Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supravieţuitoare Auschwitz: Nu am știut că există un crematoriu. Mama spunea că sunt fabrici în care vom lucra până se termină războiul

Împlinirea a 70 de ani de la încheierea Holocaustului a fost marcată, la Cluj, printr-un maraton cinematografic. Lista lui Schindler, Pianistul și La vita e bella au fost proiectate gratuit într-un cinematograf, prin grija unor studenți, membrii ai organizației UN Youth. Aceasta nu e singura acțiune organizată de la Cluj pentru a marca momentul. O echipă a TVR Cluj va face astăzi și maine transmisiuni în direct de la ceremonia de comemorare de la Auschwitz.

Primul film din maratonul dedicat comemorării Holocaustului de la Cluj a fost Lista lui Schindler. Însă scenariul acestui film a fost realitate pentru o supraviețuitoare a deportărilor din Ardeal. Gabriela Bone din Oradea, susține că a supraviețuit după ce unul din fondatorii fabricii Siemens a luat deținuți de la Auschwitz să lucreze pentru el la o fabrică de becuri. Femeia povestește amintirea sosirii sale în lagăr, împreună cu mama sa.

“Dacă noi nu spunem și nu povestim, atunci mare greșeală facem. Imediat când am sosit, ne-au despărțit. Bătrânii au fost luați imediat. Bătrânii au intrat direct în crematoriu. Noi nu am știut că există un crematoriu. Atât am știut că sunt niște hornuri foarte mari. Când am coborât din tren mama mea spunea că sunt fabrici în care vom lucra și vom trăi până se termină războiul. Dar cineva ne-a spus să nu ne bucurăm de hornul acela, că noi nu am știut că este de la crematoriu”, a spus Gabriela Bone.

Mărturia Gabrielei Bone face parte dintr-o serie de interviuri realizate de TVR Cluj cu supraviețuitori ai Holocaustului, ce vor începe să fie difuzate de marți, 27 ianuarie, care este Ziua Internațională a Comemorării Holocautului. Printre cei intervievaţi se află şi un evreu român care s-a născut în lagăr, dar şi Klara Marcus, acum în vârstă de 101 ani, care a scăpat cu viaţă din camera de gazare pentru că SS-iştii rămăseseră fără gaz.

A doua proiecție din maratonul de filme de la Cluj a fost Pianistul, în regia lui Roman Polanski. Bianca Ionel, voluntară a organizației UN Youth, cea care a organizat evenimentul, spune cum au fost alese filmele pentru această proiecție.

„Am vrut să facem ceva interesant și inedit. Acum doi ani am avut Schindler’s list pus ca și proiecție. Anul acesta am ales să facem maraton, pentru care am ales trei filme. Criteriul a fost să fie filme cunoscute și care au luat Oscar”, a spus Bianca Ionel.

Al treilea film din maratonul comemorării Holocaustului a fost La Vita e bella, regizat de Roberto Benigni. Însă marcarea celor 70 de ani de la încheierea Holocaustului nu s-a mărginit la aceste trei proiecții. O echipă a TVR Cluj va face mai multe transmisiuni în direct de la Auschwitz, de la ceremonia de comemorare a victimelor pogromului fascist.

 
Material realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean