
Reportaj RFI
Franţa: între 1,1 şi 3,5 milioane de manifestanţi la a 9-a zi de proteste contra reformei pensiilor (Reportaj AUDIO & FOTO)
20230323_172816.jpg

De două ori mai multă lume decât acum o săptămână a ieşit la marşul parizian de joi. Prezenţa tinerilor – studenţi şi elevi - a fost net mai mare decât în 15 martie. Mai mare a fost şi tensiunea iar preşedintele Emmanuel Macron a cristalizat toate nemulţumirile. Aşa cum era de aşteptat, intervenţia sa televizată de miercuri, când a declarat că reforma mai aşteaptă doar avizul Consiliului constituţional pentru a intra în vigoare până la sfârşitul anului, a pus mai multe paie pe foc. «A aruncat canistra cu benzină pe foc» spunea chiar un lider sindical. «A fost egal cu el însuşi, nu mă aşteptam la altceva deci nu am fost decepţionată de discursul lui. A fost la fel de răzbunător şi arogant» ne spune de partea ei Marie-Yvonne, pensionară prezentă la marşul parizian.







Philippe e şi mai supărat. Consideră că «şeful statului şi-a băut joc de noi. Mai bine ne scuipa în faţă».

«On est là» scandează manifestanţii. Dacă sindicatele şi-au făcut «plinul» de protestatari, asta se datorează şi une prezenţe mai mari a studenţilor. Printre ei, Alix care ne spune că e «furioasă pentru că nu vrem ca reforma să treacă dar nimeni din guvern nu ne ascultă. Suntem tineri şi e vorba de viitorul nostru, deci şi noi trebuie să luptăm şi să ne facem auziţi».

Fanny este şi ea studentă şi se declară «super agasată pentru că nu mă simt respectată şi ascultată iar felul în care a fost adoptată reforma este inacceptabil».
«Emmanuel Macron, preşedintele patronilor, o să te scoatem noi la pensie» intonează lumea. Philippe, pe care l-aţi auzit mai devreme, este convis că reforma va fi abandonată. «Sunt furios pentru că guvernul ne dispreţuieşte. Eu lucrez în construcţii de la vârsta de 18 ani, urma să mă pensionez dar acum mi se spune că mai trebuie să muncesc doi ani în plus? Nici gând!» exclamă omul.
Adrien vine cu un argument valabil şi amintit de mai mulţi manifestanţi dar şi unii politicieni. «Macron a fost ales la turul doi al prezidenţialelor şi cu voturi de stânga pentru a-i face baraj lui Marine Le Pen. Acum stânga e în stradă şi îi refuză proiectul. Dealtfel, 75% dintre francezi sunt contra acestui proiect de lege».

Ce aţi auzit sunt aşa-zise «grenade de dezîncercuire» şi gaze lacrimogene folosite de forţele de ordine. Manifestaţia pariziană, plecată de la Bastilia, s-a încheiat 4 ore mai târziu în piaţa Operei. Dacă şi pe parcurs s-au semnalat incidente sporadice cu forţele de ordine şi pagube materiale minore – pubele arse, vitrine sparte – la terminarea marşului, ciocinirile între provocatori şi poliţie au fost mai serioase decât la precedentele manifestaţii. «Spărgătorii vroiau să omoare poliţişti» a declarat Gérald Darmanin, ministrul de interne. El a anunţat că circa 150 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi iar vreo 170 de manifestanţi au fost arestaţi din care aproape jumătate numai la Paris.



Încurajate de mobilizarea de joi, sindicatele au anunţat déjà pentru marţea viitoare, 28 martie, a 10-a zi naţională de greve şi manifestaţii.