Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile moldovene ignoră victimele violenței în familie

R.Moldova a fost condamnată recent la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că nu a protejat suficient o femeie împotriva violenței fostului ei soţ.

Curtea a obligat R.Moldova să plătească 15 mii de euro ca daune morale reclamantei, în vârstă de 31 de ani, precum şi fiicei sale, în vârstă de 11 ani, pentru acte de violenţă în familie, "ignorate" de către autorităţile locale. Cum sunt tratate victimele violenței în societatea moldovenească, a încercat să afle Valeria Vițu.

Am divorțat din cauza agresivității soțului. Am fost  pălmuită, împinsă în perete, dulapuri, ușă, unde nimerea. Fetița vedea totul ce se întâmpla în familie. Era afectată mult psihologic”, povestește Oxana, din satul Vatra, din apropierea Chișinăului. Este una dintre miile de victime ale violenței în familie din R.Moldova. Își crește de una singură fetița. Patru ani a fost bătută de soțul său. A cerut ajutorul polițistului de sector, dar în zadar. ”Femeile nu sunt stimate, nu se prețuiesc. Bărbații consideră că femeia nebătută este ca o casă nemăturată. Nu este adevărat că locul femeii este doar la cratiță. Da, aste intră în obligațiunile femeii, dar mult mai multe poate face decât să țină o gospodărie”, continuă femeia.

Și pentru că nu mai suporta teroarea la care era supusă, Oxana s-a întors acasă la părinți. Deși spera că a scăpat de calvarul prin care a trecut, nu a fost să fie. De această dată, tatăl femeii o amenința frecvent cu toporul.”A venit să-i spun un adevăr și dacă nu vroiam să vorbesc îmi tot spunea - toporul este pregătit pentru tine. Eram într-o stare de șoc. M-am speriat. Nici nu m-am așteptat ca tatăl să reacționeze astfel”,mărturisește Oxana.

Multe moldovence refuză să ceară ajutor și sunt bătute de soți 10-20 de ani

Femeia a ajuns acum câțiva ani la Centrul de Asistență juridică psihologică și socială refugiul ”Casa Mărioarei”. A apelat la specialiști pentru a putea lua viața de la capăt. Doar în anul 2013, în jur de o mie de femei abuzate și maltratate au venit la Centru pentru consiliere psihologică. Experții susțin că sunt femei care refuză însă să ceară ajutor și sunt bătute de soți chiar și 10-20 de ani, pentru că le este frică să nu afle rudele sau vecinii de ceea ce le se întâmplă în familie.
Deseori, autoritățile de la Chișinău ignoră victimele violenței domestice, iar cel mai recent caz, pierdut la Curtea de la Strasbourg este un exemplu elocvent  în acest sens, ne spune vicepreședintele Asociației împotriva Violenței ”Casa Mărioarei” , Victoria Cernat.

Prin Lege ele pot fi protejate, prin ordonanța de protecție. Femeile nu cunosc că dacă se adresează la polițistul de sector, ele trebuie să scrie o cerere, cu ștampila că a fost primită de polițist. Femeia poate în instanța de judecată să demonstreze că ea într-adevăr s-a adresat la polițist, dar nu au fost luate măsuri, cum s-a întâmplat și cu recentul caz de la CEDO. Mai există o problemă –expertiza medico-legală. Când merge femeia să o facă, în certificat este scris vătămări ușoare sau medii, chiar dacă are ochiul vânăt, vânătăi tot corpul sau coastele rupte. Și atunci când vorbim de vătămări grave, deja când femeia nu se mai poate ridica și merge să-și facă această expertiză medico-legală”, se întreabă Victoria Cernat.

Procuratura refuză să intenteze dosare penale legate de violența în familie

Iată ce spune avocata Olga Ojog de la Refugiul ”Casa Mărioarei” despre proaspătul caz, pierdut la CEDO: ”În prezent, cea mai mare problemă este nu la nivel de ofițer de post(polițistul de sector), ci la nivel de Procuratură. Această instituție opune cea mai mare rezistență. Dacă se propune de către ofițerul de post să se intenteze dosarul penal, așa cum scrie legea, procurorii refuză. Ei interpretează legea și spun că pentru a intenta dosarul penal trebuie să existe ”dovada suferințelor fizice și psihice”. Persoana trebuie să aibă neapărat raport de expertiză medico-legală și trebuie să aibă un raport de expertiză în care s-ar constata violența psihologică. Este greu să demonstrezi o violență care a durat în timp sau să faci un raport când victima se adresează peste o lună și leziunile aproape că nu mai sunt”, consideră Olga Ojog.

Orice persoană care semnalează vreun caz de violență, poate depune cerere la poliție, indiferent de localitatea în care se află victima. Polițistul de sector este obligat să soluționeze acest caz, susține vicepreședintele Asociației împotriva Violenței ”Casa Mărioarei” . Experţii susţin că societatea noastră tratează violenţa drept un lucru normal,iar cel mai mult sunt supuşi violenţei copii, femeile şi bătrânii.

Bărbații se implică tot mai mult în combaterea violenței domestice

În combaterea violenței este important ca bărbații să se implice și mai nou chiar fac acest lucru, ne spune asistentul social, Elena Cebotari. ”Este foarte necesar ca bărbații să se implice. Sună și ne anunță despre cazurile de maltratare. Când sună bărbatul este altceva, semenii probabil se înțeleg cel mai bine”.
În prezent, tot mai multe femei abuzate prind la curaj și cer ajutor, fiind susținute de rudele, plecate peste hotare, care văd un alt mod de viață, o altă mentalitate
, menționează Elena Cebotari. ”Ele aud de la rude că în străinătate nu este bine să fii ținută în casă, să fii lovită, ca să ți să numere fiecare bănuț cheltuit. Ele ascultând ceea ce se întâmplă peste hotare, radio, televizor, fac unele schimbări, se adresează mai mult, sunt mai încrezute în sine, își știu drepturile”.

Plecare moldovencelor în străinătate îi nemulțumește în mare parte pe bărbații rămași acasă. Ei devin agresivi și când soțiile revin sunt deseori bătute, ne spune Diana Negru, directorul unui Cabinet de Psihologie din Chișinău.”Este un factor care în ziua de azi determină mulți bărbați să devină geloși, singuri, părăsiți, nu conștientizează că soțiile merg să muncească în străinătate pentru binele lor și a familiei, dar trăiesc cu gândul că a plecat, l-a părăsit – sunt sigur, nu mă descurc și gelozia le provoacă violența”, e de părere psihologul moldovean.

Violenţa este una dintre cauzele divorţului

Potrivit unui studiu UNICEF, femeile din R.Moldova au fost supuse violenţei de actualii şi foştii soţi în mai mult de 70 la sută din cazurile reclamate. Violenţa, arată studiul, devine astfel şi una dintre cauzele divorţului. Cele mai des întâlnite forme de violenţă în familie sunt îmbrâncirea şi palmuirea. 20 la suta dintre femei s-au confruntat cu toate aceste forme de violență, 11 la sută au fost lovite cu pumnul, 9 la sută au avut măcar o dată mâinile răsucite sau au fost trase de păr și 6 la sută au fost lovite cu piciorul sau târâte.