
Reportaj RFI
Franţa: Noi proteste contra reformei pensiilor. Mai puţină lume în stradă, mai puţine violenţe şi degradări (Reportaj FOTO & AUDIO)
20230606_155144.jpg

Din cifrele ministerului de interne reiese că marţi a fost cea mai slabă mobilizarea contre reformei pensiilor de când au început protestele în luna ianuarie. Sub un soare dogoritor pe străzile Parisului, între Invalizi şi Place d’Italie, manifestanţii – 31.000 spune poliţia, de zece ori mai mulţi a numărat sindicatul CGT – erau cert mai puţini dar mai hotărâţi ca niciodată, precum Patrick. El ne spune că «nu e deloc resemnat. Vom continua lupta contra acestei reforme care este injustă. Trebuie să jenăm guvernul cât mai mult posibil. Joi se supune la vot un proiect de lege care prevede abrogarea reformei pensiilor, apoi vin europenele anul viitor. E adevărat că suntem în faţa unui zid dar nu trebuie să fim resemnaţi, nu trebuie să abandonăm nimic» spune tânărul.

Anne deplânge faptul că «reforma este foarte injustă vizavi de oamenii care au lucrat o viaţă întreagă îndeplinindu-şi contractul. Lipsa de negocieri şi de dialog este ceva inacceptabil».



Trec de omul de serviciu de la standul Partidului comunist francez şi mă îndrept spre nişte tineri vioi. Abordez grupul nu atât că sunt tineri ci pentru că sunt îmbrăcaţi în negru. Gândul mă duce imediat la black blocs dar aparenţele m-au înşelat. Simon este elev, are 17 ani şi a venit cu colegii de liceu. «Avem prieteni care încep să intre pe piaţa muncii şi pe noi ne aşteaptă acelaşi lucru, peste mai puţin de zece ani. Suntem deci următorii pe listă. Ne batem pentru noi dar şi pentru cei care lucrează acum, precum părinţii noştri. Mă deranjează faptul că o lege atât de importantă a fost trecută cu forţa. E o porcărie» zice Simon.


Marcia este învăţătoare, duce o mare pancartă pe braţe dar acceptă să dialogheze cu mine. «Am venit să spunem guvernului că nu suportăm violenţele poliţieneşti, şi în general nicio violenţă, dar nici felul în care a impus reforma. 90% din populaţie este contra acestei reforme. Trebuie deci să continuăm protestetele, barem să le arătăm că nu pot trece în forţă. Pe noi învăţătorii ne aşteaptă multe reforme pe care nu le dorim şi nu vrem să treacă în forţă cum a trecut asta. Trebuie să apărăm şi modelul social francez».
Unii au venit cu idea să promoveze greva generală, alţii, probabil resemnaţi, mi-au spus, precum Victor, că «reforma pensiilor nu este decât o părticică din ceea ce îi supără de fapt. Legea imigraţiei, legea privind codul muncii, proiectele pentru a supraveghea masiv oamenii sub pretextul Jocurilor olimpice. Nu se mai poate trăi, mânca, nu se mai poate face nimic în ţara asta. Nu trebuie deci să ne lăsăm, trebuie să arătăm dimpotrivă că poporul s-a săturat. Dacă nu facem nimic, o să aibă impresia că poporul a uitat».
Cratiţele au fost şi ele scoase din bucătării cu ocazia acestei a 14-a zi de manifestaţii. Mai surprinzător a fost când am dat în plină manifestaţie de o femeie care împreună cu un copil împingeau un căruţ plin de beri şi sticle de apă rece ca să le vândă protestatarilor. Mă apropii de ei şi le ghicesc deîndată originea.

Ambianţa a fost mult mai puţin tensionată decât la precedentele zile de proteste. Acum a fost din nou ţintă restaurantul La Rotonde din cartierul Montparnasse, acolo unde Emmanuel Macron şi-a serbat victoria din turul întâi al prezidenţialelor din 2017.


Ca de obicei, celebri black blocs nu au lipsit nici ei din cortegiul parizian dar s-au făcut mai puţin auziţi. Dovadă că doar 28 de persoane au fost arestate în capitală, de cele mai multe ori după ce s-au răfuit cu poliţia sau au incendiat coşuri de gunoi, barăci de şantier şi mobilier urban.




Sfârşitul manifestaţiei se apropie. Place d’Italie este încercuită pentru-i a-i izola pe vandali şi trimite acasă pe ultimii recalcitranţi. Cratiţele se fac din nou auzite dar mai în surdină, parcă vrând să-i dea dreptate lui Laurent Berger. Liderul – pentru încă o lună – al sindicatului reformist CFDT, spunea la începutul protestului parizian că «meciul este pe cale să se termine. Este ultima manifestaţie contra reformei pensiilor».