Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palatul Osborne din Insula Wight, un paradis de familie pentru Regina Victoria Prințul Albert și cei nouă copii ai lor

palatul_osborne_01.jpg

Palatul Osborne
Palatul Osborne a fost construit după cumpărarea domeniului în 1846 de către Regina Victoria și Prințul Consort Albert
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În insula Wight, situată în largul coastei de sud a Angliei, se află Palatul Osborne, reședința familiei regale britanice începând cu Regina Victoria la mijlocul secolului XIX. Domeniul, de o rară frumusețe, a servit timp de peste jumătate de secol ca reședință secundară pentru suverana care a dat numele unei epoci și a numeroasei sale familii

Regina Victoria (1819 – 1901, care a domnit din 1837 până la moartea sa) și Prințul Consort Albert au cumpărat domeniul Osborne în 1845 contra sumei de 28.000 de lire sterline (echivalentă azi cu circa £2,8 milioane).,

Căsătoriți în 1840, regina Victoria și Prințul Albert de Saxa-Coburg-Gotha au dorit să aibă o reședință la malul mării unde să se poată relaxa cu familia lor în creștere continuă, evadând de presiunile vieții la Londra.

Portret al familiei regale
Pe pereții palatului Osborne sunt numeroase fotografii sau portrete ale familiei regale
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Când au cumpărat domeniul Osborne, Victoria și Albert aveau trei copii. Până în 1857 aveau să mai aibă alți șase, în total nouă – cinci băieți și patru fete.

Aici, cuplul regal a putut să se ocupe în mod special de educația copiilor, cu Prințul Albert un tată sever, îndeplinindu-și rolul de cap al familiei, în condițiile în care rolul său în afacerile de stat era strict limitat.

Palatul Osborne a fost construit în locul casei de pe domeniu care a fost demolată și are mai degrabă un caracter auster, fără fastul celorlalte reședințe regale, cum ar fi palatele Buckingham și Windsor – oficiale – sau Sandringham și Balmoral – private.

Încăperile sunt adeseori funcționale și reflectă caracterul de familie al palatului, adaptat pentru cuplul regal și cei nouă copii ai lor.

Dintre toate camerele cele mai impresionante sunt cele a copiilor, unde dormeau împreună cu bona până la o anumită vârstă, după care erau mutați în altă cameră, și cea conjugală a cuplului regal, unde Victoria a murit în 1901, la 40 de ani după Albert, răpus de febra tifoidă în 1861. După moartea iubitului ei soț, Victoria nu a mai fost niciodată aceeași, trăindu-și practic tot restul vieții în doliu.

Fotografie la Palatul Osborne a Regelui Mihai cu familia
Regele Mihai este stră-strănepotul Reginei Victoria. Fotografia de familie este la Palatul Osborne
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Pereții încăperilor sunt plini de tablouri și fotografii ale membrilor familiei regale, cu un arbore genealogic. Aici regăsim al patrulea copil al Victoriei, Prințul Alfred (1844 – 1900), tatăl Mariei (1875 – 1938), Regina României, soția Regelui Ferdinand, mama Regelui Carol al II-lea și bunica Regelui Mihai, a cărui poză se află de asemenea la Osborne.

Dar poate mai impresionant decât palatul în sine este parcul Osborne. Grădina dimprejur, dar mai ales aleea care coboară pe o lungime de circa un kilometru către malul mării și pădurile extrem de dese sunt o încântare.

Parcul domeniului Osborne
În parcul domeniul Osborne sunt numeroși arbori aduși din alte zone ale globului, cum ar fi California
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În pădurile din parc se întâlnesc arbori aduși special din alte regiuni ale lumii, mai ales conifere din California, care găsesc un mediu prielnic în microclimatul oceanic al Insulei Wight, arbori introduși la inițiativa Prințului Albert, un pasionat al științei, cu idei mult în avans față de perioada sa.

Aproape de malul mării se găsește Vila Elvețiană cu grădina de legume, unde Prințul Albert dădea sarcini copiilor, între care cultivarea legumelor, pentru care primeau bani de buzunar. În apropiere se află micul muzeu cu darurile primite de familia regală din vastele posesiuni de peste mări ale Coroanei Britanice în timpul lungii domnii a Reginei Victoria: animale împăiate, fosile din erele geologice, arme, obiecte de îmbrăcăminte, bijuterii. 

Plaja domeniului Osborne
Domeniul Osborne este proprietatea Trustului Național și este deschis vizitatorilor care pot face plajă la malul mării
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În sfârșit la malul mării este o plajă, unde astăzi publicul vizitator poate sta la soare și face baie.

Întreg domeniul Osborne este astăzi în proprietatea Trustului Național, donat în ziua încoronării sale în 1902 de Edward al VII-lea, fiul cel mai mare al Reginei Victoria.

Și pentru cei care obosesc după o vizită atât de interesantă și intensă drumul înapoi către magazinul de suveniruri și ieșire se poate face cu un microbuz electric care urcă panta lină la întoarcere.

Pe insula Wight se poate ajunge cu bacul de la Southampton sau Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei, iar domeniul Osborne este la doar 2,5 km distanță de terminalul Cowes din nordul insulei.