Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI în Piața Victoriei: "Ghinion! Ne-am trezit!"

ghinion.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, astazi. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni.

Ghinion! Ne-am trezit! Nu ajunge vocația să hrănești educația! Familiile noastre nu mănâncă materiale didactice! Sunt doar câteva mesaje afișate de cadre didactice venite din toată țara – Mehedinți, Alba, Vaslui. Unii au călătorit toată noaptea și imediat cum s-a încheiat protestul, au plecat înapoi spre casă.

Piața Victoriei a fost plină de umbrele și umbreluțe multicolore, profesorii au venit cu tobe, fluiere, vuvuzele, ceea ce l-a făcut pe un turist străin să remarce: „sunt cam gălăgioși pentru niște profesori”.


Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea


Sursa imaginii: 
Andreea OroszȘi, într-adevăr, sunt pentru că vor ca nemulțumirile lor să fie în sfârșit luate în seamă. Salarii mai mari, dar mai presus de asta vor să fie tratați cu respect, să nu mai fie umiliți.

"Reacțiile pe care le-a avut Guvernul și președintele care au ignorat această problemă în mod constant, ba chiar au făcut și glume, că are și greva anumite părți bune, ca să cităm. Astea m-au determinat să ies iarăși în stradă. La modul general, este o ignorare a profesorului în materiile ce țin chiar de munca lui, de la legi, la salarii, la dotare, la reguli în învățământ. Se pare că există o ruptură între decidenți și cei care sunt în sistem.

Rep: Deci, cumva gluma aceea cu are și greva părțile ei bune v-a îndârjit mai mult?

Profesor: Da și acuma spuneți că de asta s-a făcut și mersul la Cotroceni, ca să vadă și dumnealui că greva are și părți bune" explic[ un participant la miting.

La protestul de astăzi au participat și elevi. „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bac-ul!” – scria pe o pancartă purată de un grup de elevi de clasa a XII- a de la Ploiești, elevi care au venit să-și susțină profesorii și revendicările lor.


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz

Din Piața Victoriei cadrele didactice  au pornit în marș spre Palatul Cotroceni. De acolo au plecat așa cum au venit, deciși să continue greva, deși liderii de sindicat au fost primiți de președintele Iohannis.

Concluzia zilei? Greva continuă!

"Eu, fiind profesor de istorie, știu că toate lucrurile care s-au schimbat s-au schimbat cu lumea în stradă. Noi suntem apolitici. Am fost acuzați că facem politica PSD ului, că facem politica PNL-ului, că suntem cu Putin, că suntem. Nu suntem cu nimeni. Noi suntem noi. Noi suntem cei... nu ați știut de noi până acum" explică una dintre protestatarele de astăzi.