Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cei patru corifei români ai culturii universale și mormintele lor la Paris: Brâncuși, Ionesco, Cioran și Enescu

brancusi_ionesco_cioran_enescu.jpg

Mormintele lui Constantin Brâncuși, Ionesco, Cioran și Enescu la Paris
Constantin Brâncuși, Eugene Ionesco și Emil Cioran sunt înmprmântați în cimitirul Montparnasse, iar George Enescu în cimitiru Pere Lachaise, ambele în Paris
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La Paris, în două cimitire, se află mormintele a patru personalități românești marcante ale culturii universale: Constantin Brâncuși, Eugene Ionesci, Emil Cioran și George Enescu. 

Trebuie să recunosc că, vizitând în premieră Cimitirul Montparnasse, nu m-am descurcat și am apelat la un lucrător al administrației care m-a ghidat către primul mormânt pe care-l căutam și de care de fapt nu eram departe.

Piatra tombală a mormântului lui Constantin Brâncuși este albă, iar alături de el sunt înmormântați și legatarii săi - Demetra Istrati, Alexandre Istrati și Natalia Dumitresco.

Mormântul lui Constantin Brâncuși
Alături de Constantin Brâncuși sunt înmormântați legatarii săi
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Povestea legatarilor lui Brâncuși este lungă și complicată și nu-și are locul aici. Mai bine să o iau mai departe pe alee și apoi să fac stânga pe aleea principală, unde dau ușor de un alt mormânt faimos.

Mormântul lui Eugene Ionesco este pe marginea aleii principale a Cimitirului Montparnasse, tot din piatră albă ca cel al lui Brâncuși și alături de el este înmormântată soția sa, Rodica Ionesco, născută Burileanu. Pe mormânt este scris: Prier le Je Ne Sais Qui. J'espere jesus Christ - Să mă rog Nu Știu Cui. Sper lui Isus Hristos.

Mormântul lui Eugene Ionesco
Mormântul lui Eugene Ionesco are o cruce pe el și îl menționează pe Isus Hristos, deși au existat speculații cu privire la originile evreiești ale mamei sale
Sursa imaginii: 
Petru Clej

 

Pe lângă mine trece un grup de vizitatori neerlandezi. Nu înțeleg ce spun, dar ghidul menționează numele lui Eugen Ionesco și Samuel Beckett, considerați întemeietorii teatrului absurdului din secolul XX. Pentru următorul mormânt, al unui prieten al lui Ionesco, a trebuit să utilizez Google Maps și nu l-am găsit ușor, fiind departe de aleile de acces.

Mormântul lui Emil Cioran
Emil Cioran este înmormântat alături de partenera sa de lungă durată, Simone Boué
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Pe mormântul lui Emil Cioran, comun cu cel al partenerei sale Simone Boué, este pus un buchet de flori artificiale, o lumânare și cinci pietricele, un obicei evreiesc în onoarea unui ateu cu simpatii legionare în tinerețe. 

Cu mormântul lui Emil Cioran mi-am încheiat vizita la Cimitirul Montparnasse, m-am îndreptat spre stația de metrou pe care l-am luat înspre Cimitirul Pere Lachaise unde este înmormântat al patrulea membru al careului de ași români ai culturii universale.

Mormântul lui George Enescu pare cel mai prost întreținut din toate cele patru. Literele numelui său abia se mai văd, mai vizibile fiind cele ale soției sale, Marie Enesco, născută Rosetti, care este înmormântată alături de el. Din nou a trebuit să folosesc Google Maps pentru a găsi piatra tombală, întrucât locul de veci al lui Enescu nu este marcat pe lista personalităților de la intrarea în cimitir, așa cum este cazul la Montparnasse cu Brâncuși, Ionesco și Cioran. 

Mormântul lui George Enescu
Mormântul lui George Enescu nu este marcat pe lista mormintelor personalităților în Cimitirul Pere Lachaise
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Când eram în fața mormântului lui Enescu se apropie de mine un domn în vârstă și-mi spune: “Știți, eu am locuit în același imobil unde a stat Enescu, la numărul 26, rue de Clichy, în al nouălea arondisment. Acum este o placă memorială acolo.” Intru în vorbă cu Daniel, în vârstă de 87 de ani și îi spun că vin de la Montparnasse, unde am văzut mormintele lui ... “Nu-mi spuneți”, mă întrerupe el și continuă imediat: “Brâncuși, Ionesco și Cioran”.

Și cu aceasta mi-am încheiat periplul prin cele două cimitire pariziene unde își dorm somnul de veci sculptorul Constantin Brâncuși (pronunțat Brancuzi), dramaturgul Eugene Ionesco, filosoful și eseistul Emil Cioran (pronunțat Sioran) și compozitorul Georges Enesco. Ei aparțin culturii franceze și celei universale, mai mult decât aparțin celei române, pentru că România nu a știut sau nu a vrut, la vremea lor, să-i aprecieze la justa lor valoare.