
Reportaj RFI
Franţa: Peste 1,1 milioane de oameni au manifestat contra proiectului de reformă a pensiilor (Reportaj FOTO & AUDIO)
20230119_151512.jpg

Pe o vreme de iarnă – erau maximum 2-3 grade la Paris – sindicatele franceze, unite toate pentru prima dată de 12 ani, şi-au câştigat pariul. Mobilizarea contra proiectului guvernamental de reformă a pensiilor – care prevede, printre altele, mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – a fost peste aşteptări. O spunea la sfârşitul zilei chiar Laurent Berger, liderul CFDT, unul din cele opt mari sindicate franceze la originea apelului la greve şi manifestaţii.

Am întâlnit pe arterele Parisului tineri şi mai puţin tineri, oameni cu diplomă sau fără, toţi hotărâţi să torpileze proiectul guvernamental. Gabrielle are doar 20 de ani, este studentă la Sorbona şi era în fruntea unei impunătoare delegaţii de studenţi de la cele mai prestigioase universităţi pariziene. «Ne opunem reformei pensiilor pentru că ni se pare că este o reformă injustă. Nu e nevoie să se împingă mai departe vârsta de pensionare. Noi, tinerii, suntem aici pentru că dacă vrem să câştigăm, trebuie să fim uniţi. Chiar dacă pentru noi, 62 sau 64 de ani e foarte departe, reforma ne loveşte şi pe noi pentru că dacă se măreşte vârsta de pensionare, o să fie mai mulţi tineri la şomaj».

Emmanuel are 47 de ani, lucrează în administraţia penitenciară, şi ne reaminteşte că «azi adevăratele probleme sunt puterea de cumpărare şi preţul căldurii. Cred că această reformă riscă să dea foc la ţară. Noi vom urma mişcarea generală dar cred că e nevoie ca ea să se înăsprească dacă vrem ca guvernul să dea înapoi».



Magali, 58 de ani, angajată cu un contract limitat în serviciul public, este şi ea de părere că «nu era urgentă această reformă, chiar dacă sunt conştientă că lucrurile trebuie revăzute. Nu mi se pare normal şi acceptabil ca să-i pună la lucru mai mult pe cei care fac munci grele şi ingrate sau pe cei care au început să lucreze foarte tineri şi pe cei care au salariile cele mai mici. Nu se poate să li se ceară salariaţilor cei mai uzaţi să lucreze şi mai mult».

În fine, Thibault, ultimul nostru interlocutor, are 23 de ani, de abia a ieşit de pe băncile universităţii şi este la şomaj. El a venit la manifestaţie ca «să arate guvernului că o majoritate de francezi este contra proiectului de reformă şi, mai general, contra politicii duse de acest guvern. Azi e reforma pensiilor dar acum două luni erau asigurările de şomaj. În schimb, toate politicile privind clima, guvernul nu vrea să le adopte. Sunt deci aici ca să protestez de o manieră generală contra politicii duse de guvern» ne mai spune Thibault.

Ministerul francez de interne a avansat cifra de 1,1 milioane de protestatari care au ieşit pe străzi, joi, în toată Franţa. Sindicatul CGT, cu simpatii comuniste, evocă mai degrabă peste două milioane de oameni pe străzile franceze din care 400.000 doar la Paris în timp ce prefectura capitalei nu a numărat decât 80.000.
Orice ar fi, mobilizarea a fost o reuşită din punct de vedere sindical. Este şi motivul pentru care cele 8 sindicate au programat déjà următoarea zi de manifestaţii şi greve, marţi, 31 ianuarie.
De notat în fine că, în ciuda mulţimii masive, s-au înregistrat foarte puţine incidente. La Paris au fost arestate mai puţin de 40 de persoane, ca de obicei provocatori tip Black Blocs, care nu vin decât să se bată cu forţele de ordine şi să provoace daune materiale. Pe reţeaua Twitter, prim-ministra Elisabeth Borne a ţinut să salute «angajamentul forţelor de ordine şi al sindicatelor, lucru care a permis manifestaţiilor să se deruleze în condiţii bune».

