Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea digitală, dezvoltare şi solidaritate în spaţiul francofon, pe agenda sommet-ul Francofoniei de la Djerba (FOTO)

20221118_155406.jpg

Cazinoul din Djerba, locul unde are loc sommet-ul Francofoniei.
Cazinoul din Djerba, locul unde are loc sommet-ul Francofoniei.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pe insula Djerba din Tunisia are loc mâine şi duminică al 18-lea sommet al Francofoniei. Ocazie cu care zeci de şefi de state şi de guverne se vor reuni în jurul temei «Conectivitatea în diversitate: digitalul, vector de dezvoltare şi de solidaritate în spaţiul francofon». În ajunul sommet-ului, azi a avut loc a 43-a sesiune a Conferinţei ministeriale a Francofoniei iar duminică, în paralel cu a doua şi ultima zi a sommet-ului, se organizează un Forum economic al Francofoniei. Delegaţia României este condusă de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, reprezentantul personal al Preşedintelui României pentru Francofonie.

89 de delegaţii şi-au anunţat prezenţa aici, multe dintre ele – peste 30 - urmând să fie conduse de şefi de stat sau de guvern. Preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat mâine aici, la fel şi premierul canadian Justin Trudeau şi omologul său belgian Alexander De Croo. Sunt aşteptaţi şi preşedintele confederaţiei elveţiene şi, bineînţeles, o serie de lideri africani. România este reprezentată de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, reprezentantul personal al Preşedintelui României pentru Francofonie iar în această dimineaţă am stat în avion la două locuri de Nicu Popescu. Vice-premierul şi ministrul moldovean de externe este aşadar şi el aici în fruntea delegaţiei ţării sale.

Sloganul acestui sommet al Francofoniei.
Sloganul acestui sommet al Francofoniei.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Aceste prezenţe multiple reprezintă în sine un succes pentru gazda sommet-ului. Să nu uităm, acesta a fost amânat de două ori, doi ani la rând. O dată din cauza epidemiei de Covid-19 iar a doua oară din cauza instabilităţii politice din Tunisia. Pare-se că unele delegaţii ar fi făcut presiuni pentru ca întâlnirea să fie iarăşi amânată întrucât preşedintele tunisian face obiectul unor critici occidentale pe deplin justificate. Kaïs Saïed a acaparat de un an şi jumătate practic toate puterile din ţară. După ce a decis să guverneze numai prin decrete, şeful autoritar al statului a dizolvat în martie parlamentul, un gest calificat de opoziţie drept “lovitură de stat”. În cele din urmă, occidentalii s-au resemnat să vină, pe de o parte ca să nu-i vexeze pe toţi africanii, pe de altă parte pentru binele acestei largi familii care se numeşte Francofonia.

Centrul de presà de la Djerba.
Centrul de presà de la Djerba.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

O familie de peste 320 de milioane de vorbitori pe 5 continente ale căror principali reprezentanţi vor evoca aici «conectivitatea în diversitate: digitalul, mediul digital, vector al dezvoltării şi solidarităţii în spaţiul francofon». Un titlul pompos – am putea spune, ca de obicei – care vrea în  fapt să evoce provocările din spaţiul francofon şi în particular tinerii şi femeile, puţin reprezentate în sectorul tehnologiilor digitale. Se va vorbi aici şi despre cooperarea şi integrarea economică în spaţiul francofon iar declaraţia finală de duminică, botezată «Declaraţia de la Djerba» va schiţa viitoarea viziune a cooperării în spaţiul francofon.


Piscina goalà a unui hotel de lux din Djerba.
Piscina goalà a unui hotel de lux din Djerba.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Să mai spune că nu departe de locul unde are loc sommet-ul, s-a instalat déjà de duminica trecută tradiţionalul «sat al Francofoniei», un rendez-vous inconturnabil unde sunt reprezentate, într-o multitudine de pavilioane, practic toate ţările francofone, fiecare cu specificităţile şi tradiţiile ei: gastronomice, de artizanat, turistice, folclorice, cinematografice, şamd. Astfel, imediat după acest direct mă voi duce acolo pentru a asista un concert de jazz propus de pavilionul României.

Djerba, o insulă tunisiană cunoscută mai ales ca fiind un loc de vilegiatură pentru turiştii occidentali

Oficial, preşedintele tunisian Kaïs Saïed, de comun acord cu secretara generală a Francofoniei Louise Mushikiwabo, a ales locaţia acestui sommet şi anume insula Djerba, candidată la înscrierea în patrimoniul mondial Unesco. Autorităţile locale vor astfel să pună în valoare diversitatea culturală a insulei şi să transmită un mesaj de pace şi toleranţă vehiculat de diferitele comunităţi religioase care convieţuiesc aici. Astfel, lucrările sommet-ului au loc la doi paşi de hotelul în care mă aflu şi care serveşte drept centru de presă. Suntem aşadar în centrul hiper-turistic al insulei şi ne puteam aştepta să fim înconjuraţi de mulţimi de turişti. Mai ales că vremea este superbă, 26 de grade Celsius iar marea din faţă pare şi ea numai bună de scăldat.

Politisti peste tot, inclusiv în ruinele de pe marginea drumului.
Politisti peste tot, inclusiv în ruinele de pe marginea drumului.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Problema este însă că nu e nimeni pe insulă sau cel puţin în această zonă în care ne aflăm şi în care au loc reuniunile. Hotelurile – 5-6, cele mai importante şi luxoase – sunt ocupate de delegaţii şi de jurnalişti. Restul este pustiu. Circulaţia este retrânsă, în fapt nu circulă pe şoseaua de la aeroport până aici decât maşinile oficiale. Poliţia este atotprezentă. La fiecare 500 de metri de-a lungul drumului era câte un poliţist ascuns la umbra unui stâlp; în intersecţii şi sensurile giratorii, sunt câte două echipaje de poliţie sau de militari. Cu cât de apropii mai mult de epicentrul locului unde au loc lucrările Francofoniei, cu atât apar mai multe şicane pe drum care te obligă să rulezi la pas sub ochii oamenilor de ordine. La aeroport, la urcarea în autobuzul presei, am fost întâmpinaţi de un gigant pe nume Houssem care ne-a spus mândru că face parte din garda prezidenţială. În microbuzul care m-a adus de la hotel la centrul de presă, un civil cu pistolul de abia ascuns sub tricou m-a întâmpinat cu un fals zâmbet pe buze. În fine nu am putut fotofgrafia cum trebuie locul unde are loc summit-ul pe motiv că preşedintele tunsian se află înăuntru, adică la cel puţin o sută de metri de unde eram.

Sicane pe sosea ca sà încetineascà masinile în dreptul locului unde are loc sommet-ul.
Sicane pe sosea ca sà încetineascà masinile în dreptul locului unde are loc sommet-ul.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Măsurile drastice de securitate sunt justificate şi mai uşor de pus în practică având în vedere că suntem încojuraţi de apă. Pe de alta parte, această nervozitate securitară ne aminteşte că insula a fost acum un deceniu scena unei drame teribile. In 11 aprilie 2002, în faţa sinagogii Ghriba, cea mai importantă a comunităţii evreieşti de pe insulă, un camion-cisternă exploda ucigând 19 persoane – în majoritate turişti germani – şi rănind alte 30. Atacul, prezentat iniţial de autorităţile locale drept un accident, s-a dovedit în cele din urmă a fi un atentat-sinucigaş comanditat de organizaţia al-Qaida.