Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salonul disco de la Paris: Holograme, în loc de dansatoare

photo_4.jpg

Salonul disco de la Paris: Holograme, în loc de dansatoare

La Paris se închide, marţi, salonul "Discom/Mixmove", salonul profesioniştilor din domeniul divertismentului de noapte. Echipamente şi servicii pentru discoteci şi baruri, sisteme de sonorizare şi lumini, concursuri de DJ - timp de trei zile 120 de firme au prezentat celor circa 15 mii de vizitatori ultimele noutăţi.

Vasile Damian a fost şi el pentru prima dată la această manifestare şi s-a întors uluit de ceea ce a văzut.

 Greu de rezistat într-o astfel de atmosferă, mai ales pentru un novice ca mine. Muzica era asurzitoare, jeturile de gaze, ploile de confetti, tunurile de spumă în plină acţiune. La asta s-a adăugat treptat şi practic la fiecare colţ de stand câte o femeie mai mult dezbrăcată decât îmbrăcată, atracţia la modă se pare în discotecile franceze şi nu numai.

Divertismentul de noapte e o lume aparte şi acest al 5-lea salon anual al profesionistilor din domeniu a demonstrat-o. Franţa a redevenit o destinatie privilegiată a petrecăreţilor chiar dacă numărul de discoteci din Hexagon a scăzut de la 6 mii la 2 mii în mai puţin de un deceniu. Cele care au supravieţuit aparţin însă tot mai des unor finantatori care bagă bani mulţi în afacere.

În materie de animaţie, salonul parizian a fost foarte inventiv: conferinte pe teme precum "DJ-ul poate sa se ocupe singur de cariera?" sau "Restauraţia festivă - noua axă prioritară a lumii nocturne", competiţii de scratching sau de DJ juniori, Masterclass şi Workshopuri - nimic nu a lipsit de la salonul Discom/Mixmove.

O experienţă destul de nefericită din punctul nostru de vedere a fost combinarea unui muzicant de rap cu o flautistă fermecătoare. Dar şi graţie acestei performanţe am descoperit că peisajul discotecilor a evoluat.

Sosiile şi magicienii au lăsat loc liber personajelor din showurile televizate şi unor gogo-dancers, reali sau nu de altfel. Am descoperit astfel dansatoare semigoale si senzuale în ... holograme. Si la ce folos? m-am întrebat si l-am întrebat pe responsabilul firmei "Animatik":

"Cuşca holografică" foloseşte în discoteci nu numai la înlocuirea gog-dancerilor şi dansatoarelor devenite prea costisitoare, dar şi la prezentarea altor efecte speciale. Mai ales însă o astfel de "cuscă holografică" va putea fi folosită de diverse firme care între două prestatii ale unor gogodanceri îsi vor putea face publicitate într-o discotecă gratie acestui suport.

Mărturisesc că discursul nu ne-a convins şi am preferat de departe femeile în carne şi oase. Sub privirile mai mult sau mai puţin interesate ale vizitatorilor, cele numite "Capricioasele" erau tolănite în uriase scaune suspendate, altele se balansau cu pene în cap si în tinută minimalistă într-o colivie.

Un loc special - aproape o treime din salon - era ocupat de fabricantii de mobilă, decoraţiuni si veselă pentru localurile de noapte. Pahare uriaşe multicolore, altele incasabile - foarte practice într-o discotecă - mobilă de tot felul si de multe ori kitsch.

Tot la capitolul ambianţă, dar şi alcool, o celebră marcă de whisky şi-a prezentat la Paris în incinta salonului un nou cocktail totul însoţit de o trupă veselă de muzicanţi

Materialul folosit de DJ ocupa standuri întregi. Traditionalelor mese de mixaj si pickupuri de discotecă li s-a alăturat timid si un fabricant francez inventator al unui asa-zis "dualo du-touch", instrument modern cu aere de acordeon fără clape a cărei finalitate nu am înteles-o foarte bine.

Ce am înteles si auzit însă cel mai bine la acest salon Discom este că ambianta muzicală din discotecile franceze este dominată mai departe de muzica electronică cel mai des ascultată la radio - dealtfel Radio Fun, al doilea cel mai ascultat radio muzical din Franta este partenerul principal al manifestării alături de o "nasii" Luciano, Akhenaton, Jay Style si Fly. Nu vă speriati, nu-i vorba nici de mafioti nici de faraoni, ci de cei mai cunoscuti DJ francezi la ora actuală. Si care evident au venit pe scenă să mixeze în fata publicului entuziast si electrizat în amiaza mare.

 
Un reportaj de Vasile Damian