la Défense. 65 de metri lungime, 10 înălţime şi o mie de m2 de spaţiu expoziţional în interior - locul contrastează flagrant cu ceea ce se vede împrejur. O junglă de turnuri reci din beton, sticlă şi metal înconjoară această construcţie efemeră vegetală proiectată de arhitectul columbian Simon Vélèz în colaborare cu americana Stefana Simic.

Bambusul folosit este din varietatea «guadua», un soi uriaş columbian ce permite tijei să aibă un diametru uniform pe lungimi mari. Criticaţi din cauza presupului impact ecologic negativ al acestei construcţii, pentru faptul că au adus materialul din America de sud până în Europa, conceptorii construcţiei au replicat spunând că transportul s-a făcut cu vaporul.

Inspirat din «malocas», casele tradiţionale ale populaţiilor indigene din Columbia, elegantul pavilion de la Défense a mai fost ridicat odată în Franţa, în 2018, la Arles unde are loc anual un mare festival de fotografie.

La Défense, tot fotografii sunt prezentat, 42 de imagini format mare în alb şi negru, toate realizate de Sebastião Salgado, marele fotograf franco-brazilian azi în vârstă de 78 de ani. «Bambusul este viaţa ! Reţine gazul carbonic dar şi apa în interiorul tijei sale. Sunt foarte mulţumit că fotografiile mele sunt expuse în acest cadru. Poate că acest tip de construcţie le dă idei celor din jur pentru viitoarele turnuri. Poate le fac mai economice din punct de vedere energetic» spunea artistul în deschiderea expoziţiei ce va dura până în luna septembrie.

Clişeele prezintă superbe peisaje de pe toate meridianele, toate cu tema apa. «Apa este bunul comun cel mai important şi azi, cel mai ameninţat» afirmă artistul. Un iceberg din Antarctica, o pădure primară, o alta amazoniană, un deşert african, o mare sau o cascadă din Islanda – fotografiile lui Sebastião Salgado sunt un adevărat imn la adresa naturii care ne înconjoară şi pe care o distrugem zilnic tot mai mult. Cu aparatul său, el a captat apa în peisaje unice pentru a ni le prezenta.

«Imaginile mele reprezintă esenţa vieţii, apa care ia naştere în păduri…Ele povestesc istoria apei în abundenţă dar şi viaţa celor care nu au apă sau a celor care trăiesc în lagăre de refugiaţi sau în deşert» spune Salgado. În opinia acestuia, «dacă privim istoria umanităţii, de la homo sapiens încoace, de când acesta s-a organizat în comunitate, nu vedem decât istoria unei distrugeri masive a biodiversităţii şi a naturii. A reconstrui, o parte cel puţin, a acestei biodiversităţi distruse, a reconstitui ecologic anumite păduri plântând specii native de arbori şi nu monoculturi, este o necesitate» conchide fotograful umanist, militant de zeci de ani al cauzei naturii.

O parte din beneficiile expoziţiei «Aqua Mater» de la Défense va fi revărsată lui Instituto Terra, ONG-ul lui Sebastião şi Lelia Salgado. Cuplul a creat această organizaţie acum două decenii pentru a reda naştere pădurii care acoperea acum 60 de ani pământurile fermei famililel Salgado în statul brazilian Minas Gerais. «Instituto Terra a plantat aproape 3 milioane de arbori de 300 de specii endemice diferite. Renaşterea acestui microclimat tropical a atras păsări şi animale care nu au mai fost văzute acolo de zeci de ani» povesteşte fotograful.
