Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RoboBraille, gata de acţiune. Ce poate face?

robo.jpg

RoboBraille gata de acţiune. Ce poate face?

La Cluj a avut loc lansarea naţională a unui serviciu online care ajută nevăzătorii din România să desluşească texte în orice format. Un robot aflat în Danemarca, a căruri interfaţă este un site, convertește orice format de document în sunet sau în alfabetul Braille. Cum funcţionează acest robot şi cine sunt beneficiarii programului?

RoboBraille nu oboseşte, nu pleacă în concediu şi răspunde prompt tuturor solicitărilor la orice oră din zi şi din noapte. Aceasta pentru că este un robot, după cum îi spune numele, aflat în Danemarca, ce poate converti aproape orice format de text în variante alternative, cum ar fi sunet sau alfabetul Braille, formate accesibile persoanelor nevăzătoare sau celor cu dificultăţi de citire. RoboBraille a fost lansat în 2004, însă noutatea este că de acum, interfaţa web a acestui robot are şi o variantă în limba română. Tanya Stevns, de la Centrul Naţional Danez pentru Copii şi Tineri cu Deficienţe de Vedere explică exact cum funcţionează RoboBraille.

“Ce am făcut cu acest proiect a fost să traducem programul în limba română, cu ajutorul partenerilor de aici. Este un serviciu gratuit, astfel că oricine are nevoie, dacă deţine un computer, un laptorp de fapt orice care poate trimite un email, poate transmite txtul şi va primi rezultatul în formate alternative”, a spus Tanya Stevns, reprezentanta fundaţiei daneze.

Printre cei care vor beneficia de RoboBraille.org/ro sunt tinerii care învață la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și studenții nevăzători din UBB. Roxana Cziker, directrul Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj spune care avantajele acestui program sunt nenumărate. Printre acestea, se află faptul că accesibilizează texte care pot fi folosite în procesul didactic.

În afară de transformarea în format audio, RoboBraille poate transpune textele în alfabetul Braille, care pot fi, apoi, listate cu ajutorul unei imprimante speciale, care perforează semnele în hârtie. Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj a primit, cu ocazia lansării RoboBraille şi o imprimantă Braille donată de Asociaţia Clujul Pedalează şi Consiliul Judeţean Cluj. Preşedintele Consiliului, Horea Uioreanu spune că va încuraja orice iniţiativă care are şi o componentă civică.

Programul RoboBraille poate fi accesat de pe orice calculator conectat la Internet, căruia utilizatorul, persoană nevăzătoare, îi transmite o comandă vocală, cu ajutorul căreia selectează fișierul dorit. Acesta este transmis automat către robotul din Danemarca, pe care a fost instalat un software pentru limba română, creat la Cluj. Acest software transformă documentul scris formatul dorit, care este transmis apoi pe adresa de email a utilizatorului. Programul poate fi folositor atât dislexicilor, cât și celor care învață o limbă străină și care doresc să audă pronunția corectă a unor cuvinte, cu ajutorul variantelor RoboBraille în alte limbi.

 
Reportaj realizat de corspondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean