Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii din Saint-Denis, miză electorală pentru localele din Franţa

municipales.jpg

Românii din Saint-Denis, miză electorală pentru localele din Franţa

Oraşul Saint-Denis din periferia nordică a Parisului, al treilea ca mărime din regiunea capitalei franceze, capătă o miză electorală tot mai mare în apropierea alegerilor locale din 23 si 30 martie.

Municipalitatea este de decenii la rând - mai exact din 1922 - un adevărat bastion al comuniştilor. Saint-Denis este de altfel oraşul cel mai mare din Franţa gestionat de partidul de stânga. Socialiştii francezi, apropiaţi uneori de comunişti, sunt aici la cutiţe cu ei.

Candidatul lor la viitoarele locale l-a acuzat de altfel pe actualul primar - care se reprezintă pentru un nou mandat - de "fraudă electorală" pentru că a înscris zeci de romi români pe listele electorale. Vasile Damian a fost la faţa locului şi a stat de vorbă cu romii din Saint-Denis:

Tabăra de romi români de la Saint-Denis e greu de găsit. "Mergi până la urgentele spitalului Delafontaine, acolo îţi parchezi masina şi o iei pe jos peste podul de pe austradă si imediat pe dreapta dai de locul nostru".

Indicaţiile lui Gari - contactul meu telefonic si ulterior "ghidul" meu din tabăra de romi - au fost precise şi preţioase. Barăcile, amplasate pe un teren viran al primăriei între o sosea, o autostradă si un pod, sunt înconjurate de un gard înalt din metal si scânduri de lemn. Locuintele modeste din prefabricate sunt aliniate cât să formeze niste aleii. Când sosesc acolo e tocmai ora de întors de la lucru sau de la scoală. Copii zburdă peste tot, bărbatii stau de vorbă si fumează în grupulete micii, femeile la fel dar separat si mai mult pe lângă cratite.

Familiile stau aici de doi ani după ce au fost gonite de pe "Hanul", cea mai mare tabără de romi din Franta distrusă din ordinul fostului presedinte conservator francez Nicolas Sarkozy. Oficial peste 200 de pesroane locuiesc acum în tabără, neoficial cifra se apropie de dublu.

Mathieu Hanotin, deputat socialist si candidat la localele de la sfârsitul lunii, l-a acuzat recent pe adversarul său si favoritul scrutinului, actualul primar comunist Didier Paillard, de "fraudă electorală si instrumentalizare". In opinia sa, mai bine de jumătate din cei 82 de romi români noi înscrisi pe listele electorale nu pot fi domiciliati la aceasi adresă cu ceilalti. Cu alte cuvinte Hanotin e de părere că actualul primar a "umflat" listele ca să obtină voturi mai multe.

Un calcul ipotetic ce nu este dezminţit de locuitorii taberei chiar dacă acuzatia pare fără fundament. Să ascultăm argumentele lui Gari care mă invită în baraca sa unde locuieste cu soţia şi cei doi copii ai lor:

Vreu să ies din cabană după ce am refuzat un pahar de vin când dau nas în nas cu Icălă. Si el vrea să-mi spună două-trei cuvinte:

Reusesc în cele din urmă să ies din baraca lui Gari ca să fac cunostintă cu Ion, unchiul ghidului meu si un fel de bulibasă al locului:

Copiii par a fi deci un argument esenţial în alegerea pe care au făcut-o - şi o vor face - romii din Saint-Denis. În drum spre poarta de ieşire din tabără doi copilasi mă acostează - microfonul rosu e de multă vreme atractie pentru cei mici:

Pe înserate când spiritele se încing părăsesc tabăra de romi de la Saint-Denis aflată pe strada Voltaire, la granita cu comuna La Courneuve. Am înteles că mare parte din cei care vor merge la vot pe 23 martie vor alege buletinul pe care scrie Didier Paillard. Primarul comunist estima zilele trecute că acuzatiile de fraudă lansate de adversaul său socialist sunt "grave si denotă o nouă formă de stigmatizare".

Solicitati să ne spună si nouă punctul de vedere, nici Didier Paillard nici Mathieu Hanotin nu au binevoit să ne răspundă înaintea difuzării acestui reportaj.

 
Un reportaj de Vasile Damian