Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenwich: locul de unde se dă ora universală, centrul tradiției maritime britanice, expoziția Canaletto

cutty_sark.jpg

Cutty Sark
Cutty Sark este un fost vas comercial, apoi vas-șocală pentru marinari și în sfârșit muzeu maritim
Sursa imaginii: 
Petru Clej

 Locul pentru trece Meridianul Zero –  Greenwich – este azi un cartier în estul Londrei, devenit o atracție turistică, inclusiv pentru numeroasele sale muzee. Situat pe malul fluviului Tamisa, Greenwich păstrează și astăzi o legătură cu trecuta glorie navală a Angliei și a Marii Britanii

Unul dintre simbolurile cele mai faimoase ale Greenwich este Cutty Sark, un bric cu trei catarge fixat într-un doc uscat la circa 100 de metri de malul Tamisei, aproape de pontonul unde vaporașele aduc turiști la intervale de 10 minute.

Construit în 1869 special pentru importul de ceai din China, Cutty Sark a fncționat ca un vas comercial până în 1922, când a fost cumpărat de ministerul marinei și a fost folosit ca vas școală. În 1954 a fost scos din uz și de atunci funcționează ca muzeu, fiind restaurat în 2007 după un incendiu care a cauzat pagube de 10 milioane de lire sterline.

La câteva zeci de metri de Cutty Sark se află fostul Colegiu Naval Regal, astăzi centru de informații turistice. Foarte aproape se afla fostul palat regal Placentia, unde s-au născut regele Henric al VIII-lea și cele două fiice ale sale, Mary și Elisabeta.

Henric al VIII-lea
Regele Henric al VIII-lea, născut la Greenwich, era un pasionat al turnirurilor cu cai, până când a avut un accident grav în 1536
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Pe locul unde este azi colegiul regele Henric, un sportiv asiduu, a construit o arenă pentru turnir – pasiunea sa – dar pe 24 ianuarie 1536 într-un asemenea turnir el a căzut de pe cal, și-a pierdut conștiința timp de două ore și după acest accident, până la moartea sa în 1547, el a fost aproape în permanență bolnav.

La numai câteva sute de metri se află Muzeul Naval Național, iar la subsolul său este deschisă o expoziție Canaletto, pictorul italian cunoscut pentru tablourile sale care înfățișează orașul său natal, Veneția.

Veneția pictată de Canaletto
La Muzeul Național Maritim este deschisă o expoziție cu 24 de tablouri ale pictorului venețian Canaletto
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Expoziția constă în 24 de tablouri, împrumutate de familia Russell, care se trage din Lordul John Russell, cel care a vizitat Veneția în 1731 și i-a comandat tablourile lui Canaletto. Veneția era la acea vreme probabil cel mai vizitat oraș de către turiștii aristocrați din toată Europa, iar Canaletto era de fapt un pictor comercial care lucra în special pentru turiști englezi.  

Nicio vizită la Greenwich nu poate fi completă fără un urcuș pe colina unde se află Observatorul Regal Astronomic și celebra linia a meridianului ZERO, fixat în 1884, care desparte emisfera vestică de cea estică și care dă timpul universal – Greenwich Mean Time (GMT).

Vedere de la Greenwich
Colina Greenwich are o vedere panoramică asupra Londrei
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Dar cel mai spectaculos lucru din Greenwich este vederea de pe deal către Londra, cu Tamisa care curge în vale, cu cartierul de afaceri Canary Wharf pe celălalt mal, a cărui construcție a început la sfârșitul anilor ’80  sub conducerea inginerului de origine română, George Iacobescu, Millenium Dome, rebotezat O2 și telefericul peste Tamisa. O vedere superbă care încheie această vilegiatură la Greenwich.   

 

 
Ascultați un reportaj realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ