Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeul d’ Orsay: Comoara picturii impresioniste din centrul Parisului

muzeul_d_orsay.jpg

Muzeul d'Orsay
Muzeul d'Orsay este situat în centrul Parisului, vizavi de Muzeul Luvru
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Situat în centrul Parisului într-o fostă gară, Muzeul d’Orsay,  găzduiește colecții de artă datate de la jumătatea secolului XIX – până la începutul secolului XX. Principalul punct de atracție îl constituie tablourile pictorilor impresioniști francezi de la sfârșitul secolului XIX.

Vizitatorii Parisului care se află pe malul Senei în dreptul podului Carroussel ar putea fi tentați să aleagă malul drept și Muzeul Luvru, faimos în toată lumea. Sau poate ar putea alege malul stâng și clădirea monumentală care adăpostește Muzeul d’Orsay, față în față cu Luvrul.

Deși de dimensiuni mai reduse decât Luvrul, Muzeul d’Orsay oferă vizitatorilor numeroase capodopere de artă și e bine ca aceștia să-și aleagă ținta dinainte.

Parlamentul din Londra de Claude Monet
Tablourile lui Claude Monet, aici, parlamentul din Londra, sunt cele mai numeroase în expoziția de la Muzeul d'Orsay
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Așa încât, le recomand vizitatorilor ca, după ce vor fi intrat și vor fi admirat interiorul fostei gări de la debutul secolului trecut și mai ales ceasul de dimensiuni impresionante, să se îndrepte către etajul cinci unde se află expoziția pictorilor impresioniști francezi.

Odată ajunși acolo, vizitatorul trebuie să se aștepte la un șoc: în camere succesive sunt expuse zeci de tablouri ale monștrilor sacri ai impresionismului: Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Edgar Degas, Paul Cezanne, Edouard Manet, Gustave Caillebotte și alții.

Mica balerină Edgar Degas
Mica balerină de Edgar Degas este una dintre cele mai vestite sculpturi din istorie
Sursa imaginii: 
Petru Clej

E greu de dat exemple, dar tablourile faimoase se succed unul după altul: Parlamentul din Londra al lui Monet, Jucătorii de cărți al lui Cezanne, Balul de la Moulin de la Galette al lui Renoir, sculptura Mica Balerină de 14 ani a lui Degas și zeci de altele, care mai de care mai încântătoare.

Un curent evoluționar

Impresionismul a fost un curent a cărui dată de naștere este considerat anul 1872, prin tabloul Impression Soleil Levant – Impresie cu Soarele care răsare a lui Monet, care poate fi văzut la Muzeul Marmottan din vestul Parisului.

Jucătorii de cărți Paul Cezanne
Paul Cezanne, autorul tabloului Jucătorii de cărți, este un precursos al modernismului secolului XX
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Termenul impresionism a fost folosit pentru prima oară pe 25 aprilie 1874, de criticul Louis Leroy, care desființa pur și simplu tabloul lui Monet.

Folosit în mod pejorativ, termenul a definit unul din cele mai vestite curente în artă, iar impresioniștii au sfidat cu succes establishmentul artistic parizian, organizând între 1874 – 1886 opt expoziții care au zguduit convențiile înrădăcinate în arta secolului XIX, un adevărat curent revoluționar.     

Noaptea înstelată Vincent Van Gogh
Noaptea înstelată al lui Vincent Van Gogh este una dintre atracțiile expoziției post-impresioniste
Sursa imaginii: 
Petru Clej

După această desfătare cu comorile artei impresioniste, vizitatorii se pot întoarce la restaurantul de la etajul cinci pentru o binemeritată pauză, iar apoi pot continua cu expoziția, de o dimensiune mai redusă, dar nu mai puțin impresionantă, a post-impresioniștilor – dintre care se remarcă Vincent Van Gogh, Paul Gauguin și Henry de Toulouse Lautrec, unde vor remarca o evoluție semnificativă față de Monet, Renoir sau Cezanne.

O fostă gară

În încheiere câteva cuvinte despre Muzeul d’Orsay, amenajat în sediul unei foste gări pariziene, construită special pentru Expoziția Universală din anul 1900. Prima gară electrificată din lume, Orsay a încetat însă să funcționeze în 1939 din cauza progresului tehnologic care a făcut-o inutilizabilă.

Balul de la Moulin de la Gallette Pierre-Auguste Renoir
Impresioniștii au avut ca subiect de predilecție scene mondene pariziene ca cele din Balul de la Moulin de la Gallette de Pierre-Auguste Renoir
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, defuncta Gare d'Orsay a fost folosită ca centru poștal. Serviciul poștal era destinat în principal prizonierilor de război.

După război, gara Orsay a fost folosită pentru scurt timp ca platou de filmare. Filmul lui Orson Welles "Procesul", bazat pe romanul lui Franz Kafka, a fost filmat la Orsay în 1962. Ulterior, Gare d'Orsay a fost ocupată de o companie de teatru și apoi de un grup de licitatori. În 1973, gara a fost închisă definitiv.

S-a propus demolarea gării, dar apelurile către președintele Valery Giscard d’Estaing (1974 – 1981) au avut succes și după declararea ei ca monument istoric, gara a fost transformată în muzeu, care a fost inaugurat în 1986 de succesorul lui Giscard, Francois Mitterrand (1981 – 1995). O atracție pariziană care trebuie neapărat vizitată.

Interiorul Muzeului d'Orsay
Interiorul Muzeului d'Orsay este extrem de spectaculos
Sursa imaginii: 
Petru Clej