Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Antichităţi la Craft Village

Ziua 34 : sâmbătă 14 iulie.

Antichităţi la Craft Village

Prietenul vecinei noastre Abbie a venit în vizită din Chicago. Ieri mi-a venit ideea că aș putea să-l rog să facă pe curierul pentru mine și m-am dus să-l întreb dacă e de acord. Sigur că a fost de acord. Agatha, o prietenă foarte bună, stă în Chicago. E în America de vreo 4-5 ani, dar păstrăm legătura. Raluca, prietena mea, o să meargă două săptămâni în Ohio la o universitate de acolo și o să treacă vreo două zile pe la Agatha, ca să viziteze Chicago. Iar Nick e în Bolga și mâine pleacă în Chicago. Așa că merg în oraș să cumpăr niște mărunțișuri pentru fete.

Mă duc la Craft Village, centrul de artizanat. Aici sunt probabil 10-15 magazine care vând obiecte de artizanat. Cele mai interesante dintre toate sunt două magazine de antichități fiindcă Ralucăi îi plac obiectele vechi. Am mai intrat pe la ei, am făcut şi poze. Acum mă duc să cumpăr ceva într-unul din magazine, dar proprietarul nu e acolo. Magazinul nu e păzit de nimeni, nici măcar din magazinul vecin nu mă întreabă nimeni ce vreau. Eh, măcar am vreme să mă uit la obiecte fără să mă bâzâie vânzătorul.

Până la urmă ies din magazin și mă învârt până mă observă un băiat de la alt magazin și vine să mă întrebe ce vreau. Îi arăt obiectele. Pentru un soldățel de bronz pe care l-am mai văzut și îl vreau pentru mine, proprietarul îmi ceruse 70 de cedi cu câteva zile în urmă. Băiatul ăsta îmi cere doar 25. În schimb, mă taxează mai mult decât mi-ar fi cerut proprietarul pentru celelalte obiecte. O pereche de statuete mici din bronz, un bărbat și o femeie, o sculptură din lemn cu un cuplu stilizat care se sărută, toate împreună sunt 85 de cedi. Îi dau omului banii, având convingerea că am făcut un târg bun și merg să iau niște mărgele din magazinul lui.

Până mai stau acolo, se întoarce proprietarul magazinului de antichități. Tânărul era stresat că nu mi-a spus prețurile corecte și mi-a luat prea puțini bani. Îl las să meargă el la proprietar, să-i spună ce și cu cât mi-a vândut. Apoi iau niște mărgele, merg înapoi la bătrânul cu antichitățile și îl întreb dacă e mulțumit de "deal". Îi zic că dacă nu e mulțumit, îi dau obiectele înapoi şi să-mi dea banii. Ne târguim destul de mult, până la urmă îi mai dau 5 cedi și cădem la pace. Apoi îl mai întreb de diverse obiecte și el încearcă să-mi mai vândă din ele. Mă prinde cu o brățară din bronz care e așa de îngustă încât chiar ar putea să stea pe mână Ralucăi. Mi-o vinde la aproape jumătate din prețul cerut inițial, ceea ce mă face să nu mai fiu așa de sigur că am făcut un târg bun cu celelalte obiecte.

Când ies din magazin, femeia care are magazinul de lângă insistă să intru și la ea. Nu mai voiam să cheltuiesc nimic, fiindcă după banii de aici cheltuisem deja prea mult, dar am intrat pentru că nu puteam să mai scap de ea. Îmi zice că magazinul e al fratelui ei care a fost și în New York. Îmi şi arată o poză cu el. Îl cunosc, e Duncan, un inspector școlar de la GES care seamănă cu un personaj din desene animate, dar nu-mi amintesc în ce serial de desene animate era. Îi zic că-l cunosc pe fratele ei, vorbim despre el și mă lasă să plec fără să mai insiste să cumpăr ceva. Bătrânul cu antichitățile îmi ia bicicleta și pleacă cu ea până mai intru să mai văd un magazin. Când ies, îl găsesc de cealaltă parte a clădirii, stând cu bicicleta mea la umbră. Abia acum am înțeles de ce plecase cu bicicleta: în tot timpul ăsta bicicleta mea a stat în soare, iar scaunul negru s-a înfierbântat. El a luat-o la umbră, să nu fie așa de fierbinte scaunul, să mă pot așeza.

Merg acasă bucuros, fiindcă îmi plac obiectele pe care le-am cumpărat și mă bucur că mi-a venit ideea să trimit cadouri. Fetele sigur se vor bucura să le primească. Acasă avem musafiri la prânz: Adelle, vecina noastră și Nique, un voluntar care locuiește și lucrează în Wale Wale, la vreo 50 de km. Leela e foarte prietenoasă și deschisă, invită mereu voluntarii în vizită și mie îmi place asta chiar dacă se consumă mult timp cu vizitele astea.

Sunt aici de o luna. Încă nu mi-e clar ce o să am de lucru, dar am început să mă integrez în grupul voluntarilor, să cunosc centrul orașului, să mă orientez destul de bine și chiar îmi place foarte mult aici. Abia aștept să încep să călătoresc prin Ghana.

 
 

PSD nu poate spune sigur că îl va susţine pe Klaus Johannis pentru postul de prim-ministru şi după alegerile prezidenţiale. Asta putem înţelege dintr-un interviu acordat RFI de vice-preşedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu (audio). El spune că o discuţie despre sprijinirea unui candidat de premier după prezidenţiale este prematură. Iată un extras din interviul acordat de fostul ministru de Externe :

C.D. : Nu putem discuta în acest moment de sprijinirea într-o formă sau alta sau, mă rog, de afirmare a unui candidat de prim-ministru. Acest lucru va trebui clar soluţionat după ce alegerile prezidenţiale se vor încheia, în sensul ca viitorul preşedinte să ţină seama de o majoritate care se va coagula în funcţie de negocierile politice din acel moment. Deci ceea ce Klaus Johannis a reuşit să realizeze în această perioadă era pur şi simplu o majoritate care să-l sprijine, în ideea că ar fi fost desemnat prim-ministru. Acest lucru nu s-a întâmplat, deci aici ne aflăm.

Rep : Înţeleg că varianta Klaus Johannis nu este bătută în cuie ?

C.D. : Ceea ce trebuie înţeles este că mecanismele democratice vor trebui să funcţioneze şi în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară şi că nu se poate pune problema, în acest moment, impunerii unei candidaturi fie dintr-o direcţie, fie din alta.

Rep : Dar aveţi dubii că dacă Mircea Geoană devine preşedinte, nu veţi reuşi să formaţi o majoritate parlamentară împreună cu PNL ?

C.D. : Atâta vreme cât o majoritate se formează într-o democraţie prin negocieri şi consultări şi evident stabilirea unei platforme de guvernare comune, nimeni nu poate fi sigur, din partea oricărui partid politic că un astfel de proces va decurge în favoarea respectivului partid politic sau a direcţiilor sale de guvernare, deci din acest punct de vedere sigur că poate să existe un dubiu. Dar de regulă o majoritate se formează acolo unde există disponibilitate şi flexibilitate.

Rep : Pentru că mă întreb dacă nu cu PNL, atunci cu cine ? Varianta unei alianţe cu PDL iese din discuţie, nu ?

C.D. : În acest moment nu se poate pune problema nici a excluderii, nici a include în mod automat pe cineva. Evident, momentul alegerilor prezidenţiale este determinant. Ce se va întâmpla după aceea, vom vedea.

Teaser: 

PSD nu poate spune sigur că îl va susţine pe Klaus Johannis pentru postul de prim-ministru şi după alegerile prezidenţiale. Asta putem înţelege dintr-un interviu acordat RFI de vice-preşedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu. El spune că o discuţie despre sprijinirea unui candidat de premier după prezidenţiale este prematură.

Autori: 
Zona: 
România
Categorie: 
Politică

Click aici pentru alte galerii foto.

Click aici pentru alte articole din jurnal.

Citiţi aventurile lui Ionuţ, voluntar în Ghana, actualizate săptămânal în fiecare luni şi vineri.

Citeşte mai jos celelalte articole care alcătuiesc jurnalul unui român în Ghana.