Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La cules de bambara beans

Ziua 121 : marţi, 9 octombrie.

Vremea recoltei.

Două săptămâni am lucrat aproape non stop la analizarea datelor pentru SPAM. Am mai scris despre asta, date colectate din școli, ca să se facă analize proceselor și factorilor care influențează educația. M-a enervat că a trebuit să le fac sub presiunea timpului, după ce două luni n-am avut mai nimic de făcut în birou. I-am zis lui Bash că dacă el și Sam ar da doi bani pe întâlnirile de staff pe care eu și Leela le-am inițiat, nu am fi ajuns în situația asta, fiindcă am fi avut un cadru unde să ne spunem unii altora ce se întâmplă în organizația asta. Întâlnirile pentru SPAM-uri în școli ar fi trebuit să înceapă luni 1 octombrie, dar fiindcă n-am avut datele finalizate, încep cu o săptămâna întârziere. Și acum, fușerite. Am terminat de pregătit datele joi. Lamisi, asistenta de program, vine la birou cu fiul ei care are doar puțin peste un an. Eficiența ei este, evident, scăzută, dar copilul e foarte drăguț. 

Vineri am avut o întâlnire de instructaj la GES cu inspectorii școlari care trebuie să conducă procesul SPAM-urilor în școli. Întâlnirea a început, ca de obicei, cu întârziere și s-a terminat vineri pe la 2-3. Când eram aproape gata, Bash le-a zis inspectorilor că SPAM-urile vor începe luni. Inspectorii școlari au protestat, că n-au cum să le organizeze așa de repede, dar Bash le-a zis că deja au fost distribuiți directorilor de școli banii pentru organizare, și toți au agreeat că în acest caz n-au ce face, trebuie să înceapă, findcă  altfel banii se vor cam evapora. Ca să-i mai îmbuneze, Bash și Sam le-au zis că le dau o alocatie pentru combustibil  de 30 de cedi pe zi, nu 20 ca de obicei. De fapt, asta-i o formă de a plăti oamenii pentru munca pe care o fac. Nu e ok, fiindcă de fapt e muncă pentru care iau salarii. Dar ONG-urile din Ghana i-au obișnuit rău pe funcționării publici, și dacă nu le dai banii, nu-și fac treaba. Oricum, în instituțiile lor nu există responsabilitate și nimeni nu te ia la rost dacă nu-ți faci treaba. Iar noi am ajuns să printăm prezentările pentru SPAM-uri duminică, iar Bash a stat toată noaptea să printeze la el acasă. Azi a venit îmbrăcat de sărbătoare, ca în fiecare vineri, dar, pentru prima dată de când sunt eu aici, nu s-a putut duce la moschee la amiază să se roage, fiindcă a stat să conducă trainingul, și știu că pentru el ăsta e un scrificiu foarte mare. Sunt obosit și agasat de faptul că, după ce am muncit pe brânci să fac cât mai repede și mai bine prezentările, acum SPAM-urile sunt organizate ca să fie făcute. Cel mai supărat sunt pe Sam, directorul filialei LCD, care nu face absolut nimic, iar sâmbătă, când nu aveam vreme nici să merg la budă, el a trecut pe la birou și mi-a urat weekend plăcut. Ei, asta e, o să văd dacă reușesc, cât stau aici, să schimb câtuși de puțin stilul de management al lui Bash, fiincă Sam e o cauza pierdută. Așteaptă să treacă timpul, să-i vină pensia, mai are vreo doi ani până atunci.

Ieri am mers să vedem cum se desfășoară o întâlnire SPAM. Profesorii din școală se întâlnesc cu părinții și le prezintă situația școlii, așa cum o arată studiul nostru. 50-60 de oameni stau în băncile școlare scoase afară și puse la umbra unui copac mare. Copii se joacă prin curte, fiindcă nu se țin ore în timpul SPAM-ului. Întâlnirea se ține în Talen, dialectul de Fra Fra care se vorbește aici, în Talensi. Nu am intreles nimic din ce ziceau, așa că m-am învârtit și am făcut poze cu întâlnirea și cu copiii până când mi s-a terminat bateria la aparatul de fotografiat.

 

E sfârșitul sezonului ploios, e vremea recoltelor. Sezonul pentru agricultură coincide cu cel de la noi, doar că la noi vine toamna și se face frig, iar aici vine sezonul secetos, se usucă pământul și nu se mai poate cultiva nimic. Anul ăsta se pare că ploile durează mai mult ca de obicei, ceea ce nu-i bine pentru recoltă. Orezul nu poate fi cules dacă e umed, alunele de pământ sunt mai greu de scos dacă plouă, alte recolte au și ele probleme. Sâmbătă, Ben a venit cu doi băieți ai lui să își adune recolta de la noi din curte. Nu am știut până acum ce a plantat de fapt. Acum văd că a plantat Bambara beans.