Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Integrarea romilor, în vestiarul sălii de sport

rromi-2-300x222.jpg

Franţa: Integrarea romilor, în vestiarul sălii de sport

Ris-Orangis figurează de câteva zile tot mai mult în presa franceză, locală sau naţională. Localitatea de 28 de mii de locuitori aflată la circa 30 de kilometri sud de Paris în departamentul Essonne este condusă de un primar socialist. Un primar confruntat din vara trecută cu problema unei tabere ilegale de romi români instalată la periferia orasului. În asteptarea expulzării ocupantilor - operatiune cerută insistent de edil - scolile din Ris-Orangis i-au refuzat pe copii acestor romi.

Un reportaj de Vasile Damian.

După îndelungi lupte duse de asociaţiile locale, 13 copii de romi au fost în sfârşit scolarizaţi săptămâna trecută, dar nu la scoală, ci într-o anexă a sălii de sport din localitate.

Locul în care aceşti copii romi învaţă  - cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani - este în fapt o extindere a vestiarului sălii de sport din Ris-Orangis. Nu suntem deci nici pe departe într-o clasă obişnuită de şcoală, nu există clopoţel aici şi nici curte de joacă.

Cei doi învăţători însărcinaţi de o săptămână să se ocupe de grupul de copilaşi sunt mai degrabă rezervaţi. Preferă să nu-mi vorbească la microfon de teamă, înteleg, să nu critice prea fătiş felul în care a fost "rezolvat" cazul acestor copii cu asentimentul tuturor autorităţilor, şcolare dar şi politice. Caz ce a ajuns să fie luat în seamă, consemnat, chiar si de "Apărătorul drepturilor" din Franta care a cerut primăriei socialiste din Ris-Orangis să dea explicatii.

Asociaţiile care-i apără pe acesti romi vorbesc despre un "scandal ruşinos" care denotă "o discriminare clară" şi "un rasism" faţă de copii, refuzaţi să fie înscrişi în alte scoli contrar legislatiei în vigoare si asta doar pentru că sunt romi.

Sébastien Thiéry, politolog, profesor la Scoala de stiinte politice din Paris, explică: 

"Clasa politică locală, începând cu primarul socialist, este complet depăsită de situatie si deci capabilă să pună în practică lucruri pe cât de absurde pe atât de nebunesti. Există o formă de xenofobie care tot creste si cancerizează societatea franceză iar în cazul de fată lucrurile sunt cât de poate de evidente. Românii si romii în particular sunt astăzi în prima linie în fata acestei forme de defulare a oamenilor iar ceea ce se întâmplă cu scolarizarea acestor copii romi este un răspuns incredibil si imposibil de justitificat dacă tinem seama de drepturile omului din Franta dar si din Uniunea Europeană."

Locul în care copii romilor sunt şcolarizati are "avantajul" că se află la nici 200 de metri de breteaua drumului national numărul 7 sub care părintii lor, dar şi alte familii - în total circa 200-300 de romi - si-au instalat barăcile provizorii încă din vara trecută. Constructii din lemn, carton sau plastic instalate direct pe pământ, plin de noroi de cum plouă sau ninge afară, cum a fost cazul recent în regiune.

Cu toate că au fost instalate 5 toalete uscate pe acest "platz" cum îi spun ocupanţăii, iar gunoaiele sunt ridicate sistematic de asociatii, nivelul de insalubritate rămâne extrem de mare. O situatie de care însă mamele copiilor nu se plâng :

Familiile de romi instalate la intrarea din Ris-Orangis sunt toate extrem de credincioase, toti membrii comunitătii se declară penticostali. Lucru care explică si prezenta unui diacon la fata locului, unul dintre principalii sustinători ai trimiterii copiilor la scoală.

 In mijlocul acestei tabere de romi, de mai bine de o lună a fost instalată o asa-zisă "ambasadă" a unei asociatii de "explorare a resurselor urbane". Initiativa îi apartine lui Sébastien Thiéry, ea este sprijinită de o serie de alte asociatii si urmăreste "promovarea dezvoltării proiectelor de arhitectură, design si alte forme de creatie pentru a ameliora situatia persoanelor marginalizate". In acest context l-am întâlnit la fata locului si pe Laurent, fotograf profesionist, atras de viata si soarta romilor:

Laurent îmi spune că nu mai avea chef să tot audă cuvântul "rom" asimiltat parcă cu o categorie de oameni fără fată si corp. E si motivul pentru care artistul a decis să-i fotografieze de zece luni încoace, pe romii de aici de la Ris-Orangis, dar si pe altii din Marsilia.

 Sosirea mea în dreptul taberei de romi de la Ris-Orangis a coincis cu distribuţia unor ajutoare umanitare. Un domn de o anumită vârstă şi-a oprit maşina pe marginea şoselei, romii au venit în grabă - mai ales femeile - şi şi-au luat din portbagaj "pachetul" oferit de Jean-Michel, benevol la asociatia "Secours populaire":

 Ati asistat la o distributie specială pe care am făcut-o pentru acesti romi. Am posibilitatea să merg la un magazin din localitate care-mi dă fructele si legumele pe care altfel le-ar arunca la gunoi. Iau deci ce mi se dă, sunt produse care nu sunt stricate dar nu mai sunt nici prezentabile, nu mai pot fi scoase la vânzare si le triez. Azi de exemplu am pregătit 20 de saci în care am băgat conopidă, ridichi, rosii, banane si tot ce mi s-a mai dat. Incerc să fac pachete echilibrate, iar azi am avut în plus 20 de baghete, 20 de pâini care nu au fost vândute ieri si care azi sunt deci distribuite acestor oameni.

 Nu numai învăţătorii au fost reticenti în fata microfonului. Primăria localitătii, criticată cum spuneam de presă dar si de asociatii, a fost imposibil de contactat. Nu la fel de greu mi-a fost să obtin la plecare de la copii romi să-mi cânte sau să-mi recite ceva.