Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziție Lucien Freud la Londra: pictorul cu 14 copii oficial recunoscuți care a făcut din familie și prieteni subiectul major al operei sale

lucien_freud_1.jpg

Lucien Freud
Lucien Freud apare adeseori în tablourile sale, uneori acompaniat de copii
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Centenarul nașterii pictorului britanic Lucien Freud este marcat printr-o expoziție la Galeria Națională, unde pot văzute circa 60 de tablouri ale artistului. Freud este celebru ca artist  pentru stilul său realist și nedispus la compromisuri, ca și pentru polificitatea sa ca tată de copii care apar și ca modele în lucrările sale, ca și unele din femeile care au dat naștere unor dintre copiii săi.

Lucien Freud a fost unul dintre cei mai controversați pictori ai ultimului secol: spre deosebire de alți contemporani ai săi – Picasso, Chagall, Salvador Dali sau alții – Freud nu a aparținut curentului supra-realist.

Picturile sale sunt frapante prin simplitatea lor, lăsând impresia pictorilor renascentiști Albrecht Durer Hans Holbein sau Lucas Cranach cel Bătrân. Majoritatea tablourilor expuse la Galeria Națională sunt portrete – în perioada timpurie autoportrete – multe dintre ele fiind femei cu care pictorul a avut legături. Prima sa soție Kitty Garman apare în Fata cu trandafirii sau a doua soție Caroline Blackwood apare în Camera de hotel. Nu lipsesc nici copiii săi, printre care fiicele sale Bella și Esther care apar împreună într-un tablou din 1988.

Kitty Garman
Prima soție a lui Lucien Freud, Kitty Garman, a fost subiectul unora dintre cele mai faimoase portrete ale sale
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Dar compozițiile cele mai îndrăznețe sunt nudurile sale, care privilegiază o abordare naturalistă, adeseori cu forme șocante de femei supraponderale sau cupluri de homosexuali. De asemenea prezente sunt portretele pictorilor Francis Bacon și Damien Hockney, contemporanii și prietenii săi.

Trebuie menționat și portretul, controversat și el, al Reginei Elisabeta a II-a din 2001, în care unii critici au susținut că fosta suverană arată ca un pilier de rugby sau ca unul dintre câinii ei Corgi.

Născut la 8 decembrie 1922 la Berlin, nepotul părintelui psihanalizei, Sigmund Freud, Lucien Freud s-a refugiat la Londra cu familia sa în 1933, fugind de persecuțiile antisemite ale regimului nazist proaspăt intsalat în Germania.

Freud a recunoscut oficial 14 copii, dar estimările numărului total de copii ajung la 30 sau uneori chiar la 40. Unii copii sunt făcuți cu unele femei care erau modele pentru portretele sale și unii dintre acești copii nu aveau idee că aveau frați și surori de la Freud, care și-a declarat totalul dezinteres pentru acești copii, poate cu excepția acelora care pozau ca modele pentru lucrările sale.

Nuduri Lucien Freud
Nudurile, uneori șocante, constituie un subiect de predilecție pentru tablourile lui Lucien Freud
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Expoziția Lucien Freud este deschisă până pe 22 ianuarie 2023 la Galeria Națională din Londra.

 
Ascultați realatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ