
Reportaj RFI
”Turneele de șah din România, o experiență aparte pentru copiii moldoveni” Reportaj
copii_sah_moldova1.jpg

De la vârsta de cinci ani, Bogdan joacă șah. De atunci, fiecare vacanță o petrece la turnee. Practică și înotul, dar șahul este cel pentru care își dedică mai tot timpul liber. Iar fiecare turneu din România este un eveniment multașteptat. ”Mulți spun că atunci când cunoști să joci șah, ai ce face în timpul liber. Îmi place să merg în România la competiții pentru că e altceva acolo, totul e mai performant. Spre exemplu la noi, nu avem ceasuri și fișe suficiente unde să notezi. În România, dacă vorbim despre ceasuri, sunt mult mai bune, ca pentru turnee de mari maeștri. La noi primim deseori ceasuri de mână și atunci nu te poți concentra la joc. Fratele meu a jucat la un turneu cu un ceas de mână și a pierdut la timp pentru că nu înțelegea ora. În România avem doar ceasuri digitale pentru jocul de șah”.
Te gândești, alegi strategii, asta e important ca să reușești la șah, mă asigură Bogdan. Înainte de fiecare joc, băiatul își analizează online adversarul și atunci știe cum va decurge partida.

”Nu sunt stresat. Analizez adversarii online. Pot dintr-o dată să observ ce deschidere e în joc și nu trebuie în timpul partidei să-mi amintesc exact pașii. Joc și eu online, dar vine și profesorul și avem lecții. Predau și eu șah prietenilor mei, rude. Mătușa mea știe șah. Mi-am pus un scop, să câștig partidele pe care le am cu ea și am reușit. Știu și eu mai multe deschideri, mai multe strategii. Când joci cu cineva de vârsta ta, e super ok, dar când joci cu cineva mai în vârstă, poți să te bucuri mai tare pentru că la un moment dat obosește, face vreo greșeală, scapă ceva și atunci spre exemplu, iei un pion sau doi în avantaj, schimbi piesele și treci în finală și astfel câștigi partida. Recent am jucat cu un domn din Germania, avea în jur de 70 de ani. Pe site am văzut avea un rating de 1600, eu am 1100 puncte Elo. M-am panicat un pic, dar am zis că joc cu Albul, aleg eu ce joc și am câștigat”.
Bogdan are și o dorință. ”Să ajung la așa un nivel de mare maestru. Știu că pot să ajung la așa ceva”.
La Cupa Brașovului din 2021, Bogdan Madan a obținut locul 1 la turneul D 10 ani și locul 2, turneul C, iar la Huși s-a ales cu o mențiune. Iar David, fratele mai mic de 8 ani a obținut la Cupa Brașovului, anul trecut, locul 1 la turneul D 8 ani și locul 3 la turneul C8 ani. În această vară, la Turneul Internațional de Șah al Brașovului, dar și la Festivalul International de Șah Grand Prix România 2022 ia locul 3.

David joacă șah de doi ani. La Chess Grand Prix Romania din aprilie a fost cel mai mic dintre cei peste 100 de participanți înscriși din 15 țări. Și astăzi șahistul de la Chișinău își amintește experiența trăită în România.” A fost mai greu atunci, participanții foarte buni. Mi-a fost dificil să joc cu cineva care avea 1500 puncte”.
”La Comrat, în R.Moldova, am jucat cu un participant de peste 60 de ani, cel mai bun de la turneu. Așa au decis arbitrii. Pe viitor aș vrea și eu să am un rating mai mare. Acum am în jur de 1100 puncte Elo. Mai crești, mai crești și când ai mai mult de 2000 poți deveni maestru internațional sau mare maestru de șah”.
Mama celor doi frați, Tatiana Timircan are grijă ca Bogdan și David să participe la diverse turnee pentru că astfel copiii evoluează. Femeia spune că ar trebui motivați antreprenorii moldoveni pentru a sponsoriza turnee ca să fie organizate la fel de bine ca în România.

”Se investește în șah mai mult în România decât în R.Moldova. Acolo au diverse cluburi, se simte spiritul de echipă, au uniforme. Copilul este motivat cu o diplomă sau ia o categorie, același Elo. Poate crește profesional, joacă cu adversari din diferite țări. Așa evoluează. Foile pe care sunt înregistrate partidele de șah pentru noi sunt la preț de aur, le păstrăm mai că nu în safeu. Acasă, cu antrenorul, ei le examinează. E o experiență aparte. La început era mai greu. Erau runde unde plângeau și ei, și eu”.
”Au fost runde unde David juca împotriva lui Bogdan. Pentru mine ca mamă a fost foarte complicat să urmăresc cum sunt ei adversari. Mă motivează să mergem la turnee, fac acest drum pentru doi copii. Este și o parte din vacanță pentru familie, petreci timpul împreună, vedem, explorăm locurile frumoase din România”.
Inspirată de competițiile de peste Prut, Tatiana și-ar dori să organizeze un turneu de șah pentru copiii moldoveni, acasă. Să devină chiar și o tradiție.

”Am și eu intenția să organizez un turneu, poate să ofer un exemplu pentru alții, dar trebuie să am și timp liber. Am văzut cum are loc un turneu, nu este atât de complicat, este interesant și trebuie să facem o tradiție. Să aleg data, denumirea și în fiecare an să-l organizez”. ”Cu regret, în Moldova, nu se investește, nu doar în șah, dar și în alte activități pentru copii. Cred că antreprenorii ar trebui să se mobilezeze și să sponsorizeze. Asta am văzut în România”.
Pe lângă micii șahiști moldoveni care sunt premiați în străinătate, rezultate remarcabile au și cei mari. În această vară, echipa masculină a R.Moldova a obținut un rezultat istoric la Olimpiada Mondială de Șah, înregistrând șapte victorii, trei remize și o înfrângere și a ajuns pe locul șase dintre cele 188 de echipe participante.