
Reportaj RFI
Producători de levănțică din nordul R.Moldova, afectați de secetă (Reportaj)
levantica.jpg

De aproape trei ani, Ala Sîncu împreună cu soțul sunt producători de levănțică. Cuplul și-a înființat afacerea în timpul pandemiei. Deși inițial nu și-au pus mari speranțe în dezvoltarea acesteia din cauza crizei de Covid-19, totuși producătorii au înregistrat succese impresionante în acea perioadă. Dacă la început, lanul de levănțică avea doar un singur hectar, acum are trei.

Seceta din acest an și-a lăsat amprenta în afacerea de levănțică a soților Sîncu. Din cauza lipsei precipitațiilor, producția a scăzut semnificativ. În același timp, producătorii se plâng că scumpirile în lanț bat la buzunar și sunt nevoiți deseori să lucreze singuri, pentru a economisi. ”În acest an ne-a afectat și seceta. Din acest motiv cred că la compartimentul calitate va fi bine, dar cantitativ vom avea pierderi. În jur de 20 la sută, mai puțină decât anul trecut. Totodată, avem cheltuieli mari cu motorina, asta e una din cele mai mari probleme. Și plata pentru lucrători e o problemă. Totul s-a scumpit și ziua de muncă costă mai mult”, ne mai spune femeia.
Marina Bobeica, fiica Alei Sîncu, își amintește cum a fost lansată afacerea, în 2020. ”Noi am început afacerea exact în pandemie, nu avem un istoric în spate. Încercăm să facem un magazin online, dar pandemia ne-a învățat mai multe lucruri. Cumva suntem și recunoscători să învățăm din acest context deloc ușor”.
În această vară, antreprenorii au organizat primul festival dedicat lavandei cu genericul ”Mov de Cernoleuca”, pentru a arăta oamenilor, spun ei, ”frumusețea lanului de lavandă în floare, a le oferi o gamă variată de produse obținute din lavandă, dar și pentru a face poze, a promova tinerele talente și oamenii gospodari din sat”.

”Aici avem ulei, apă de levănțică. De asemenea avem pernuțe cu floare uscată. Avem sare de mare îmbogățită cu ulei de levănțică. Atât uleiul cât și produsele cu floare uscată se folosesc atunci când este nevoie pentru a te relaxa, pentru persoanele care au probleme cu sistemul nervos”.
Pe lângă ulei și sirop, producătorii din R. Moldova confecționează lumânări, tot din lavandă. Timp de doi ani, Galina Samușchina face lumânări. A venit la festival cu o colecție de peste 200.

”Vindem lumânări cu aromă de levănțică. Au diferite dimensiuni și modele. Ca să produc o lumânare am nevoie de două zile. Prima zi se toarnă, a doua zi se modelează. Noi aici folosim ulei de levănțică”.
Iar meșterul popular Larisa Popovici face păpuși tradiționale moldovenești, din flori de levănțică.”Avem lavandă, creștem un tufiș acasă. Îmi place foarte mult să produc. Avem stofă, avem lavandă. Sunt cu tradiții și motive tradiționale. Asta e principalul și să bucurăm oamenii”.

Vizitatorii festivalului s-au bucurat de atmosfera rustică a satului, muzică bună și un peisaj de poveste.”Am cumpărat lumânări din levănțică, am cumpărat buchețele de levănțică. Uleiul de levănțică îl folosesc, chiar îmi place în tot anul să am un buchețel de levănțică într-o vază pe masă”. ”Ar trebui ca în fiecare weekend să se organizeze așa ceva. Atât pentru noi, cât și pentru oamenii care sunt la țară, să iasă, să se mai vadă, să se mai relaxeze”.
Organizatorii își propun să desfășoare festivalul ”Mov de Cernoleuca” în fiecare an.
În Republica Moldova sunt peste 1000 de hectare de levănțică. La ședința Guvernului, desfășurată recent la Bălți, s-a decis ca producătorii agricoli să beneficieze de compensații accizei la motorină în cuantum de 30 la sută, iar întreprinderile mici și mijlocii în valoare de 100%.