Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vorbitori de rusă, la RFI: ”Nu suntem discriminați în R.Moldova. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e o tragedie” (Reportaj)

copil_ucrainean.jpg

Peste 500.000 ucraineni au traversat hotarul cu R.Moldova, de la inceputul invaziei ruse. În jur de 90.000 și astăzi sunt în țară, majoritatea fiind copii
Sursa imaginii: 
UNHCR Moldova

De la începutul războiului în Ucraina, dar în special în ultimele săptămâni s-au întețit declarațiile provocatoare și amenințările lansate de Rusia la adresa R.Moldova. Fie că e vorba de rezolvarea conflictului transnistrean, reacțiile Chișnăului la comentariile politicienilor ruși sau chiar ”salvarea vorbitorilor de rusă care se simt discriminați în R.Moldova”. ”Eu trebuie să-mi susțin țara. Nici vorbă de discriminare. Nu avem așa ceva. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie pentru întreaga lume. Ne este frică ca acest război să nu ajungă în R.Moldova”, spune la RFI, Olga Baliuc din Chișinău, vorbitoare de rusă, antrenoare de înot. 

Femeia în vârstă de 48 de ani spune că ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva groaznic, o tragedie, nu doar pentru R.Moldova, dar pentru întreaga lume. ”În ceea ce mă privește ca vorbitoare de rusă, nimic nu s-a schimbat, din 24 februarie. Nu contează, vorbesc româna sau rusa, totul e la fel aici. Suntem un popor și nu contează în ce limbă vorbim. Dacă cineva îmi vorbește în română, eu vorbesc româna, pentru că sunt cetățean al acestei țări. Singurul lucru care ne îngrijorează mult este ca acest război să nu ajungă aici, în țara noastră. Asta este Patria mea, o iubesc, eu vorbesc rusa, dar sunt moldoveancă, cetățean al acestei țări. O iubesc și sper să fie bine”.

Olga nu se simte discriminată în niciun fel în R.Moldova. ”Eu trebuie să-mi susțin țara. Nici vorbă de discriminare. Nu avem așa ceva. Când a început războiul, mulți refugiați au venit aici și moldovenii, vorbind limba rusă, i-au ajutat pe cei ajunși în Moldova. Chiar și indicatoare rutiere peste tot erau instalate în limba rusă și ucraineană. În viața mea am doar o frică, să nu ajungă războiul aici. Dar în rest nu s-a schimbat nimic. Absolut nimic. Și da, nu urmăresc știrile la televizor. Altfel nu te mai trezești bine dimineața”, ne spune femeia.

O altă vorbitoare de rusă, Vera, o tânără de 25 de ani. Este recepționeră la o sală de fitness. La vederea microfonului, refuză să-mi vorbească. Doar după ce s-a asigurat că nu este înregistrată, îmi spune că ambii părinți sunt născuți în Rusia. Când vine vorba de războiul din țara vecină, o văd emoționată. Întrebată cum se simte în Moldova, îmi zice că nu s-a schimbat nimic din februarie până acum. Doar că unii oameni sunt mai rezervați când află că e rusoaică. Are atât cetățenia R.Moldova, cât și cea rusă și vrea să trăiască în pace.  

Precizăm că, în martie, Ambasada Rusiei din Chișinău le-a cerut cetățenilor ruși din Republica Moldova să anunțe misiunea diplomatică, printr-un mail, dacă sunt discriminați ”pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură”.  ”Dragi cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși. În legătură cu cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea acțiunilor de violență sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa ambasadei la adresa electronică: [email protected]. Cererea trebuie să conțină datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare în ordinea stabilită”, se arată în nota informativă a ambasadei.

Postarea pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice are în jur de patru mii de comentarii și distribuiri, iar cei mai mulți au venit cu un mesaj tranșant: nu avem nevoie să veniți să ne salvați, nu suntem discriminați în R.Moldova și vrem oprirea acestui război nedrept. Puțini au fost cei care au apreciat mesajul Ambasadei Rusiei din Chișinău. 

Spre exemplu, Nina Gorceag a venit cu un mesaj scurt:”Nu avem nevoie de voi”, făcând aluzie la corabia de luptă rusească scufundată.

Elena Lungu scrie că a locuit în Murmansk 14 ani. În 1992 a venit la Chișinău. Vorbește doar limba rusă și afirmă că de 30 de ani de când locuiește în R.Moldova, nimeni nu i-a cerut să vorbească în română și se simte foarte bine.

De 43 de ani de când se află în Moldova, Victoria Peev a observat doar discriminare din partea cetățenilor ruși în raport cu moldovenii. ”Pe pământul lor, au râs pe seama moldovenilor pentru că vorbesc prost rusa”.

”Trăim fericiți aici, toți se respectă. Ajunge să promovați propaganda”, este mesajul Nataliei Pasecinic pentru autoritățile ruse, precizând că nimeni nu-i discriminează pe rușii din Moldova.

Iar Victoria Ostapciuc le-a cerut autorităților ruse să nu-i salveze pe rușii din Moldova.”Totul e bine la noi”.

Un alt internaut le-a transmis celor de la misiunea diplomatică că ”singura țara în lume unde sunt discriminați rușii, este Rusia”.

Am încercat să aflu și ce cred unii moldovenii despre războiul din Ucraina. Pe Ion l-am zărit la o stație PECO. A venit să-și alimenteze mașina cu motorină. Poartă o vestă galben-albastru, iar pe spate inscripția Moldova-gaz. Este muncitor la compania fiică a Gazprom. ”Vina este a rușilor, nu e a ucrainenilor. Dacă vine cineva cu sapa, toporul și sare la tine în ogradă, cum e? Aici au venit pe pământ străin. Cred că ucrainenii sunt corecți”.  

Ivan are 29 de ani și a ajuns în R.Moldova, din regiunea Odesa, în ziua în care a început războiul în țara vecină. Acum este chelner într-un local din Capitală. Mi-a vorbit în română întrucât, spune bărbatul, locuia în Ucraina în apropiere de granița cu R.Moldova. ”Sunt în siguranță aici. Vreau să revin acasă. Muncesc alături de vorbitori de rusă sau chiar cetățeni veniți din Rusia. Încerc să nu discutăm despre război. Rușii au venit pe pământul nostru, au distrus vieți, case, orașe. Îmi e frică să nu ajungă războiul până în Odesa, apoi în Transnistria. Vreau acasă. Cu prima ocazie, voi reveni. Sunt cu sora aici în Chișinău, dar știți cum se spune, nicăieri nu e mai bine ca acasă”, ne-a spus refugiatul ucrainean.

De la începutul războiului în țara vecină, peste 500 de mii de ucraineni au trecut hotarul cu R.Moldova, iar jur de 90 de mii și astăzi se află în țară, majoritatea fiind copii.  

 
Un reportaj de Valeria Vițu