Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Je suis né Roumain»-«M-am născut român» - un roman grafic publicat, în Franţa, de Daniel Horia (Interviu cu autorul)

9782889324002-6410280aa51f42.jpeg

Romanul "Je suis né Roumain" a apàrut la editura Paquet.
Romanul "Je suis né Roumain" a apàrut la editura Paquet.
Sursa imaginii: 
Editions Paquet

Daniel Horia, desenator de meserie, născut la începutul anilor ’80 în România, s-a stabilit în urmă cu 12 ani în Europa occidentală. Mai întâi în Franţa şi apoi în Spania unde trăieşte şi azi. La 42 de ani, Daniel Horia publică în aceste zile prima sa bandă desenată intitulată «Je suis né Roumain»-«M-am născut român» (editura Paquet). E vorba mai exact un roman grafic de 220 de pagini în care autorul revine asupra copilăriei sale în Bucureştiul anilor ’80.

În interviul pe care ni l-a acordat, Daniel Horia spune că unul din motivele care l-a făcut să realizeze acest roman grafic a fost «dorul de ţară, de oraş, de străzile copilăriei, de famile, de prieteni – pe scurt, de România». Pe de altă parte, desenatorul şi-a pierdut în 2014 ambele bunici, care au avut grijă el în copilăria bucureşteană şi dealtfel apar în romanul său grafic. «Când le-am pierdut pe amândouă în acelaşi an, am resimţit un gol imens în sufletul meu şi am vrut să umplu acest gol şi totodată să le aduc un omagiu, lor dar şi părinţilor mei» spune Daniel Horia.


Sursa imaginii: 
Editions Paquet

L-am întrebat pe autor de ce a ales desenul ca formă de exprimare şi nu scrisul, ca pentru un roman clasic. «În primul rând, pentru că nu sunt scriitor. Nu aş fi capabil să scriu suficient de bine cât să scriu un roman. Apoi, sunt artist şi întotdeauna mi-a plăcut să mă exprim prin modul acesta, prin benzi desenate. Pentru mine a fost absolut evident să scriu un roman grafic şi nu un roman».


Sursa imaginii: 
Editions Paquet

Cu toate că schiţează un Bucureşti destul de idilic, realitatea anilor 80, a epocii ceauşiste, era mult mai gri, mai neagră decât apare în roman. «Familia mă ocrotea de tot ce era rău, de tot ce se întâmpla în afara casei, de realitatea gri şi fără speranţe. Eu am avut însă o copilărie frumoasă şi asta o datorez familiei».


Sursa imaginii: 
Editions Paquet

Sursa imaginii: 
Editions Paquet

Sursa imaginii: 
Editions Paquet

«Cu un an sau doi înainte de Revoluţie, eram la mare cu ai mei şi i-am întrebat de ce nu putem trece frontiera în Bulgaria. Din răspunsul alor mei am înţeles că nu era ceva evident, că nu vom putea trece frontiera. Atunci am realizat că România este ca o colivie, ca o puşcărie din care nu poţi ieşi cum şi când vrei».

Romanul grafic «M-am născut român» se termină în 1986, puţin după catastrofa ce la Cernobâl. «Iniţial, am vrut să continui povestea dar mi-am dat seama că va deveni extrem de lungă aşa că am decis s-o împart în bucăţi. Acesta este deci primul volum dintr-o trilogie» ne anunţă în încheierea interviului Daniel Horia.

 
«Je suis né Roumain»-«M-am născut român» - un roman grafic publicat, în Franţa, de Daniel Horia (interviu)