Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poveşti din Kafkanistan – Jurnalul unui român în Afganistan

Jurnalul unui român în Afganistan probabil explică destul de bine ce conţine acest blog găzduit de RFI România. Dar de ce se cheamă “Poveşti din Kafkanistan?”

“Pentru că totul e absurd aici. Pentru că Afganistanul e una dintre ţările cu cele mai bogate resurse minerale de pe glob, dar sunt într-o sărăcie lucie şi înapoiaţi, pentru că misiunea asta de securizare nu dă nici pe departe un viitor cert statului afgan, pentru că mulţi contractori sau militari nu înţeleg unde vin şi îi consideră arabi pe afgani (aceeaşi confuzie precum cu iranienii). Puţini militari am întâlnit care să aibe o opinie întregită a fenomenului (dar cei care o aveau au fost interesanţi), pentru că majoritatea îşi măsoară turele de stat aici în maşina pe care şi-o vor lua, ceasurile, telefonul, concediile, laptopul, etc. Nu spune nimeni că vii aici pentru purificare spirituală, dar pragmatismul ăsta sec te năuceşte uneori. Pentru că, nu în ultimul rând, te deplasezi către o zonă de conflict cu un zbor de linie...”

Nota redacţiei: Matei Pavel este un pseudonim folosit de autor din raţiuni de securitate. Povestirile sale vor să vă arate o parte a universului operaţiunilor aliate din Afganistan aşa cum sunt văzute din interior de un civil. Niciunul din texte nu conţine informaţii sensibile sau clasificate.