
Reportaj RFI
Cozi la benzinării. Preţuri de peste 6 lei litrul
popma.jpg

Cu o zi înainte de introducerea accizei de 7 eurocenţi o parte din conducătorii auto din Cluj au făcut, spre sfârşitul zilei, cozi la benzinăriile din oraş. În timp ce unii au făcut plinul maşinii cu carburanţi, alţii au alimentat mai puţin, după buget.
Şi benzinarii au resimţit această ultimă zi înainte de scumpire. Ei nu se aşteaptă, însă, la scăderea vânzărilor, ca valoare, din 1 aprilie, ci doar ca volum de combustibil.
Un calcul simplu arată că șoferii vor circula în fiecare an cu aproximativ 1.100 de kilometri mai puţin dacă îşi mențin neschimbat bugetul pentru benzină sau motorină.
Dacă omul de rând va trebui să suporte acciza din propriul buzunar, transportatorii de marfă și cei de călători vor primi ajutor din partea Guvernului. 4 din cei 7 eurocenți vor fi returnați trimestrial de la stat, pe baza facturii. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
„Așteptăm ultimele discuții, azi, și cu uniunile de transportatori și cu CE și probabil că miercuri luăm decizia. Are un dublu efect: pe de o parte sprijinim competitivitatea transportatorilor rutieri din România și pe de altă parte combatem evaziunea fiscală. Pentru că doar cei care vin cu facturi primesc înapoi cei 4 cenți”, a declarat premierul României.
Transportatorii vor primii banii înapoi, dar nu oricum. Ei trebuie să facă dovada că au cumpărat motorină cu acte în regulă. Aceeaşi metodă prin care transportatorii primesc înapoi o parte din acciză este aplicată şi în alte ţase ţări europene, anume în Franţa, Italia, Belgia, Spania, Slovenia şi Ungaria. Restituirile se fac trimestrial, semestrial sau anual şi ajung până 30% din acciză. Fiecare ţară îşi stabileşte ce nivel de acciza poate fi returnat. Anul trecut, în România s-au consumat aproximativ 7 milioane de tone de carburanţi în valoare de 9,5 miliarde de euro. Acciza plus taxa pe valoarea adăugată reprezintă 48% din preţul unui litru de carburant.