Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voluntari vs. Ninja

raul-volta-parca-facut-cafea-lapte.jpg

Râul Volta parcă făcut din cafea cu lapte

Ziua 36 : luni 16 iulie.

Veşti triste din Wa.

Azi am primit o veste tristă din Wa, capitala regiunii Upper West, unde trebuia să merg inițial, înainte să mi se ofere Bolga. Doi voluntari Peace Corps, un bărbat și o femeie, ambii tineri, s-au întors noaptea târziu de la o petrecere. În apropiere de casă au fost interceptați de doi localnici, din care cel puțin unul era înarmat cu un cuțit mare - un fel de macetă mai mică, foarte utilizată în Ghana. Le-au cerut banii și obiectele de valoare, apoi au vrut să-i percheziționeze, dar voluntarii s-au opus. Tâlharii au vrut să o bage pe voluntară în mașină lor. A avut loc o mică incăierare în care voluntarul a fost rănit la umăr cu maceta însă și el avea un briceag în buzunar și a ripostat, rănindu-l pe unul dintre atacatori între coaste. Ambii atacatori au fugit, dar cel care fusese înjunghiat de voluntar a pierdut foarte mult sânge și a murit în apropiere de locul unde a avut loc altercația. A fost găsit mai târziu, pe stradă. Peace Corps și-a retras de urgență voluntarii din zonă, VSO a decis să-i evacueze pe voluntarii din Wa. Sunt doar vreo 2 sau 3 voluntari acolo. Voluntarul american, din câte am înțeles, a fost reținut de poliție, dar a fost lăsat repede liber. Presa din Ghana a postat pe internet povestea cu numele celor implicați și cu o poză explicită a celui decedat.

Am vorbit cu ghanezii de la birou despre situație și despre riscul unui răspuns agresiv din partea comunității  locale împotriva voluntarilor. Oamenii de aici au un simț al dreptății foarte dezvoltat și sunt corecți. Colegii mei mi-au zis că nimeni n-o să aibă nimic împotriva voluntarilor, ba mai degrabă o să-l felicite pe cel implicat pentru curajul pe care l-a avut și o să se bucure că au scăpat de Ninja, atacatorul care se pare că făcea oricum probleme prin zonă și chiar fusese la închisoare. Numele lui era Najas Illiasu și probabil de aici era poreclit Ninja.  Cu ocazia asta am mai vorbit despre modul în care ghanezii reacționează dacă este descoperit un hoț. Am mai scris de asta. Dacă  într-un spaţiu public strigi „Thief!” (Hoțul) fiindcă cineva ți-a furat ceva, oamenii îl opresc pe hoț și îl bat crunt. În zona unde sunt eu, hoții nu sunt omorâți, dar în sud mulțimea îi linșează. Asta nu e legal, dar fiindcă sunt mulți oameni implicați, poliția nu trage pe nimeni la răspundere.

Eu credeam că asta se întamplă din cauza unui obicei străvechi, metoda tradițională de pedepsire a comportamentului antisocial. Dar aflu că, de fapt, e un obicei relativ recent și oamenii au început să facă asta din cauza incapacității Poliției de a face dreptate și de a-i ține pe hoți în arest. Ulterior am aflat despre copiii și profesorii din școlile unde lucrau voluntarii Peace Corps, care au cerut întoarcerea voluntarilor retrași și au spus că nu vor să-i piardă pe aceștia din cauza celor întâmplate. Voluntarii VSO s-au întors repede în Wa, dar la o lună după evenimente Peace Corps încă mai discută dacă se va întoarce sau nu în zonă. Oricum, cei doi voluntari care au fost implicați în eveniment au fost trimiși repede acasă, probabil pentru siguranța lor. O situație „lose-lose”, în care toată lumea a avut de pierdut. Pentru mine, singurul aspect pozitiv în toată povestea asta a fost să văd corectitudinea și imparțialitatea ghanezilor.

În altă ordine de idei, se pare că în sfârșit îmi găsesc ceva de lucru la serviciu. Încă nu mi-e clar ce am de făcut aici, pentru Link, dar sunt două lucruri care mă bucură în direcţia asta. Primul e acela că pe 2 august o să am un JIM (Joint Introductory Meeting), o întâlnire unde vin toți cei implicați sau interesați direct de munca mea și o să discutăm obiectivele mele de lucru. Se pare că perioada recomandată pentru un JIM e după 6-8 săptămâni de la sosirea voluntarului, așa că sunt în grafic. Al doilea lucru e că Bash mi-a dat în sarcină să preiau de la Sheena instrumentele Excell de prelucrare a datelor de la evaluarea performanței școlilor (SPR). Așa că azi m-am întâlnit cu Sheena, o voluntară care se apropie de finalul celor doi ani în serviciul VSO. Am lucrat cu ea la niște tabele Excell care utilizează funcții mai complexe decât ce am folosit până acum. Întotdeauna mi-a plăcut Excell-ul, îl folosesc binișor pentru un amator și azi am învățat mai mult. În plus, Sheena și soțul ei Tony sunt foarte simpatici, ne-am întâlnit deja de două ori la niște pahare de vorbă și întotdeauna mă bucur când cunosc oameni noi și interesanți.

Am o problemă continuă cu internetul. Acum două săptămâni mi-am luat un modem de internet mobil de la GLO, un furnizor de servicii nou, cu reclamă bună și prețuri dintre cele mai mici de pe piață. Doar că nu merge internetul. De la început m-au păcălit fiindcă nu mi-au zis că rețeaua nu este 3G, iar acum au o defecțiune și nu mai merge deloc. Protecția consumatorilor cred că este un concept mai puțin cunoscut aici decât în România anilor 90, așa că nu am ce face. Aștept să treacă luna pentru care am plătit internet la GLO, iar apoi voi folosi telefonul pe post de modem, fiindcă are capacitatea asta.  O să mă coste mai mult internetul de la furnizorul meu de telefonie, MTN, dar măcar o să funcționeze.

Am început să mă împrietenesc cu Lambert, prietenul Leelei, care practic stă cu noi. Îmi place de el. Are 27 de ani, e jurnalist, e inteligent și dorește să învețe și să cunoască lumea. Studiază Relații Publice și vrea când termină studiile să facă un masterat în Europa, fiindcă în felul acesta va putea să-și găsească o slujbă mai bună aici. M-a întrebat de universitățile din România, i-am zis că-i recomand câteva, că-s mult mai ieftine decât în Europa de Vest, dar nici pe departe la fel de bune. A renunțat însă la idee când i-am zis că-n România nu și-ar putea găsi un loc de muncă fără să știe limbă română. N-o să-și permită să stea la studii fără să muncească. Îi place să gătească, așa că mă mai uit la el și învăț rețete ghaneze. Dacă găsesc vreuna să-mi placă cu adevărat, o scriu aici, să promovez bucătăria ghaneză !

Click aici pentru alte galerii foto.

Click aici pentru alte articole din jurnal.

Citiţi aventurile lui Ionuţ, voluntar în Ghana, actualizate în fiecare luni şi vineri.

Citeşte mai jos celelalte articole care alcătuiesc jurnalul unui român în Ghana.