
Reportaj RFI
Antrenament interaliat NATO pe poligonul de la Cincu (Galerie FOTO)
20220920_103941.jpg

Ziua presei a început prin prezentarea unui exerciţiu realizat practic săptămânal de militarii prezenţi. Franţa, naţiunea-cadru a Forţei de luptă NATO din România, a coordonat manevrele. Au participat la exerciţiu, pe lângă francezi şi români, şi militari olandezi.

Exerciţiul prezentat presei a constat în luarea cu asalt a unei poziţii inamice ascunse într-un imobil.


Asaltul aliat s-a făcut, printre altele, cu blindate tip Piranha V aflate în dotarea forţelor terestre române. E vorba de tancuri-amfibie pe roţi în greutate de 30 de tone ce pot lua 10 militari la bord şi pot rula cu 100 km/oră pe uscat şi 10 km/oră în apă.

Pentru a-şi ameliora interoperabilitatea, militarii aliaţi colaborează strâns pe teren în vederea prevenirii unui atac inamic. Comunicarea între militarii diverselor ţări se face în limba engleză.


După dejunul oferit de gazde în cantina militarilor de la Cincu, jurnaliştii prezenţi – circa 7-8 la număr – au fost invitaţi să vizitezez şantierul viitoarei «baze de viaţă» a soldaţilor. Un adevărat orăşel se ridică astfel pe dealurile de la Cincu. Utilajele de şantier sunt dintre cele mai mari care există iar ritmul de lucru este nonstop, sub îndrumarea inginerilor militari olandezi.



Pe termen mediu se vor instala la Cincu circa 800 de militari aliaţi. Actualmente sunt staţionaţi déjà acolo vreo 450-500 de soldaţi francezi şi olandezi.


O parte din barăcile-contaniere în care se vor instala aceşti militari au servict déjà ani de zile pe diverse baze militare franceze din Mali. După ce Franţa s-a retras din ţara africană, barăcile au fost transportate în Franţa pentru a fi curăţate, dezinfectate şi eventual reparate. Apoi, via calea fertaăşi gara din Voila, construcţiile demontabile au ajuns pe platoul de la Cincu unde riscă să-şi termine viaţa având în vedere că baza de acolo este menită să dureze în timp.