Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldoveancă, stabilită la Paris, a lansat o carte de fabule moderne la Chișinău

De șapte ani locuiește la Paris, împreună cu familia, dar a revenit la Chișinău pentru un eveniment special - și-a lansat propria carte ”Fabule moderne”. Este vorba de jurnalista Tatiana Țîbuleac, fostă prezentatoare tv din R.Moldova care a adunat și a scris 50 de istorioare”despre oameni și fapte reale”.Totul a pornit de la simplă postare de pe Facebook, care s-a bucurat de multe aprecieri, laude și vizualizări.

Astăzi, poveștile oamenilor, retrăite și scrise de moldoveancă, pot fi găsite într-o carte, prezentată la un eveniment, unde au fost invitați cei mai apropiați prieteni, colegi și fani. Noua lucrare va putea fi găsită în librării, pe Amazon și librăria online Bestseller.md

”Meritul meu în această carte este destul de mic și cred că anume prin această se deosebește de alte cărți. Aceste istorii nu sunt inventate, ele sunt frumoase prin naturalețea lor, prin realismul lor”, ne mărturisește autoarea cărții într-un interviu cu puțin timp până la lansarea oficială a fabulelor moderne la Chișinău.”Marea parte a acestor povestiri sunt ale migranților. Oamenii care au plecat din Moldova, s-au stabilit în Franța, Italia, Grecia și poveștile cărora mie mi s-au părut extraordinare, m-au inspirat și sper ca aceste povești să fie ca o învățătură, un exemplu pozitiv pentru ceilalți”,continuă Tatiana Țîbuleac.
Răsfoind noua carte, găsești istorioare ale oamenilor care au reușit să treacă ”prin plecări, prin reveniri, prin probleme, dar să rămână oameni pozitivi”.

”Întotdeauna m-am temut de sărăcie”,astfel își începe autoarea una dintre cele 50 de fabule, intitulată ”Sărăcie”. ”La Paris am învățat să fiu săracă. De la mamele cu mulți copii, majoritare aici, de la studentele romantice și lipsite, de la bătrânele în ciorapi de mătase pe orice frig, de la amantele subtile, pe care nu le poți supăra, de la casnicele care oricum ies în lume...De la femei”.”Am învățat că în viață poți avea un singur inel, dar scump, că un parfum poate înlocui orice rochie, că poți renunța la mâncare, nu și la ruj, că o ciocolată trebuie să fie mai scumpă decât tot prânzul. Sau să-l înlocuiască. Că vacanțele sunt escapade, nu foi turistice. Că poți avea doar o noapte de dragoste, dar la limita nebuniei”, scrie jurnalista și autoarea cărții ”Fabule moderne”, Tatiana Țîbuleac.

Cartea, prezentată și în Franța

Și pentru că mulți protagoniști ai fabulelor se află în Franța, cartea va fi lansată și la Paris, promite autoarea. ”Ne gândim să prezentăm cartea și din simplu motiv că acolo avem foarte mulți eroi ai fabulelor care ar vrea probabil să vorbească. Să nu iasă că eu sunt omul important în toată treaba asta. Vreau să pun în prim-plan acești oameni care m-au inspirat, fiindcă este cartea lor”.

Tatiana i-a dedicat o fabulă și bonei copiilor ei. Olesea este moldoveancă și locuiește în Paris.”E genul de moldoveancă iute, care la nunți nu stă sub gard. Și nici în viață. Nu se teme de muncă, dar și din distracție stoarce totul până la sfârșit. În weekend, Olesea a fost invitată la o petrecere privată, într-un local de lux de la Paris. Lumea cea mai bogată, mai fițoasă și mai lume de la Paris a fost în aceeași încăpere cu Olesea”, scrie autoarea cărții, în fabula ”Stele”. 

”Printre hainele haute-couture, parfumurile exclusive și bijuteriile fine, o moldoveancă își trăia viața. Și Olesea a dansat pe muzica selectă a francezilor cum a știut mai bine – cu aceeași pasiune cu care a dansat și sârbe, și hore și bătute în nordul Moldovei, de unde vine.
Tu cred că ești o stea? a întrebat-o un francez bogat, cucerit de sinceritatea moldovencei noastre. Da, însă doar în seara aceasta.., a răspuns Olesea. Și a continuat să danseze. Stelele rămân stele, chiar dacă strălucesc doar o noapte, Olesea”
, își încheie fabula Tatiana Țîbuleac.

Lansarea fabulelor moderne, un pas important pentru literatura basarabeană

Bloggeriţa de la Chișinău, Diana Guja, care a petrecut mai mulți ani în Franța consideră că prin apariția la Chișinău a unei cărți de fabule moderne, s-a făcut un pas important pentru literatura basarabeană. ”Poate cuiva îi va părea că e exagerat, dar mi se pare acest eveniment important ca și alegerile. În R.Moldova până acum nu prea aveam cărți,semnate de femei, cărți de viață, cărți care pot fi citite seara la gura sobei, sau la o cafea dimineață, în vacanță. Avem nevoie de cărți cu oameni simpli cum suntem toți noi. Eu cred că asta și este stafiduța fabulelor. Ne povestește despre oameni simpli pe care noi îi înțelegem, deoarece majoritatea personajelor sunt femei de la noi, care au plecat peste hotare și care cumva s-au reinventat, renăscut. Nu în zădar o fabulă are o morală frumoasă. Fabula ”Sărăcie” mi-a plăcut mult, este una dintre istorioarele cele mai scurte, profunde, sufletiste”, afirmă Diana Guja.

Este o carte fabuloasă. O recomand cu plăcere și mândrie”, scrie în prefața cărții ziaristul Igor Guzun, directorul Agenției de PR și Publicitate ”Urma ta” care a și editat lucrarea. Igor Guzun este și printre primii cititori ai fabulelor moderne, scrise de Tatiana Țîbuleac. ”Și asta din momentul în care a am decupat primul text de pe peretele Tatianei de pe Facebook, ca apoi toate celelalte, vreo 50, să fie scrise și publicate pe portalul  www.stiripozitive.eu”. Ea și-a luat munca în serios, disciplinată, scria câte un text în fiecare săptămână .Și prin încurajarea altor oameni, care le-au citit,le-au aplaudat și le-au distribuit mai departe, s-a conturat ideea de ce să nu le punem într-o carte. Este o carte despre moldovenii care au reușit, unde dintre ei au plecat sau au revenit. Dar explicația pentru reușita lor este că și-au luat oriunde au plecat, Moldova cu ei. Și autoarea este unul dintre acești oameni, care chiar dacă stă la Paris, este prezentă în mediul din Moldova”.

”Cartea nu este sfârșitul drumului, dar o parte din drum”

Igor Guzun vorbește și de noi proiecte, realizate împreună cu autoarea lucrării.”De fapt, această carte nu este sfârșitul drumului, dar o parte din drum. Avem o ideea și un proiect cu Tatiana să folosim această carte ca un pretext pentru dialog cu tinerii despre reușită, despre curaj, despre alegerile în viață. Ea poate avea acest dialog cu tinerii din Moldova. Banii din vânzările cărților vor fi folosiți pentru susținerea inițiativei dialogului dintre tineri și autoarea cărții, unul dintre oamenii care a făcut ceva, vrea să facă mai departe și poate să inspire și pe alții”, afirmă Igor Guzun.

”Mi-ar plăcea să cred că am adus niște probleme și niște teme în discuția oamenilor, atunci când am scris această carte”, ne-a mai spus moldoveanca, venită din Paris.

În dimineața zilei de miercuri, 10 decembrie, Tatiana Țîbuleac va oferi autografe pe noua sa carte la un salon de artă din capitală. Cititorii vor putea cumpăra ”Fabule moderne” la un preț promoțional de 100 de lei (cca 5 euro).
 

Reportaj realizat de Valeria Vițu