Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seminar RFI: Europa cercurilor concentrice. România, în al câtelea cerc ?

Europa cercurilor concentrice. România, în al câtelea cerc ? Cum va arăta Europa de mâine ? Va fi una federală, va fi o Europă a naţiunilor sau una a cercurilor concentrice ? De la aceste întrebări a pornit dezbaterea organizată la Cluj de RFI România şi Societatea Studenţilor Europenişti. La discuţia moderată de corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, a participat europarlamentarul Rareş Niculescu  şi diplomatul Alexandru Maximescu.

România încearcă să îşi găsească propriul său drum în interiorul unei Uniuni Europene în plină transformare. Deocamdată cu mai puţin succes decât alte state din fostul bloc comunist care au reuşit să devină voci influente în interiorul concertului european, spune jurnalista Mihaela Gherghişan, corespondentul RFI la Bruxelles. 

Europarlamentarul PDL-PPE Rareş Niculescu crede că România trebuie să mizeze pe soluţii pragmatice care să îi servească interesele. Doar astfel România poate ajunge la statutul la care aspiră, spune Rareş Niculescu. 

 

 

O eventuală alianţă PSD-PNL ar putea funcţiona, însă doar politic, nu şi ideologic. O spune la RFI vice-preşedintele social-democrat, Adrian Severin (audio).

Euro-parlamentarul PSD declară că din punct de vedere ideologic, "va fi complicat" să se facă un program alternativ comun. "Alianţa are un caracter politic, ea nu poate să aibă un caracter ideologic şi programatic. Din punct de vedere ideologic, va fi complicat să facem noi un program alternativ comun. Din punct de vedere politic, însă, cred că trebuie să ne aliem, pentru a face presiunea necesară asupra guvernanţilor, asupra majorităţii parlamentare, ca să pună în funcţie un Guvern cât de cât competent şi responsabil, iar pe de altă parte acest Guvern să vină în faţa ţării cu un program care să trateze adevărata boală de care suferă ţara şi nu să vorbească doar de strângerea curelei. Trebuie să strângem cureaua, dar cu rost. Trebuie să înţelegem că avem de făcut sacrificii, dar să le facem cu rost", explică Adrian Severin.

Vice-preşedintele PSD afirmă că partidul său trebuie să se angajeze doar într-o guvernare bazată pe principii de stânga. "Din punctul meu de vedere, Partidul Social Democrat n-are de ce să se angajeze într-o guvernare care să nu se bazeze pe programul său. Dacă liberalii vor s-o facă, vom discuta atunci, eventual să le dăm sprijinul s-o facă ei, dacă ei pot pune în funcţiune un Guvern mai competent şi mai responsabil", spune Adrian Severin.

El crede că nu e bine să se vină din nou cu o "struţo-cămilă programatică". "Fiecare are punctul lui de vedere. Decât să venim cu o altă struţo-cămilă programatică, mai bine lăsăm un Guvern să-şi aplice doctrina lui, însă măcar s-o facă într-o manieră competentă. Guvernul acesta de fapt a arătat că nu este competent, că nu ştie ce să facă", susţine liderul social-democrat.

Teaser: 

O eventuală alianţă PSD-PNL ar putea funcţiona, însă doar politic, nu şi ideologic. O spune la RFI vice-preşedintele social-democrat, Adrian Severin. Euro-parlamentarul declară că din punct de vedere ideologic, "va fi complicat" să se facă un program alternativ comun. El crede că nu e bine să se vină din nou cu o "struţo-cămilă programatică".

Zona: 
România
Categorie: 
Politică

La rândul său, diplomatul Alexandru Maximescu afirmă că România trebuie să-şi definească cu claritate priorităţile şi să lupte pentru realizarea lor. El le-a spus studenţilor că doar astfel statutul României în interiorul Uniunii Europene poate fi schimbat.

Cei doi invitaţi ai dezbaterii s-au adresat studenţilor care au participat la Cluj la Simularea Parlamentului European. Studenţii au încercat să afle cât mai multe detalii despre cum este percepută România, dar şi despre mecanismele de funcţionare ale Uniunii.

Mihaela Gherghişan, moderatoarea discuţiei a aşteptat cu interes întrebările studenţilor participanţi la dezbatere.

RFI România a organizat la Cluj-Napoca dezbaterea Europa cercurilor concentrice. România, în al câtelea cerc ? în colaborare cu Societatea Studenţilor Europenişti şi cu sprijinul Parlamentului European.