Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miting de solidarizare cu Andrei Pleșu

500 de persoane au fost în Piaţa Universităţii din Bucureşti la un miting de solidaritate cu filosoful şi publicistul Andrei Pleşu. Organizat de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22, acțiunea a fost motivată prin ”agresiunea mediatică” la care a fost supus Andrei Pleșu într-o emisiune la postul de televiziune Antena 3.

Apelul a fost lansat de Revista 22 după ceea ce a fost numit ”linșajul mediatic” la care a fost supus Andrei Pleșu. Ce s-a întâmplat de fapt?

 În 10 martie, Andrei Pleşu publica pe site-ul adevarul.ro un editorial în care scria: ”Prin filtrul Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control”. În plus, Andrei Pleșu făcea referire la mai mulţi jurnalişti ai acestui post de televiziune, între care Mihai Gâdea, descris drept un ”băiat nervoşel şi sentimental deopotrivă, pendulând între scâncet umed şi furie răcnită” şi ”obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale”.

Acesta a fost motivul pentru care, o zi mai târziu, într-o emisiune a postului Antena 3, directorul acestuia, Mihai Gâdea, l-a acuzat pe Pleşu că ar fi fost ”sluga” tuturor regimurilor de după 1989 din România. ”Dacă aţi avea de ales între o obrăznicătură şi o slugă, ce aţi alege?”, își întreba Mihai Gâdea telespectatorii, în timp ce Mugur Ciuvică, invitat în emisiune şi menţionat şi el în editorialul lui Pleşu, a spus despre scriitor că ”minte ca un porc”.

Așa a apărut apelul la solidarizare cu Andrei Pleșu, așa a pornit acțiunea de duminică seara, din Piața Universității.

Și a mai fost un motiv, după cum spunea scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu – lipsa de reacție a autorităților. Atacul putea fi sancționat de către Consiliul Național al Audiovizualului, garantul corectitudinii în domeniu, după lege. Numai că CNA nu a mișcat, după cum remarca Gabriel Liiceanu.

Cei 500 de bucureșteni care s-au adunat în Piața Universității, între care cei mai mulți aveau o carte în mână, scandau ”Repere, nu lichele!”. Alții țineu în mâini foi de hârtie pe care scria ”IN HONOREM, ANDREI PLEȘU” sau ”CNA ne pălmuiește”.

Printre susţinătorii lui Andrei Pleşu, alături de oameni de cultură, s-au aflat și mulți politicieni. Foștii miniștri Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, Sever Voinescu, Cristian Preda și mulți alții, dar și artistul Grigore Leșe și câțiva jurnaliști, de la un post de televiziune cu o orientare opusă Antenei 3.

Ce se poate face însă ca astfel de discursuri să nu mai fie atât de prezente în societate și în presa românească? Ar fi foarte simplu dacă, indiferent de ce post de televiziune e vorba, ar fi aplicată legea. Adică cine a greșit, plătește. Numai că instituția care ar trebui să se ocupe de astfel de situații este una extrem de politizată și care pare a-și fi uitat rolul, spune omul de cultură Sever Voinescu.

Printre dei care se declarau solidari cu Andrei Pleșu și evident nu erau de acord cu cele spuse la Antena 3, am văzut câţiva care purtau ochelari de soare cu o singură lentilă, așa cum a fost văzut cel care a înființat și patronat postul de televiziune, Dan Voiculescu, înaintea audierii din iulie 2013 la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Așa că la miting s-a scandat împotriva posturilor TV din trustul Intact – ”N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei” şi ”Deschidem cărţile, închidem Antenele”, dar şi ”Pleşu preşedinte”.

Ba chiar un cameraman de la un post de televiziune a fost înghesuit de câtiva manifestanți, care îl bănuiau că ar fi de la Antena 3. A scăpat după intervenția pașnică a unui negociator al jandarmeriei.

Una peste alta, a fost o manifestație pașnică și, în ciuda încercărilor unor politicieni de a acapara discursul, a fost o acțiune apolitică. A fost un semn că se poate și altfel, după cum încheia Gabriel Liiceanu.

 
Ascultă reportajul realizat de Cătălin Lența