Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Ne pregătim de o iarnă grea. Un an cu noua guvernare de la Chișinău, dar schimbări spre bine tot nu vedem” (Reportaj)

oameni_crengi.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Nicoleta Pânzaru

La mai bine de un an de la victoria detașată a Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova, dar și la aproape un an de la învestirea Guvernului Gavrilița, cetățenii din nordul țării nu au prea multe cuvinte de laudă la adresa celor care conduc țara. Cele mai mari nemulțumiri sunt legate de scumpirile în lanț. Între timp, autoritățile promit că în luna august vor veni cu noi măsuri de susținere a populației. Un reportaj de Nicoleta Pânzaru.

În satele din nordul Republicii Moldova oamenii sunt în toiul pregătirilor pentru iarnă. Din cauza prețului mare de achiziție la gazele naturale, 980 dolari pentru mia de metri cubi, mulți vor recurge la metodele tradiționale de încălzire a caselor. Pe Nicolae l-am întâlnit în curtea casei sale din satul Pelinia, raionul Drochia. Aflu că și-a cumpărat de pe acum un metru ster de lemne, pentru că, zice el, la iarnă vor fi mult mai scumpe. ”Ne pregătim de iarnă. Iată aceste crengi le-am cumpărat cu 4000 lei(cca 200 euro) Nu e ieftin. Înainte luam cu 1000 lei, acum cu aproape 4 mii sau chiar 5 mii. A trecut un an cu noua guvernare și schimbări spre bine nu prea vedem. Vrem schimbări în țară, să fie o țară normală, să ai unde lucra, cu ce trăi, dar să nu fugi peste hotare”.  

În drum spre un alt sat din nordul țării i-am zărit pe Ion și Gheorghe care strângeau recolta de grâu. Ei spun că din cauza scumpirii carburanților și a îngrășămintelor, cheltuielile au crescut considerabil. Aceștia își doresc ca deputații din Parlament, dar și membrii Guvernului să viziteze satele din Moldova pentru a afla problemele grave cu care se confruntă agricultorii.


Sursa imaginii: 
Nicoleta Pânzaru

 ”Ei nu umblă prin sate, dar se duc prin toate țările europene. Ei trebuie să vină pe deal, să vină prin sate, să vadă și cum acea bătrână nu are ce mânca, nu are medicamente pentru că are pensia de 1300 lei pe lună”.

Iar pe Irina am găsit-o în magazinul alimentar din satul Sofia, raionul Drochia. Și-a cumpărat o pâine și două bucăți de salam. Cele mai ieftine, ne spune femeia, căci pentru produse mai bune, bani nu îi ajung. Irina este uimită de scumpirile la produsele alimentare. ​”Prețuri mari la produse. În loc să vedem un progres, în țară este un regres și în general este haos. Aleșii poporului să se întoarcă cu fața spre popor, să se gândească să facă ceva bine”.

La fel, și tinerii se abțin să laude guvernarea de la Chișinău. 


Sursa imaginii: 
RFI/Nicoleta Pânzaru

”Înainte puteai să cheltui 4-5 mii de lei pe lună. Acum, până la 8 mii. Să mai ai un copil, să îl îmbraci de școală e și mai scump, numai o geantă costă 500 de lei. Tot mai rău e în țară. Prețurile sunt ca în Europa, dar salariile sunt ca în Moldova”.

Deși majorarea pensiei a înregistrat cea mai mare rată din toți acești 30 ani de independență, aproape 20 la sută, totuși oamenii sunt nemulțumiți. Ei spun că acești 2 mii de lei, (în jur de 100 euro), pe care îi primesc le ajung doar pentru produse alimentare. ”Pâinea se scumpește, ce s-a schimbat spre bine? Pensia a crescut cu bănuți, dar kg de roșii este 20 de lei”, ne spune moșul Ion. 

Iar bătrânul Vasile și-a cumpărat șase borcane pentru a face compot pentru iarnă. Dacă înainte își putea permite mai multe, acum abia de face față scumpirilor.


Sursa imaginii: 
RFI/Nicoleta Pânzaru

”Mă costă scump borcanele. 114 lei, adică am dat 19,50 lei un borcan, înainte un borcan costa 8 lei. Ajungem în iarnă și o tonă de cărbune costă 11 mii de lei, lemnele 2 mii de lei. Cu ce să trăim noi?”, se întreabă bărbatul.

De partea lor, politicienii afirmă că Republica Moldova este afectată de criza economică din cauza războiului din Ucraina. Dacă înainte de 24 februarie, Moldova importa aproape 15 la sută produse alimentare din Ucraina, acum este nevoită să o facă din România sau alte țări europene, acolo unde prețurile sunt mult mai mari. 

Chiar și așa, actuala guvernare consideră că ”și-a onorat cu responsabilitate promisiunile din campania electorală”. Politicienii moldoveni susțin că obținerea statutului de țară candidată a R. Moldova la UE, reprezintă cel mai mare proiect de anvergură realizat vreodată în țara noastră. Recent, șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, le-a promis cetățenilor că, în luna august, atunci când se face un an de la învestirea Guvernului, vor fi lansate mai multe acțiuni în domeniile salarizare și protecție socială.