Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Răufăcătorii români, din nou căutaţi de poliţiştii francezi

vorba-un-cersetor.jpg

De vorbă cu un cerşetor

Pentru a doua oară în trei luni de zile, Ministerul francez de Interne a plecat în căutare de hoţi şi cerşetori români. Claude Guéant, ministrul de resort, însoţit de prefectul Parisului, Michel Gaudin, şi de o serie de alţi înalţi responsabili ai forţelor de ordine franceze au "vizitat" zona turistică din jurul muzeului Luvru.

Pentru a doua oară în trei luni de zile, Ministerul francez de Interne a plecat în căutare de hoţi şi cerşetori români. Claude Guéant, ministrul de resort, însoţit de prefectul Parisului, Michel Gaudin, şi de o serie de alţi înalţi responsabili ai forţelor de ordine franceze au "vizitat" zona turistică din jurul muzeului Luvru.

Niciunul nu a fost văzut de zecile de ziarişti prezenţi, printre care se afla şi colegul nostru, Vasile Damian:

Motivul oficial al acestei noi operaţiuni de comunicare a fost sosirea la Paris săptămâna trecută a unui nou contingent de 25 de poliţişti români în uniformă, pe lângă cei 10-15 deja aici de mai multă vreme. Prezenţa lor este destinată să-i ajute pe colegii francezi dar şi să-i descurajeze pe potenţialii răufăcători, în mare parte hoţi de buzunare sau cerşetori, în punctele turistice ale capitalei.

De la mijlocul lui septembrie, cerşitul a fost interzis prin decret prefectoral pe Champs Elysées, iar de luni măsura a intrat în vigoare temporar în zona marilor magazine din Paris şi în jurul muzeului Luvru.

Întâlnire neaşteptată

Desantul ministerial de la Luvru a fost regizat la secundă. Ca şi acum trei luni pe Champs-Elysées, ziariştii au fost informaţi din timp despre ora şi locul întâlnirii. La fix 14:30, împreună cu alţi circa 30 de colegi din toată presa franceză, am asistat în direct la sosirea lui Claude Guéant în piaţa de la Palais Royal. Însoţit de prefectul Parisului, Michel Gaudin, şi de o impresionantă curte de alţi responsabili din poliţie, ministrul de Interne s-a oprit, aşa cum era prevăzut, mai întâi la cele două chioşcuri de ziare din piaţă pentru a le asculta plângerile vânzătoarelor legate de prezenta tinerilor delicvenţi români. Când să traverseze strada spre muzeul Luvru, ministrul a fost interpelat de... Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Mai în glumă, mai în serios, ambasadorul Franţei la Bucureşti i-a explicat ministrului de interne cum se afla el în zonă, nu chiar întâmplător, odată cu mulţimea de ziarişti şi de poliţişti pe care de altfel, în parte, îi şi cunoştea.

Ajuns în galeria comercială din vecinătatea celebrului muzeu parizian, Claude Guéant a avut apoi ocazia să stea de vorbă mai întâi cu diverse patrule de poliţişti: unii pe bicicletă, alţii pe patine cu rotile, cei mai numeroşi, pe jos. Românii, în particular minorii, sunt ţinta acestor patrule mobile.

Hoţii la Luvru

La poarta muzeului Luvru, stupefacţie: aflăm că hoţii români nu operează doar în exterior,ci mai nou şi în galeriile instituţiei culturale. Tot mai mulţi pasionaţi de operele de artă pleacă acasă fără bani şi fără acte. Noroc că românii nu fură şi capodoperele, spune Claude Guéant.

În exterior, la picioarele celebrului Caroussel du Louvre, are loc întâlnirea prevăzută cu cei circa 40 de poliţişti români în uniformă. Temperatura este glacială, uniforma nu tocmai cea mai potrivită, iar aşteptarea a fost destul de lungă. Înainte de fotografia oficială, Claude Guéant trece în revistă trupele româneşti şi schimbă cu fiecare dintre poliţişti câte o vorbă.

Delincvenţa românească la Paris, în scădere

Colaborarea poliţienească franco-română începe să dea rezultate. Potrivit spuselor lui Claude Guéant, pentru prima dată în patru ani, delincvenţa română din Paris a scăzut în luna octombrie. O tendinţă confirmată şi de Radu Corozel, comisar din ministerul român al afacerilor interne, detaşat la Paris.

În particular, rezultatele de pe Champs-Elysées îi dau satisfacţie lui Claude Guéant: 300 de amenzi au fost date de când s-a interzis cerşitul - în majoritate unor români - şi s-au emis 70 de ordine de expulzare cu această ocazie. De asemenea a fost dezmembrată şi încarcerată o bandă care exploata 50 de minori.

Decretele de interzicere a cerşitului în zonele turistice ale Parisului, iniţial valabile până în ianuarie, au fost prelungite până în iunie - adică până după alegerile prezidenţiale şi legislative. Nimic şocant pentru putere, care apreciază utilitatea acestei politici represive şi uneori stigmatizante. Primarul socialist al Parisului Bertrand Delanoë s-a declarat însă "şocat" şi a denunţat o "operaţiune de comunicare".

 
Vasile Damian, Reportaj la Luvru: Răufăcătorii români, din nou căutaţi de poliţiştii francezi