
Reportaj RFI
Cu militarii francezi, pe poligonul de la Capu Midia, în cadrul exerciţiului «Eagle Royal» (Reportaj FOTO & AUDIO)
20230207_083030.jpg

Opt fără un sfert a fost ora la care am fost invitat să mă prezint la intrarea bazei militare. Pe o temperatura neplăcută de -3°C, amplificată de puternice rafale de vânt, am petrecut mai bine de 6 ore în compania militarilor români, americani dar mai ales francezi din cadrul misiunii Aigle. Detaşamentul francez prezent la Capu Midia provine de la Primul regiment de artilerie de la Bourogne, estul Franţei.

În primele ore am asistat la o serie de trageri cu mortiere de calibru 120 mm, arme ce necesită o echipă de 6 militari printre care un şofer, un trăgător şi un artificier. Mortierul cu care s-au antrenat marţi militarii poate atinge ţinte până la 8 km distanţă. Miercuri şi joi se va trage cu lansatoare de rachete LRU – similare cu Himars-ul american, în dotarea armatei române - cu o rază de acţiune de 70 km. Două astfel de sisteme au fost donate de Franţa armatei ucrainene. În fine, joi, va prezentat oficialilor români şi presei sistemul franceze de rachete sol-aer Mamba pe care Franţa l-a promis şi ar putea de asemenea să-l trimită repede în Ucraina.

L-am rugat pe căpitanul Guillaume, comandantul bateriei de mortiere şi al centrului operaţional al acestui Battle Group NATO – Grup de luptă - să ne spună în ce constă exerciţiul de azi. «Exerciţiul Eagle Royal am început să-l pregătesc din octombrie. Ne-am reunit mai multe forţe – franceze, americane şi române – pentru a pune la punct un exerciţiu «fires» adică cu trageri cu muniţii reale. În esenţă, «exerciţiul este menit să apere frontierele României de un agresor exterior ce ar veni din est» spune căpitanul Guillaume.

Exerciţiul este unul interaliat. În corturile uriaşe care adăpostesc comandamentul operaţiunilor sunt laolaltă responsabilii francezi, americani şi români. Am fost acceptat în acest spaţiu ultrasecurizat şi în care toată lumea, începând cu militarii, îşi lasă telefoanele mobile pe un birou la intrare. În mod excepţional şi cu condiţia de a nu reda public întregul lanţ de comenzi, am putut înregistra câteva frânturi din dialogul purtat de comandantul francez cu oamenii de pe teren.

La ora prânzului am fost invitat să iau masa împreună cu mecanicii lansatoarelor de rachete LRU care le voi vedea în acţiune miercuri şi joi. Am putut astfel aprecia meniul nr. 11 al raţiei de luptă individuală de care dispune militarul francez din care nu a lipsit, de exemplu, un risotto de porc cu ciuperci şi o porţie de brânză topită, totul bineînţeles în conserve valabible până în iunie 2025.