Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Notting Hill, Londra: Cel mai mare carnaval stradal din Europa - viața revine la normalitatea pre-pandemică

notting_hill_orchestra.jpg

Orchestră Notting Hill
La Carnavalul Notting Hill se produc circa 50.000 de artiști în trei zile
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La Londra s-a încheiat Carnavalul Notting Hill, desfășurat după o întrerupere de doi ani cauzată de pandemia de Coronavirus. Este o manifestare dedicată muzicii, dansului și artei culinare originare din Caraibe.  

Situat în partea central-vestică a capitalei britanice, cartierul Notting Hill a fost asaltat trei zile la rândul de vizitatori. În fața mea pe stradă sunt sute, poate mii de oameni, veniți aici să petreacă într-o atmosferă destinsă. M-am întâlnit cu jurnalista Ioana Santa, venită pentru prima oară la Carnavalul Notting Hill.

“Este fascinant, în primul rând pentru că este atât de multă culoare și viață, după câțiva ani de pandemie. Și apoi, simbioza asta cu cultura locuitorilor din Caraibe și cu noul și actualul din Londra, pentru că, sigur, aici avem atâta diversitate și atât de multe culturi diferite, dar cu toate acestea nu avem întotdeauna timp să ne ascultăm, este tumultul, rigurozitatea și rigiditatea uneori a vieții din Londra. Iar acesta este un moment în care lumea se relaxează, în care fiecare poate fi el însuși. Oamenii se simt în largul lor, iar muzica și dansul pot aduce asta cu adevărat”, spune Ioana.  

Soțul ei, Bruce, originar din Australia, spune că deși trăiește de 24 de ani la Londra, este pentru prima oară la Carnavalul Notting Hill și că este impresionat de atmosfera relaxată. Cunoștea reputația carnavalului ca un loc uneori dur, dar acum este cu adevărat plăcut surprins.


Video Title: 
Ritmuri caraibiene care îmbie la dans

 

Este adevărat că  mirosul de cannabis nu e niciodată prea departe, dar poliția, prezentă în număr mare consideră că are alte priorități, decât să aresteze aici oameni pentru posesie de drog clasa B. Seara spiritele se încing uneori și se ajunge chiar până la înjunghieri.

De altfel, carnavalul Notting Hill s-a născut din violență, ca o replică la ciocnirile inter-rasiale din Notting Hill, dintre tineri albi și imigranți de culoare, cu precădere din Caraibe, din 1958. Prima ediție a Carnavalului a avut loc în 1966 și de atunci a intrat în tradiție ca o manifestare a muzicii, dansului și artei culinare din Caraibe, desfășurat în fiecare an în ultimul weekend din august și în lunea care-i urmează care este zi liberă în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Ritmurile caraibiene, cu toba în prim plan, domină carnavalul. Pe lângă muzică și dans, mâncarea tradițional caraibiană poate fi cumpărată de la standurile stradale. Majoritatea magazinelor din cartier sunt închise, cu geamurile placardate pe durata celor trei zile, pentru evitarea actelor de vandalism. Unii pierd, alții câștigă. Potrivit unor estimări, carnavalul, unde se produc circa 50.000 de artiști și asistă două milioane de spectatori, dintre care circa 20% turiști, contribuie la economia Londrei cu 93 de milioane de lire sterline.

Artiști tineri la Carnavalul Notting Hill
Cea mai mare parte a artiștilor și spectatorilor la carnaval dunt tineri
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Ne apropiem de finalul escapadei noastre vest-londoneze la Carnaval. Impresii finale?

“Mi-a făcut o impresie bună. A fost foarte plăcut să văd oameni în jurul meu, să văd că lucrurile revin la normal, pentru că a fost atâta anxietate în ultimele luni și în ultimii ani, iar acesta este unul dintre puținele momente când lumea lasă garda jos și simți umanitatea, simți că oamenii se bucură, se ascultă unii pe ceilalți. A fost plăcut”, îmi spune Ioana.

“Sunt foarte impresionat. Mi-a plăcut să văd multe familii venite aici, sunt mulți copii – Londra la superlativ! Dacă nu ați mai fost aici ca mine, neapărat veniți, merită!” – încheie Bruce. Un singur lucru am ratat – paradele multicolore cu costume exotice caraibiene, ținute la ore diferite. Nu-i nimic, mai e timp și la anul...     

Costume Notting Hill
Parada costumelor este una dintre cele mai mari atracții la Carnavalul Notting Hill
 
Ascultați reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ