Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul Hotel Concordia, ultima rămăşiţă din actul de naştere al Unirii, în ruină. Primăria Capitalei : va fi restaurat

Clădirea în care s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în 23-24 ianuarie 1859 ca domn al Ţării Româneşti, este în prezent o ruină. Drept la replică - Primarul general Sorin Oprescu: ”Noul proprietar al imobilului a contractat deja o firma de arhitectura care realizeaza proiectul necesar restaurarii fostului hotel Concordia”

În timp ce la Iași unirea Moldovei cu Țara Românească a fost sărbătorită de zeci de mii de oameni și câteva sute de politicieni, la București evenimentul a trecut aproape neobservat. Doar câteva zeci de oameni de cultură s-au adunat în Centrul Vechi, pe strada Smârdan, în fața fostului Hotel Concordia. E locul unde în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor și al Țării Românești, ceea ce de fapt a însemnat unirea celor două provincii. La ora actuală, clădirea a fost retrocedată și este în ruină.

Ascultaţi un reportaj de Cătălin Lența.  ( audio jos)

Drept la replică : Sorin Oprescu, Primar General al Bucurestiului:

 "Restaurarea cladirii fostului hotel Concordia, situata în Bucuresti, str. Smardan nr.39, sector 3, despre care istoricii spun ca se afla pe amplasamentul cladirii unde Alexandru Ioan Cuza a fost ales în 23-24 ianuarie 1859 domn al Tarii Romanesti, moment decisiv în realizarea Unirii si a României moderne, este o precupare pentru mine, înca din primul mandat de Primar General. În ultimii ani, am purtat numeroase discuţii cu foştii proprietari ai cladirii, i-am somat şi chiar i-am amendat în încercarea de a-i determina sa restaureze imobilul. Însa abia acum pot spune ca exista o promisiune ferma şi chiar au demarat procedurile pentru obţinerea autorizaţiilor de consolidare, restaurare şi refuncţionalizare a fostului hotel Concordia. Noul proprietar al imobilului a contractat deja o firma de arhitectura care realizeaza proiectul necesar restaurarii fostului hotel Concordia. Împreuna s-au adresat Direcţiei de Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Bucureşti pentru sprijin în obţinerea autorizaţiilor necesare. În calitate de Primar General, i-am chemat la discuţii atat pe proprietar cat şi pe cei care realizeaza documentaţia şi i-am asigurat de întreg suportul".

Istoria clădirii fostului hotel Concordia

Cladirea a fost restituita in natura unei persoane fizice, in baza Dispozitiei nr. 251/13.03.2002, de catre Primarul General la acea vreme, domnul Traian Basescu.

Ulterior, aceasta persoana fizica a vandut imobilul unei societati italiene. Insa, in imobil mai exista un proprietar pe un spatiu comercial, lucru care ingreuna luarea deciziilor.

In anul 2010, societatea italiana, in calitate de co-proprietar la acea data, a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti eliberarea unei autorizatii de construire in regim de urgenta pentru reparatii invelitoare, insa, din cauza faptului ca proprietarul nu a depus niciodata documentatia completa, stabilita potrivit legii - desi Municipalitatea a solicitat in mod expres acest lucru, autorizatia nu a putut fi emisa, intrucat nu se intruneau conditiile legale pentru emiterea acestui act.

Primarul General, Sorin Oprescu, l-a invitat la discutii pe administratorul societatii, pentru a-i sublinia importanta acestui imobil care nu poate fi lasat in paragina si pentru a-I cere sa depuna documentatia completa pentru restaurarea monumentului. Ulterior, in luna ianuarie 2013, prin intermediul fostului ambasador al Italiei la Bucuresti, e.s. Mario Cospito,  au avut loc mai multe discutii, Sorin Oprescu invitandu-l la sediul Primariei Municipiului Bucuresti pe proprietarul de atunci al cladirii, pentru a-i solicita din nou refacerea imobilului din str. Smardan nr. 39. In urma discutiilor, proprietarul a promis ca, in cel mai scurt timp, va demara lucrarile de conservare si reabilitare ale imobilului respectiv. Insa proprietarul nu a intreprins nici un fel de masuri prin care sa poata salva aceasta cladire.

In consecinta, Directia cu atributii de control din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti a efectuat verificari, in urma carora s-au luat masuri potrivit legii.

In fapt, Primaria Municipiului Bucuresti - prin Directia Control a Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti a efectuat verificari la imobilul din str. Smardan nr.39, sector 3, imobil clasat ca monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti din anul 2010 - Hotel Concordia si a constatat ca nu au fost luate masuri pentru efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere ale acestuia in conditiile legii.

Conform legii 422/2001 -  Capitolul I - Obligatiile si drepturile proprietarilor de monumente istorice, art. 36, litera b) "(.)sa  asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere a acestora în conditiile legii"

Fata de aceasta situatie, in data de 26.02.2013, s-a aplicat o sanctiune contraventionala pentru proprietarii imobilului, in conformitate cu prevederile art. 36, lit.b, din Legea nr. 422/2001 - republicata, privind protejarea monumentelor istorice, dispunandu-se luarea de urgenta a masurilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere ale constructiei, respectiv obtinerea unei autorizatii de construire in regim de urgenta de la Primaria Municipiului Bucuresti.

Societatea italiana s-a scuzat in fata Primariei Municipiului Bucuresti ca este blocata in depunerea documentatiilor pentru obtinerea autorizatiilor de restaurare de co-proprietarul fostului hotel, firma care detinea doar un spatiu comercial in cladirea din strada Smardan, nr.39.

Situatia s-a remediat la sfarsitul anului 2013, in momentul in care cladirea fostului hotel Concordia a ajuns sa aiba un singur proprietar, persoana fizica, de cetatenie romana, care a cumparat cladirea. Noul proprietar al imobilului a contractat deja o firma de arhitectura care realizeaza proiectul necesar restaurarii fostului hotel Concordia.