Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fetele de la Căpâlna, varianta ghaneză

Ziua 38 : miercuri 18 iulie.

O delegație importantă vine să vadă cum sunt cheltuiți banii sponsorilor.

VIDEO

Zi mare astăzi! Proiectul TENI care este gestionat de VSO și implementat prin 3 parteneri importanți - unul fiind LCD unde lucrez eu - e finanțat de Comic Relief. O organizație care adună bani din comunitate cu ajutorul multor personalități din show-biz și dă „granturi” pentru diverse cauze. Comic Relief este foarte cunoscută în Anglia, iar finanțarea lor pentru VSO Ghana este de 5 milioane de lire sterline pentru 5 ani. Iar astăzi, o delegație de la Comic Relief vine în vizită la Bolga să vadă cum sunt cheltuiți banii lor. Mai vin și cu un sponsor de-al lor, nou atras, TK Maxx, o firmă ultracunoscută în Anglia.

Bash s-a zbătut mult în ultimele două săptămâni ca să organizeze activitățile pentru ziua asta. Eu și Leela am fost puțin frustrați fiindcă nu am fost deloc implicați în organizare și nu știm nimic despre ce se va întâmpla. Am fost ieri până la şcoala care va fi vizitată unde trebuia să aibă loc câteva repetiții. Când am ajuns am constatat că elevii erau în pline examene de sfârșit de an, un fel de teze, și n-am făcut nimic. Așa că azi suntem doar spectatori.

Damien mă duce cu motocicleta la Nangodi, satul unde e școala la care are loc evenimentul. Ajungem acolo devreme, așa că văd pregătirile. Sub câțiva copaci mari sunt puse bănci și mese ca să poată lumea să se așeze. Într-un corp de școală, fetele din clubul școlii repetă cântece și o piesă de teatru. Copiii sunt îngrămădiți la geamuri și la uși să vadă ce se întâmplă înăuntru. Le fac niște poze, le arăt şi lor și mă trezesc cu vreo 8-10 copilași în jurul meu, bucuroși să se vadă în poze. Toți copiii sunt frumoși, dar parcă cei de-aici au ceva special. Ceva mai târziu am repetat figura cu copiii mai mari, dar s-au adunat o mulțime în jurul meu și se îngrămădeau de se călcau pe picioare ca să vadă pozele așa că am renunțat.

Pe la 10 şi jumătate sosesc vizitatorii. Au fost întâmpinați de un grup mare de oameni din comunitate, pe lângă oficialii de la GES. Merg până la locul de întâlnire de sub copaci împreună cu un alai de 70-80 de persoane. În fruntea procesiunii e un grup de femei care cântă. Când ajung la locul de întâlnire, invitații de vază sunt poftiți să se așeze la prezidiu, vreo 3 mese așezate în linie, iar femeile fac un semicerc în fața lor și încep să danseze. Pe rând, câte una iese în față și face un dans individual, bătând pămîntul cu picioarele în ritmul bătăilor din palme al celorlalte. Cam ca o feciorească de la noi, când ies feciorii în mijlocul horei unul câte unul și arată ce pot.

Femeile se așează împreună cu ceilalți și urmează o sesiune de speech-uri. Interesul principal al sponsorilor e legat de incluziune, de menținerea la școală a copiilor cu dizabilități și a fetelor. Așa că vedetele evenimentului sunt fetele din clubul de fete.

Cam 15 fete cu tricouri galbene pe care au diverse mesaje educative oarecum amuzante. De exemplu „Spălaţi-vă pe mâini cu săpun”. E rândul lor să intre în scenă, cântând, înaintând cu un mers legănat, exact cum au venit și mamele lor mai devreme. Cântă şi dansează aceleași dansuri ca și femeile mature. Mi-au amintit de Fetele de la Căpâlna, dar asemănările sunt minimale. Apoi cântă două cântece pregătite special, unul din ele menționează proiectul TENI în refren.

Urmează piesa de teatru. În cadrul cluburilor de fete una dintre activități e să joace teatru. Piese făcute special pentru ele, care ating problemele lor, lucruri cu care se confruntă în viața curentă. Piesa de azi este despre sarcinile adolescentelor. O tânără merge în oraș și este acostată de un bărbat matur, care o ademenește cu promisiuni de cadouri scumpe și îi propune să se întâlnească în oraș. Fata își minte părinții că merge la o colegă să-şi facă temele și de fapt merge în oraș. Ascultă muzică modernă, bea alcool, se culcă cu bărbatul. Fără să înțeleagă mare lucru din ce i se întâmplă, rămâne însărcinată și nu își dă seama de asta până când profesorii nu îi cheamă pe părinți. Bărbatul, bineînțeles, refuză să vorbească cu ea, nici măcar nu mai admite că o cunoaște. Tatăl ei o reneagă și fata ajunge vânzătoare ambulantă, merge pe stradă purtând o tavă cu portocale pe cap. Un profesor o vede pe stradă și o duce înapoi la familie, zicându-le că pot să primească ajutor de la TENI pentru ca fata să se întoarcă la școală, chiar dacă are un copil. Familia o primește înapoi, așa că piesa se termină cu un fel de happy end.

Se pare că eforturile ONG-urilor și ale școlilor de a preveni sarcinile la adolescente au dat roade, dovadă că acest lucru se întâmplă mult mai rar decât în urmă cu 5 sau 10 ani. După spectacol se fac 4 grupuri cu reprezentanții Inspectoratului Școlar (Ghana Education Service - GES), cu fetele din clubul de fete, cu un grup de femei adulte și cu un grup de lideri ai comunității. Vizitatorii se împart și ei în grupuri și discută pe rând cu cele patru grupuri. Îi văd mulțumiți, impresionați. E bine, fiindcă se discută despre prelungirea proiectului TENI pe încă 5 ani. Acum suntem în anul 4 al proiectului și finanțarea e asigurată, dar nu se știe dacă se va aproba și partea a doua a proiectului fiindcă se pare că nu se obţin rezultatele așteptate. Adelle, voluntară VSO și ea, lucrează la îmbunătățirea sistemului de monitorizare și evaluare a proiectului, încercând să rezolve măcar o parte din problemele existente.

Tot evenimentul se încheie cu o altă sesiune de speech-uri. Sunt pregătite pachete de mâncare pentru invitați și unii dintre oficiali. Bash îmi zice să iau și eu, dar nu mă simt confortabil să iau știind că nu ajunge la toată lumea. Plec cu Damien și cu încă vreo 4 voluntari și stabilim să ne oprim pe drum să mâncăm. Nangodi e aproape de Kongo, de acolo sunt vreo 25 de kilometri până la Bolga, dar eu și Damien ne vom opri în Kumbosco. Ne oprim la un spot, denumirea generică de aici pentru cârciumi, unde se servește și mâncare. Helen și Damien scot pachețelele cu mâncare de la eveniment, cele din care eu nu luasem. Și îmi dau seama pentru prima dată că obiceiul ăsta cu mâncatul la sfârșit - dacă ajunge mâncarea - îl am de la Habitat. Dar acolo eram director, aici sunt voluntar, trăiesc din alocație, trebuie să schimb abordarea. Oricum, am mâncat supă cu pastă de arahide și orez și a costat 50 de pesewas. În oraș e un cedi la localurile ieftine, așa că ăsta e un chilipir. Nici nu știu cum câștigă oamenii de aici ceva dacă vând atât de ieftin. Lambert mi-a zis că probabil vând produse din recolta proprie și nu se gândesc la valoare. Sunt încântat, e destul de rară ocazia să vezi manifestări tradiționale care implică mai toată comunitatea. Pot zice că asta a fost una dintre cele mai interesante zile de când am venit aici. Am făcut multe poze și filmulețe, sper să-mi permită internetul ăsta lent să le postez.

 

Traian Băsescu este de vină pentru că Adrian Severin nu a obţinut postul de ministru de Externe al Europei. Iată ce susţine la RFI preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase (audio). Fostul premier spune că socialistul european nu a beneficiat de sprijinul şefului statului pentru a deveni Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă.

"Este evident că Adrian Severin nu a avut sprijinul lui Traian Băsescu şi lucrul acesta mi se pare puternic negativ, mi se pare reprobabil, din punctul de vedere al interesului naţional", declară Adrian Năstase.

Fostul prim-ministru subliniază că alte ţări au ştiut să facă lobby pentru a obţine posturi importante în instituţiile europene şi internaţionale.

"Iată, Bulgaria a reuşit să-şi impună directorul general la UNESCO, Polonia a reuşit să-şi impună preşedintele Parlamentului European", spune Adrian Năstase.

"După 20 de ani, România este incapabilă să-şi negocieze propriile interese şi participă doar la eventuale unanimităţi sau formule de consens, cum au fost şi cele realizate astă noapte. Eu cred că lucrul acesta este trist şi ne arată incapacitatea lui Traian Băsescu de a face un lobby eficient pentru România şi pentru candidaţii României", conchide preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase.

Adrian Severin era unul dintre candidaţii pentru postul de ministru de Externe al Uniunii Europene. Funcţia i-a revenit însă britanicei Catherine Ashton, comisar european pentru Comerţ.

Teaser: 

Traian Băsescu este de vină pentru că Adrian Severin nu a obţinut postul de ministru de Externe al Europei. Iată ce susţine la RFI preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. Fostul premier spune că socialistul european nu a beneficiat de sprijinul şefului statului pentru a deveni Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă.

Autori: 
Zona: 
România
Categorie: 
Politică

Click aici pentru alte galerii foto.

Click aici pentru alte articole din jurnal.

Citiţi aventurile lui Ionuţ, voluntar în Ghana, actualizate în fiecare luni şi vineri.

Citeşte mai jos celelalte articole care alcătuiesc jurnalul unui român în Ghana.