Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: După 8 – 82 cu Irlanda și 0 – 76 cu Africa de Sud, România pierde cu 0 – 84 în fața Scoției. Explicațiile unei înfrângeri la scor catastrofal

maul_scotian.jpg

Scoția 84 România 0
România a fost dominată pe compartimentul tradițional punctul forte al echipei: înaintarea
Sursa imaginii: 
Daniel Nechita

Echipa României a suferit a treia înfrângere la scor, 0 – 84 cu Scoția, în Cupa Mondială la rugby. Este cea mai mare diferență de scor la care a pierdut România în cele nouă turnee finale la care a participat în 36 de ani.

Echipa României a încasat sâmbătă seara 14 eseuri, toate transformate, după ce încasase câte 12 eseuri în meciurile cu Irlanda și Africa de Sud. Statisticile sunt devastatoare pentru Stejari: dacă dominarea posesiei balonului (59% – 41%) și a teritoriului (62% – 38%) nu au fost zdrobitoare în favoarea Scoției, spargerea linie de apărare (25 – 1), numărul de apărători depășiți (72 – 12), offload (pasa din contact cu adversarul, 27 – 2) și numărul de metri cu balonul purtat (1.154 – 302) spun cât se poate de clar povestea acestui meci.

Cauzele principale ale acestui nou dezastru: 72 de placaje din 161 ratate (aproape 45%) și indisciplina – trei cartonașe galbene, Robert Irimescu, Florian Roșu și Marius Simionescu, toate pentru placaje periculoase făcând contact cu capul adversarului.  

“Firește că am o responsabilitate pentru acest rezultat. Diferența dintre noi astăzi și Scoția a fost foarte mare. Cred că echilibrul s-a rupt când am luat cartonașele galbene și efortul suplimentar depus a făcut ca diferența să fie și mai mare. Ne așteptam la mai mult din partea noastră, dar din păcate asta este realitatea și din păcate asta este la ora actuală diferența dintre noi și echipele din Tier 1 (Primele 10 din clasamentul World Rugby, n.r.)” a declarat antrenorul principal al Stejarilor, Eugen Apjok, la conferința de presă de după meci.

Alin Conache
Alina Conache, de obicei mijlocaș la grămadă, a evoluat pentru prima oară pe post de mijlocaș la deschidere
Sursa imaginii: 
Daniel Nechita

Antrenorul Apjok a prezentat un lot cu improvizații, cea mai vizibilă la nivelul postului de mijlocaș la deschidere, postul cel mai deficitar din rugby-ul românesc de zeci de ani, unde a debutat tânărul de 21 de ani, Alin Conache, care joacă regulat mijlocaș la grămadă.

“După cum știți am avut doi jucători accidentați, care au fost și schimbați de pe lista celor 33 din lot. Hinckley Vaovasa și Gabriel Pop. Tudor Boldor a fost incert până în ziua meciului și am fost nevoiți să luăm această decizie cu Alin Conache la numărul 10” a explicat antrenorul Apjok, răspunzând unei întrebări de la RFI România.

Dar eșecul echipei României a început cu compartimentul care a constituit tradițional puncte forte al Stejarilor: înaintarea.

“Astăzi după mine a fost mai bine din punctul de vedere al jocului. Din păcate în margine nu am reușit să câștigăm toate repunerile noastre și aici am o responsabilitate, fiindcă sunt căpitanul marginii. Totuși, puținele maul-uri pe care le-am avut cred că au fost destul de bune, dar din păcate cred că nu am reușit să avansăm suficient și trebuie să lucrăm mai mult pe ele, să revenim la bazele rugby-ului românesc. Ne-am luptat bine în grămada ordonată, dar la un moment dat am rămas în 12 jucători, aceasta a făcut diferența și ne-a obosit foarte mult.” a comentat linia a II-a Adrian Moțoc, căpitanul Stejarilor, după ieșirea lui Cosmin Chirică, accidentat.

Darcy Graham
Aripa Darcy Graham a marcat patru din cele 14 eseuri ale scoțienilor
Sursa imaginii: 
Daniel Nechita

România, la ora actuală pe locul 19 în clasamentul World Rugby, are ultimul meci din grupa B cu Tonga (locul 15), duminică 8 octombrie pe același stadion, Pierre Mauroy din Lille. Ce se poate face pentru a evita un a patra înfrângere la scor?

“Tonga este o echipă masivă, trebuie să fim mai inteligenți în jocul cu ei și să găsim metoda prin care să-i putem învinge și să avansăm după maul-ul de margine. Dar nu numai maul-ul trebuie pus la punct, sunt mai multe aspecte asupra cărora trebuie să lucrăm. Meciul Tonga ne va da ocazia să lăsăm o impresie mai bună.” a spus Eugen Apjok.

Ce spuneau însă suporterii români, prezenți în număr mic pe stadionul din Lille sâmbătă seara, despre această nouă înfrângere la scor?

“E păcat că se întâmplă asta și este un lucru care reflectă realitatea din rugby-ul românesc de acasă, reflectă lipsa tăriei campionatului, nu mai sunt jucători români în Franța, altădată erau mulți care jucau acolo, acum sunt georgienii care joacă acolo, și asta din păcate o vedem pe teren”, spunea un suporter român după meciul cu Scoția.

La ora actuală au rămas doar 15 echipe de seniori în România, dintre care doar patru – Baia Mare, Steaua, Dinamo și Timișoara sunt profesioniste. În lotul României au fost prezenți jucători români născuți sau crescuți în  străinătate – Thomas Crețu, Taylor Gontineac, Nicolas Onuțu, Robert Irimescu sau Gabriel Pop. Este acesta un rezervor de talente care să compenseze numărul tot mai redus de practicanți din România?

“Acești jucători sunt contabilizați într-o bază de date a Federației Române de Rugby. Sunt oameni care sunt în contact cu ei și rămâne ca ei să decidă dacă vor să joace pentru România”, a răspuns selecționerul Stejarilor, Eugen Apjok, unei întrebări a RFI România.  

Diferența de scor de sâmbătă, 84 de puncte, reprezintă cea mai severă înfrângere a României la Cupa Mondială de la debutul competiției în 1987. Precedenta era 8 - 90 în fața Australiei în 2003. Este a șasea înfrângere consecutivă în meciuri test în 2023 și a șasea înfrângere la scor record în fața Portugaliei (20 - 38), Georgiei (6 - 56), Italiei (7 - 57), Irlandei (8 - 82), Africii de Sud (0 - 76) și Scoției (0 - 84). Până acum, la această Cupă Mondială România a marcat 8 puncte și a încasat 242, a marcat un eseu și a primit 38.   

 
Ascultați reportajul trimisului special RFI la meciul România - Scoția, Petru CLEJ