Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bolnav la capătul lumii

Ziua 44 : marţi 24 iulie.

E neplăcut să fii bolnav aici, e mai rău decât acasă!

Dimineață a trebuit să plec la birou deși azi mă simt foarte rău. Am făcut un fel de enterocolită, probabil. Am dormit foarte puțin. Am avut crampe abdominale crunte și m-am dus la toaletă de nenumărate ori. Sunt deshidratat și lipsit de vlagă.

Știu de la ceilalți voluntari că tuturor li se întâmplă așa ceva din când în când. Probabil nu suntem obișnuiți cu mâncarea, iar igiena alimentară e foarte redusă aici. 

Am stabilit de săptămâna trecută că azi discut cu Sam despre JIM (Joint Introductory Meeting), întâlnirea care va avea loc pe 2 august şi în care o să definitivăm obiectivele mele. Dar mâine Sam pleacă împreună cu Bash în Wa, așa că trebuie să discut cu el astăzi.

Merg la birou cu Leela care mă duce cu motocicleta. Discut cu Sam despre agendă, despre invitați, despre ce are de zis și făcut fiecare dintre noi la întâlnire.  Lista de invitați ajunge la vreo 15 persoane, ceea ce mi se pare cam mult, dar Sam zice că e ok. Mă gândesc că oricum n-o să vină toți, deci nu mă impacientez. Stabilim că vom face întâlnirea la Tietaar, un restaurant unde n-am mai fost până acum care are și un spațiu de întâlniri. Se pare că aici în Ghana la orice întâlnire de lucru trebuie să li se dea de mâncare participanților. Ceea ce crește costurile, evident. Fiindcă mâncarea la restaurantele unde se pot face și întâlniri e scumpă, ajunge lejer la 8-10 cedi de persoană, uneori la 15. Am stabilit tot ce era important, a rămas că invitațiile le fac și le semnez eu. 

Sam merge în Wa şi de acolo acasă, în Sunyani, la familia lui unde rămîne în weekend. De acolo pleacă la Accra să se vadă cu directorul LCD, dr. Kennedy Quaigrain. Se va întoarce marți, iar JIM-ul e planificat pentru joi. Sam îmi spune că vrea să afle de la Ken cum va continua el activitatea la LCD, fiindcă a venit în Bolga doar pentru un an și deja a trecut un an și jumătate. După părerea lui toate-s bune și frumoase aici, așa că ar putea să se mute la Accra. Trebuie să știe ce face cu locuința, dacă-și prelungește contractul de chirie. Una din fiicele lui tocmai a fost acceptată la o școală de moașe aici în Bolga și se va muta la el. Așa că e important să știe cum își planifică perioada următoare. Se pare că aici oamenii sunt dispuși să se mute așa cum decid șefii lor, fiindcă sunt relativ puține slujbe disponibile.

M-am întors acasă mai repede, pe la amiază, fiindcă eram cam leșinat. Mă simt mai bine, dar pentru orice eventualitate, prefer să fiu acasă. Poate şi fiindcă voiam intimitatea camerei și a băii mele. Mare lucru să ai baia ta când ești bolnav! Am în continuare crampe abdominale bruște și foarte puternice.

Am dormit și asta m-a ajutat. Dar mă simt fierbinte. Deși mă gândisem la asta, îmi dau seama că nu mi-am adus termometrul medical cu mine, așa că nu pot să verific dacă am febră. Mi-e cald și transpir. Asta mi se întâmplă aproape în fiecare zi, dar azi ar putea fi un fel de la febră. Poate-s doar ipohondru, însă mă gândesc dacă nu cumva am malarie? Malaria nu e o boală așa de gravă cum credem noi în Europa, dar are simptome foarte diverse. Simptome de răceală/viroză, dar fără strănuturi și muci. (He-he, am început să mă gândesc la faptul că o să îmi publice jurnalul pe RFI și am rețineri în a folosi unele cuvinte. Lasă, le cenzurează ei dacă nu le plac). O să merg mâine să-mi fac un test de malarie. Vineri trebuie să plecăm în Wa și nu vreau să merg 7 ore cu autobuzul dacă nu mă simt bine. E neplăcut să fii bolnav aici, e mai rău decât acasă. Fiindcă spitalele sunt sărace, medicii nu prea sunt bine pregătiți, ești departe de casă și nu ai pe nimeni foarte apropiat lângă tine. Și de aceea inconfortul unei boli ușoare e mai mare. Dar măcar nu stau singur. Leela e drăguță, mi-a făcut lichid de rehidratare (apă cu sare și zahăr) și o să mă ducă mâine cu motocicleta la o clinică să mă testez.

Azi am aflat că a murit președintele Ghanei, John Evans Atta Mills, președinte din 2008. Avea cancer. A fost de curând în SUA pentru tratament, s-a întors de curând, cam de când sunt eu în Ghana și s-a arătat lumii ca și cum ar fi fost sănătos. Era promovat ca și candidat al partidului lui pentru alegerile prezidențiale din noiembrie sau decembrie anul acesta.  O să scriu într-o zi câte ceva despre politică și istoria Ghanei. Am citit câteva rezumate, o să fac rezumatul lor.

Click aici pentru alte galerii foto.

Click aici pentru alte articole din jurnal.

Citiţi aventurile lui Ionuţ, voluntar în Ghana, actualizate în fiecare luni şi vineri.

Citeşte mai jos celelalte articole care alcătuiesc jurnalul unui român în Ghana.