Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Romii din apropierea Parisului, alungaţi de autorităţi

romi.jpg

Autorităţile franceze continuă să-i expulzeze pe romi

Autorităţile franceze continuă să-i expulzeze pe romi. Cel mai recent episod de acest gen s-a petrecut în urmă cu o lună, pe un teren de la Courneuve, ocupat de circa 200 de romi români, care a fost evacuat de forţele de ordine.

Practic, zilnic, romii veniţi din România şi Bulgaria sunt goniţi de pe un teren pe altul în diverse zone ale Franţei. La Courneuve însă evacuarea s-a petrecut la 4 dimineaţa iar printre cei aruncaţi în stradă se numărau copii mici, unii bolnavi şi femei însărcinate. Colegul meu Vasile Damian a stat de vorbă cu voluntarii asociaţiei Médecins du Monde care se ocupă de situaţia romilor din această zonă.

Anne-Marie Dandres este medic pediatru la pensie. În loc să profite de timpul liber, doctoriţa a decis să se ocupe benevol de copiii romi din diverse tabere. Din 2009 încoace, o dată pe săptămână, împreună cu echipele asociaţiei Médecins du Monde, doamna Dandres face turul terenurilor din departamentul Seine Saint-Denis. Cum nu vorbeşte româneşte, ea este însoţită de un traducător, în persoana doamnei Emanuela Bogdan. Sosită în Franţa în anii 60, "Manola" cum îi spun prietenii, a lucrat ani de zile în ministere franceze - mai întâi la Cooperare şi apoi la Externe. A iesit şi ea la pensie dar nici vorbă să stea acasă. La sfaturile şi îndemnurile unui amic medic, fost voluntar şi el la MDM,  Manola s-a apropiat de Médecins du Monde acum 7-8 ani. Între două ieşiri pe teren, Vasile Damian  a stat îndelung de vorbă cu cele două  femei la sediul asociaţiei din Saint-Denis:

 

 

« În noaptea de 18 spre 19 martie, la 4 dimineaţa poliţia a venit pentru a goni în stradă 200 de oameni. Printre ei o familie cu doi copii. Mama era însărcinată în aproape 8 luni. Unul dintre copii avea trei ani iar al doilea, în vârstă de 4 ani şi jumătate, tocmai ieşise din spital pentru că are probleme cu inima. Era deci convalescent. Această familie a fost printre cele aruncate în stradă unde şi-au terminat somnul adăpostiţi într-o staţie de autobuz. Noaptea următoare au vrut s-o petreacă la spital dar n-a fost posbili. S-a putut însă într-o altă noapte să doarmă acolo. Am fost foarte uimită şi indignată să constat că se pot expulza familii de romi la 4 dimineaţa. E ceva nou să arunci în stradă o femeie însărcinată. ».

 

 

Vi se pare că situaţia se înrăutăţeşte?

 

             

„Da, mi se pare că e tot mai rău. Există totuşi o circulară interministerială care a fost publicată în august anul trecut şi care spune că înainte de o expulzare trebuie analizată situaţia socială a familiilor. Acest text nu este niciodată aplicat. Sunt indignată, am depăşit praguri, am atins culmi de inumanitate. Am ajuns să ne întrebăm dacă vorbim despre fiinţe umane. Oare romii nu sunt oameni? Văzând ce li se face, nu ştiu ce să răspund, dar poate ştie Manuel Valls, ministrul de interne, să ne spună ».

 

             

 

Ce zic aceşti oameni goniţi, cum reacţionează?

 

 

« Sunt îngroziţi dar n-au de ales. Ce pot face decât să plece când vine poliţia? Pleacă în căutarea altui teren gol, caută o altă soluţie. Unii pleacă în România dar revin aici pentru că acolo sunt discriminaţi şi există o sărăcie poate chiar mai mare decât în Franţa. Pentru moment nu văd nicio soluţie. Putem spera ca începând cu întâi ianuarie 2014 când vor avea dreptul să lucreze să se poată integra mai uşor în cazul în care vor avea un salariu şi o casă. Deasemenea îşi vor putea astfel şcolariza copiii,  lucru care le este adesea refuzat astăzi. »

 

           

Colegul nostru de la Paris Vasile Damian a scris prefectului Alain Régnier însărcinat să se ocupe şi să coordoneze chestiunea romilor ca să-i cerem lămuriri cu privire la acest caz. Ne-a răspuns politicos că nu e de competenţa lui acest gen de problemă dar că Prefectura de la Seine Saint-Denis ar putea să ne lămurească. Instituţie care până acum nu -a răspuns solicitării.

reportaj romi Seine Saint-Denis