Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Karl Marx și Alexander Litvinenko se numără printre "rezidenții" celebri ai cimitirului Highgate din Londra

highgate_marx_litvinenko_index.jpg

Mormintele lui Karl Marx și Alexander Litvinenko
Karl Marx și Alexander Litvinenko sunt printre "rezidenții" cei mai celebri ai cimitirului Highgate
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Situat în cartierul Highgate din nordul Londrei, cimitirul cu același nume adăpostește multe morminte ale unor celebrități, printre aceștia întemeietorul materialismului dialectic, Karl Marx (1818 - 1883) și fostul agent KGB, Alexandr Litvinenko (1962 - 2006), asasinat la Londra din ordinul regimului Putin.

Mormântul lui Marx domină partea de est a cimitirului, cu alei largi și unde sunt înmormântate cele mai multe dintre celebrități. Monumentul funerar, cu capul enorm al lui Marx și cu inscripția “Proletari din toate țările uniți-vă”, a fost construit în 1954 din banii Partidului Comunist Britanic (un grupuscul finanțat în mod evident de Uniunea Sovietică), iar în 1970 a fost ținta unui atentat nereușit cu o bombă artizanală.

Mult mai modest, în partea de vest de la deal a cimitirului, mormântul lui Litvinenko reprezintă o ironie a istoriei: un fost apărător al revoluției marxiste, asasinat la ordinul unui alt fost agent al "brațului înarmat la revoluției", care probabil l-ar face pe Marx să se întoarcă în mormânt...

Nu departe de mormântul lui Marx se află piatra tombală a istoricului britanic Eric Hobwbawm (1917 - 2012). Marxist convins până la moarte, Hobsbawn a fost numit "idiot util" de cotidianul de dreapta Daily Mail.

În apropierea mormântului lui Hobsbawn este îngropat disidentul anti-comunist rus Vladimir Bukovski (1942 - 2019). Deținut în Gulag și apoi expulzat din URSS, Bukovski și-a văzut eforturile anti-comuniste de o viață încununate, parțial, cu succes în 1991 cu destrămarea Uniunii Sovietice. În orice caz, Bukovski a avut dreptate, iar Hobsbawm nu.

În partea de vest se găsește mormântul fizicianului Michael Faraday (1791 - 1867), cel care a descoperit electromagnetismul. Un alt mormânt al unei celebrități din partea de vest este cel al cântărețului de muzică pop George Michael - pe numele său real Georgios Kyriacos Panayiotou, fiul unui om de afaceri de origine cipriotă, care s-a bucurat de mare succes în anii 1980. George Michael este înmormântat alături de mama și sora sa.

Douglas Adams (1952 - 2001) a fost un scriitor umoristic, autor al Ghidului Autostopistului prin Galaxie. El a ajuns la concluzia că numărul 42 reprezintă secretului Universului. Fanii săi îi aduc omagiu la mormânt cu acest număr devenit faimos, depunând pixuri în jurul unei tăblițe cu numărul 42, în partea de este la numai 100 e metri de Marx.

În partea de vest se află mormântul lui Jacob Bronowski (1908 - 1974), matematicianul vestit pentru serialul Ascensiunea Omului, difuzat de BBC în 1973 și redifuzat și de televiziunea română. El este înmormântat modest alături de soția sa Rita și fiica lor, Lisa Jardine, distins istoric al perioadei moderne timpurii.

În partea de est este înmormântat actorul Corin Redgrave (1939 - 2010), fratele celebrei actrițe Vanessa Redgrave. Ca și sora sa, el a avut opinii politice de extrema stângă fiind implicat în numeroase campanii, în special cea pro-palestiniană. Francezii numesc această catgorie "la gauche caviar - stânga caviar".  Nu departe de mormântul idolului lor, Karl Marx, se află pietrele tombale ale unor militanți comuniști refugiați de regimuri dictatoriale. Cineva care a trăit sub un regim comunist va zâmbi la citirea cuvintelor "devotat democrației și drepturilor omului" inscripționate pe aceste morminte.

În concluzie, cimitirul Highgate este plin, în partea sa de est, de morminte ale unor personalități cu precădere ale stângii politice. Figuri care pentru generația de azi nu par să mai reprezinte mare lucru: un băiețel care era cu tatăl său în fața mormântului lui Marx îi spunea acestuia cu nerăbdare: “Hai să mergem” cu alte cuvinte “E timpul să trecem mai departe și să-l lăsam în urmă”...

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ