Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modest Isopescu, călăul lui Ion Antonescu în Transnistria, unul dintre cei mai odioși asasini din istoria românilor

modest_isopescu_ion_antonescu.jpg

Modest Isopescu și Ion Antonescu
Modest Isopescu a executat cu exces de zel, spirit de inițiativă și brutalitate ordinele lui Ion Antonescu de nimicire a evreilor în Transnistria
Sursa imaginii: 
Wikipedia/Reddit

Prefectul județului Golta din Transnistria, locotenent-colonelul Modest Isopescu se face vinovat de uciderea a peste 75.000 de evrei în anii 1941 – 1942. Cu toate acestea, numele său e mult mai puțin cunoscut decât al superiorilor săi direcți, în frunte cu Ion Antonescu.

În istoria Holocaustului din România, numele lui Modest Isopescu va dăinui în infamie: el a fost în perioada 1941 – 1942 prefectul județului Golta din estul Transnistriei, ocupată în perioada 1941 – 1944 de România, supranumit și “Regatul Morții” unde în acea perioadă au fost uciși cel puțin 75.000 de evrei și mai multe mii de romi.

“Județele Transnistriei aveau în frunte câte un prefect numit în funcție de guvernatorul Gheorghe Alexianu și printre ei se afla și acest ofițer de jandarmi în rezervă, Modest Isopescu. Prefectul era autoritatea militaro-polițienească supremă în județ, sub autoritatea sa se aflau legiunile de jandarmi și în plus poliție ucraineană subordonată acestor legiuni de jandarmi români”, explică istoricul Radu Ioanid, fost director al arhivelor de la Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington (USHMM) și fost vice-președinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Chemat din rezervă, Isopescu făcuse carieră în perioada interbelică în armata română, ajungând în 1939 la gradul de locotenent-colonel. Născut în Bucovina în 1895, la acea vreme parte a Imperiului Austro-Ungar, el a luptat în armata austro-ungară în primul război mondial cu gradul de sub-locotenent, după care a fost integrat în armata română.

Golta – „Regatul Morții”

În toamna și iarna anului 1941 au fost împinși spre Bug mase mari de evrei, majoritatea localnici, dar și unii evrei basarabeni deportați și în condițiile mizerabile în care erau ținuți de autoritățile române a izbucnit o mare epidemie de tifos exantematic, care amenința să treacă și peste Bug, în teritoriul ocupat de Germania nazistă.

Râpa de la Bogdanovka
În această râpă la Bogdanovka au fost uciși zeci de mii de evrei începând cu 21 decembrie 1941, la ordinul lui Modest Isopescu
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

"Asasinarea a mai mult de 70 000 de evrei supraviețuitori de la Bogdanovca și apoi de la Dumanovca a fost ordonată de Antonescu. În ședința de guvern din 16 decembrie, Alexianu (guvernatorul Transnistriei, n.r.) l-a informat că 85.000 de evrei aduceau tifosul în satele în care veniseră. 'Trebuie să-i dezinfectez, altfel o să-i infecteze pe toți'. Recomandarea lui Antonescu a fost scurtă: ‘Lasă-i să mai moară pe aceia’ ” scrie Raportul Comisiei Wiesel.    

Cum s-au desfășurat masacrele?

“La Bogdanovca, ordinul de execuție a fost predat de Isopescu subprefectului județului Golta, Aristide Pădure, care la rândul său îl transmite pretorului Vasile Mănescu. Același lanț de comandă are loc și la Dumanovca. La Bogdanovka au fost exterminați 48.000 de evrei, în grupe de 3 – 400, împușcați pe marginea unei râpe cu cartușe explozive, în perioada 21 decembrie 1941 – 8 ianuarie 1942, cu pauze Crăciun și Anul Nou. Imediat după execuții a avut loc arderea cadavrelor care a durat timp de două luni, ianuarie și februarie 1942”.

Infernul Bogdanovca

“Ce s-a întâmplat acolo? Erau soldați români cu puști, opt soldați pe un rând. Din șirul de oameni care stăteau acolo au luat opt oameni, copii, femei, bărbați și i-au înșirat pe marginea gropii, înăuntru ardea focul și i-au omorât, i-au împușcat de la un metru distanță.

Esther Gelbelman
Esther Gelbelman avea 14 ani în 1941 și a supraviețuit masacrului de la Bogdanovka
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

Erau acolo munți de haine și acești munți i-au luat de la oameni, fiecare avea câte o traistă mică. Nimeni nu știa unde merge. Stăteam într-un loc unde era ca un parc. Iar pe partea cealaltă a parcului era o groapă. Cei care stăteau pe o parte nu știau că oamenii erau uciși pe cealaltă parte, așa că ei duceau haine și tot ce mai aveau cu ei. Totul le-a fost luat, erau femei care lucrau acolo. Am lucrat lângă groapa aceea vreo lună lângă mormanele de haine pe care ei le jefuiau.”, a povestit Esther Gelbelman, evreică din Chișinău, care avea 14 ani în 1941, într-o înregistrare video din 1988 la Yad Vashem, Memorialul Holocaustului de la Ierusalim.

Cele 48.000 de victime evreiești de la Bogdanovca constituie cel mai mare masacru al “Holocaustului prin gloanțe”, comis de Germania nazistă și de aliații săi în teritoriile ocupate din estul Europei, cu precădere în Uniunea Sovietică, depășind cele 33.771 de victime executate de SS de la Babyn Yar în suburbiile Kievului în zilele de 29 și 30 septembrie 1941 și cele 22 – 24 de mii de victime ucise de armata româna la Odesa în perioada 22 – 25 octombrie 1941.

Același ordin de execuție l-a dat Isopescu și la Dumanovca unde au fost executați circa 16.000 de evrei în perioada 10 – 18 ianuarie 1942. În total, în perioada 21 decembrie 1941 - 18 ianuarie 1942  au fost uciși din ordinul lui Modest Isopescu la Bogdanovca și Dumanovca 64.000 de evrei.

“Există documente care atestă faptul că în timpul masacrului de la Dumanovca Isopescu venea în stare de ebrietate se delecta cu chinurile internaților și ale copiilor lor care mai erau în viață și făcea fotografii”, spune Radu Ioanid.   

Acuzații de corupție

Isopescu a fost rechemat din funcție la sfârșitul anului 1942, se pare și din cauza unor acuzații de corupție. În cartea sa Imperiul-Satelit, Guvernarea Românească în Transnistria, istoricul Vladimir Solonari scrie că prefectul practica nepotismul pe scară largă.

“Potrivit uni supraviețuitor evreu bine informa, Mihail Cvitco, Modest Isopescu era nașul subprefectului Aristide Pădure. Alt supraviețuitor evreu, Vasile Nemeș, a mărturisit că județul Golta era condus într-un mod corupt și brutal de clica lui Isopescu, care-i includea pe fratele, vărul și cumnatul lui astfel încât populația băștinașă era sub controlul familial”, scrie Vladimir Solonari în cartea sa.

Istoricul îl citează și pe Pădure care spunea că Isopescu “obișnuia să trimită animale de la fermele din Transnistria în fermele din România, deținute de alți oficiali detașați în Transnistria, care apoi îi plăteau lui ‘compensații’. Conform aceleiași surse Isopescu ‘odată a plecat la Kiev pentru piese și a venit cu covoare persane spunând că trebuie să aibă amintiri’ ”.

Judecat și condamnat la moarte

Pe timpul guvernării lui Antonescu, Isopescu nu a fost tras la răspundere în niciun fel pentru masacrele din județul Golta. El a fost arestat după căderea regimului Antonescu, în ianuarie 1945 și judecat pentru crime de război în mai 1945.

Constantin Vasiliu, Gheorghe Alexianu, Mihai Antonescu, Ion Antonescu
Ion Antonescu (primul din dreapta) a fost executat alături de Mihai Antonescu, Gheorghe Alexianu și Constantin Vasiliu pe 1 iunie 1946
Sursa imaginii: 
Muzeul Holocaustului Washington

“Procesul lui Modest Isopescu există, în momentul de față se găsește la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). El a fost transmis de cel puțin 15 – 17 ani de Serviciul Român de Informații către USHMM la Washington. Procesul a demonstrat responsabilitatea covârșitoare a lui Isopescu, Pădure și a jandarmeriei române. Procesul include și mărturii ale unor supraviețuitori și a unor jandarmi, ca și numele unor polițiști ucraineni a căror activitate se găsește reflectată și în procesele postbelice din Ucraina Sovietică” explică Radu Ioanid.

“Modest Isopescu a încercat în timpul procesului să dea vina pe germani, spunând că el a fost presat de autoritățile germane de peste Bug să ducă la îndeplinire aceste masacre. Isopescu a încercat să diminueze sau chiar să nege responsabilitatea lui a celor din subordinea sa”, conchide Radu Ioanid.

Tribunalul Poporului l-a condamnat la moarte pe Modest Isopescu la sfârșitul procesului, dar sentința sa a fost comutată de Regele Mihai la propunerea ministrului comunist al justiției, Lucrețiu Pătrășcanu. De altfel, singurii executați dintre cei condamnați la moarte au fost capii regimului: Ion Antonescu, adjunctul său Mihai Antonescu. Gheorghe Alexianu și comandantul jandarmeriei, generalul Constantin Vasiliu.

Isopescu a fost închis la Aiud unde a ispășit doar trei ani din pedeapsă, fiindcă s-a îmbolnăvit de cancer și a murit în detenție în 1948. Ar fi avut șansa să moară în patul său, ultimii criminali de război și deținuți politici fiind eliberați în urma amnistiilor în 1964. A fost înmormântat în Bucovina sa natală, în cimitirul de la Rădăuți.

Personaj puțin cunoscut, Modest Isopescu rămâne în istorie ca unul dintre cei mai sângeroși criminali din istoria românilor, brutal și corupt, care a executat cu zel și spirit de inițiativă politica de genocid a regimului Antonescu – Holocaustul din România.     

Mormântul lui Modest Isopescu
Modest isopescu este înmormântat în cimitirul de la Rădăuți, în Bucovina sa natală
Sursa imaginii: 
BillionGraves Record
 
Ascultați interviul cu Radu IOANID realizat de Petru CLEJ