Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Bernard Shaw: reședința de la țară a unui laureat al premiilor Nobel și Oscar, admirator al lui Lenin, Stalin, Mussolini și Hilter

casa_lui_george_bernard_shaw.jpg

Casa lui George Bernard Shaw
Casa lui George Bernard Shaw este situată la o jumătate de oră de condus cu mașina la nord de Londra
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Reședința de la țară a faimosului dramaturg britanic de origine irlandeză, George Bernard Shaw, situată la cteva zeci de kllometri de Londra, adăpostește numeroase artefacte semnificative, care vorbesc despre pasiunile și orientarea sa politică. Donată Trustului Național după moartea sa, casa poate fi vizitată de public la sfârșit de săptămână.  

George Bernard Shaw și soția sa Charlotte au închiriat această casă, situată într-o grădină superbă, în 1906, iar în 1920 au cumpărat-o. Wi își împărțeau timoul între apartamentul lor din centrul Londrei și această casă din satul Ayot Saint Lawrence din comitatul Hertfordshire. 

Am intrat în casă cu un tur ghidat, iar în interior nu mi s-a permis să înregistrez sunete. E un imobil relativ modest, construit inițial ca o casă parohială și unde se regăsesc toate obiectele dragi soților Shaw: mobile, tablouri, sculpturi, cărți, îmbrăcăminte, încălțăminte.

La parter se află biroul lui Shaw unde a scris principalele sale opere printre care Pygmalion sau Sfânta Ioana, care i-au adus în 1925 Premiul Nobel pentru literatură, a cărui diplomă este expusă pe hol la primul etaj. El a acceptat premiul nu însă și suma de 7.000 de lire (considerabilă pentru acea vreme), pe care a donat unei edituri care se ocupa cu traducerile din engleză în suedeză și viceversa.

George Bernard Shaw
Casa lui George Bernard Shaw este plină de picturi, desene și sculpturi donate de scriitor Trustului Național
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În salonul de la parter este expus pe șemineu premiul Oscar primit de Shaw în 1939 pentru scenariul de film care adapta Pygmalion. El a fost singurul care cumulat cele două premii până când în 2016 Bob Dylan a primit și el Premiul Nobel pentru literatură după ce în 2001 primise Premiul Oscar pentru muzica din filmul Things have changed.   

Și tot în salon se remarcă bustul lui Shaw, opera marelui sculptor francez Auguste Rodin, ca și un portret al lui T.E. Lawrence – vestitul Lawrence of Arabia – un mare prieten al familiei Shaw.

Dzerjinski, Lenin, Stalin
Deasupra șemineului din sufrageria lui Shaw se află fotografiile lui Felix Dzerjinski, Vladimir Lenin și Iosif Stalin
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În sufrageria de la parter, unde Shaw își petrecea adesea ore în șir citind, deasupra șemineului sunt mai multe fotografii, dintre care un triptic șocant: Felix Dzerjinski, întemeietorul poliției politice CK (precursor al NKVD și KGB), Lenin și Stalin. Shaw a fost un om de stânga toată viața lui, varietatea stânga-caviar sau socialist-șampanie.

În 1931 el a vizitat Uniunea Sovietică unde a fost primit într-o audiență privată de Stalin și în 1933, anul în care milioane de oameni piereau în foametea provocată de dictatorul de la Kremlin în campania sa de colectivizare forțată a agriculturii, dramaturgul semna o scrisoare deschisă alături de alte figuri publice din Marea Britanie în apărarea “realizărilor URSS”, negând existența foametei sau a Gulag-ului.

De altfel, deși era un om de stânga, Shaw și-a exprimat în anii ’30 admirația atât față de Hitler cât și față de Mussolini, și-a exprimat interesul în eugenie pentru “prevenirea deteriorării civilizației”, a criticat organizarea proceselor de la Nurnberg împotriva criminalilor de război naziști și era un antisemit notoriu.     

În grădina casei se mai află și coliba de "scris", cu o masă pe care stă o mașină de scris veche de peste 100 de ani, un scaun, un pat, un telefon și o lampă de încălzit. Aici, alături de biroul său, a scris Shaw multe dintre operele sale. Coliba este montată pe un mecanism care-i permite să se rotească după soare. 

Coliba de scris din grădina casei lui George Bernard Shaw
În această colibă Shaw a lucrat la multe dintre operele sale
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Charlotte a murit în 1943, iar Shaw, rămas văduv la 87 de ani și fără copii, a donat casa   Trustului Național, organizația care se ocupă de conservarea patrimoniului. Shaw, care era vegetarian și nu bea alcool și care era un fanatic al exercițiului fizic – avea în casă chiar și o bicicletă pentru exercițiu chiar de la sfârșitul secolului XIX – a rămas activ până la sfârșitul vieții. Poate chiar prea activ.

În toamna lui 1950 la vârsta de 94 de ani el a căzut de pe scară când tăia crengile uscate ale unui copac și și-a fracturat femurul. Complicațiile post operatorii i-au fost însă fatale și el s-a stins din viață în patul său mutat în sufragerie, pe 2 noiembrie 1950. A fost incinerat, iar cenușa sa, amestecată cu cea a lui Charlotte a fost împrăștiată în grădina casei în jurul statuii Sfintei Ioana d'Arc, un personaj care l-a fascinat pe dramaturgul premiat cu Nobel și Oscar și admirator al lui Lenin, Stalin, Mussolini și Hitler.    

Ioana d'Arc
În jurul statuii Ioanei d'Arc a fost împrăștiată cenușa lui George Bernard Shaw și a soției sale Charlotte
Sursa imaginii: 
Petru Clej
 
Ascultați reportajul realizat de Petru CLEJ